Na Cipru, prekrasnem sredozemskem otoku, je pred časom zrasla zanimiva hišica. Umeščena je v nasad oljčnih dreves, nedaleč od Pafosa, na območje, ki je leta slovelo po rasti bujnih banan in lubenic. Prav tradicija ciprske arhitekture je navdahnila arhitekte studia vardastudio pri oblikovanju sodobne stanovanjske hiše za lastnika, ki se z nostalgijo spominja poletij na Cipru.

Spomini na otroštvo nas pogosto ponesejo v čas brezskrbnosti, lahkotna poletja brez šolskih obveznosti in počitnice pri starih starših. Prav na takšnih spominih je nastala tudi sodobna hišica na ciprskem območju Kissonegra, pod katero se podpisuje vardastudio. Naročnik je namreč odraščal v majhnem atenskem stanovanju, poletja pa preživljal pri starih starših na Cipru, od koder prihaja tudi njegova mama. Prav spomini na tradicionalno kamnito hišico babice in dedka so bili temelj za oblikovanje sodobnega bivalnega objekta, umeščenega v nasad oljk.

Prav ohranitev nasada v kar se da prvotni obliki je vodila arhitekte k oblikovanju dinamične arhitekture. S kar najmanjšim posegom v prostor so želeli posestvo ohraniti v prvotnem stanju in ohraniti stoletni nasad oljk. Prav zato je novonastala družinska hiša umeščena med oljke, ki jo obkrožajo in ponujajo senčno zavetje v poletnih dneh. Večji del dogajanja je umeščen v pritličje, kjer so osrednji dnevni prostor s kuhinjo, tri spalnice in dve kopalnici. V prvem nadstropju so arhitekti oblikovali poseben prostor za meditacijo in jogo, od koder se raztezajo lepi razgledi na morski horizont.

Z dinamičnim oblikovanjem so ustvarili notranje dvorišče, ki povezuje dva osnovna volumna stavbe. Na eni strani so spalni prostori, na drugi bivalni. Zaradi velikega dvorišča pa so prostori za spanje in druženje dovolj ločeni, da lahko brez težav delujejo ločeno. Osrednji zunanji prostor vizualno in funkcionalno povezuje pritlične prostore, ki se odpirajo proti okolici. Zaradi steklenih površin se zdi, da je okoliški nasad integriran del objekta, saj je ločnica med zunanjim in notranjim skorajda zabrisana. Dvorišče je tudi stična točka v poletnih večerih, ko se ozračje shladi in se družina zbere na prostem.


Fotografije: Creative Photo Room