Ste sploh vedeli, da lahko obstaja kaj takega, kot je pohištvo iz kartona? S tem ne mislimo škatel, ki jih uporabljate za shranjevanje v kleti, pač pa za pravo pohištvo iz tako rekoč papirja. Morda zveni nenavadno, vendar je takšno pohištvo v določenih situacijah zelo uporabno. Lahko je začasno pohištvo za študente v študentskih domovih, v najetih stanovanjih ali v času pred prenovo doma. Nekateri kosi kartonastega pohištva so celo tako izpopolnjeni, da jih lahko vključite v svoj stalni dom.

vir: pappmoebelshop

Kljub temu, da je iz papirja, je ta odprti regal zelo močan, trpežen in ga lahko uporabite za shranjevanje knjig ali česa drugega. Lahko si omislite tudi več takšnih regalov in jih povežete skupaj v večjo celoto.

Pri oblikovalskem studiu Honeytree Design so si domislili podobnih kartonastih regalov, le da so še bolj modularni in da spominjajo na opeko. Brix shelves so nazobčani, kar omogoča, da jih lahko varno zlagate v poljubne oblike. So pa iz zelo močnega kartona, vsak lahko nosi težo več kot 18 kg.

vir: refold.co

Fleksibilnost je dandanes zelo cenjena v delovnem okolju, zaposleni morajo biti vedno na voljo in po potrebi imeti pisarno vedno s seboj. S kartonasto mizo je to enostavno. Refold je pisalna miza iz kartona, ki se jo brez težav zloži, prestavlja in sestavlja.

Obstajajo tudi kartonasti stoli in fotelji – pa še zelo šik so po vrhu. Narejeni so iz več milimetrov debelega kartona ter večinoma polnjeni s poliuretanom, ki poveča njihovo trpežnost.

vir: nextmade.com

Vsi vemo, da rože pomagajo čistiti zrak in dovajati kisik v prostor, ampak, kaj če so iz kartona? Tudi v tem primeru so lahko čistilke zraka. Zračni filtri, ki so jih oblikovali pri Nextmade so dejansko iz kartona in narejeni v obliki rastlin. V sredini skrivajo filtre in ventilacijo, ki vsrkava iz zraka bakterije in prah. Na voljo so v različnih velikostih in oblikah.

 Zakaj pa ne bi imeli kar celotne spalnice iz kartona? Da, tudi to je mogoče! Postelja iz zelo močnega kartona se praktično v ničemer ne razlikuje od običajnih postelj. Je ravno tako stabilna, njena dodatna prednost pa je ta, da prav nič ne škriplje.

Ker je karton zelo dostopen in poceni material, ga lahko uporabite tudi za domače ustvarjanje. Iz njega, na primer, izdelate otroške igralne pripomočke: raketo, kuhinjo, mizo in stolčke ali celo dvigalo. Takšne igrače so ekološke, okolju prijazne in še reciklirate jih lahko.

Fotografije: Pinterest