Več prostora? Več površine? Več pohištva? Pa nam vse te želje po več in večjem res prinesejo zadovoljstvo? Včasih lahko tudi na videz nepomembna malenkost poskrbi za večje udobje bivanja, na primer že naravna svetloba dela čudeže. V Stuttgartu smo našli hišo, ki je izdatno oblita s sončnimi žarki.

Montažna hiša, ki je hkrati tudi reprezentativni in vzorčni model nemškega proizvajalca Bien-Zenker, je ravno prav velika za štiri ali petčlansko družino (neto površine 189 m2), energetsko varčna, sodobno opremljena in predvsem zelo svetla.

Njeno zunanjo podobo že na daleč zaznamujejo razkošne steklene površine, zato hiša deluje bolj lahkotno, kot bi bila v primeru bolj enovite zidne gmote. Stekla nadomeščajo del fasade, obrnjene proti vrtni ograji, zavzemajo dve etaži in del dvokapnice, še dodatne steklene površine pa predstavljajo vogalna panoramska okna na vseh straneh objekta, ki ustvarjajo zračen, s svetlobo napolnjen ambient.

Tloris pritličja je odprt, bivalno okolje strukturira le nekaj skrbno postavljenih predelnih sten tam, kjer je potrebna zasebnost.

Obiskovalca osupne že vstopni hodnik, poln snežne beline, ki vodi naravnost v prostoren dnevni in jedilni prostor. Če zavijemo levo, pridemo do shrambe in kuhinje, ki sta ohlapno povezani z bivalnim delom; predvsem kuhinja z oknom tik ob delovni površini omogoča, da lastnika kuhalnico vrtita v bleščavi sončnih žarkov.

Poleg skupnih prostorov se v pritličju nahajajo tudi velika pisarna, kjer se zagotovo porajajo številne kreativne ideje, manjši toaletni prostor s straniščem in kabino za prhanje ter tehnični prostor z grelno in hladilno tehniko.

Zgornje nadstropje je sanjski prostor s spalnico za starše, ki je povezana s prostorno garderobo, tu pa so še wellness kopalnica s prostostoječo kadjo in dve otroški sobi, ki si delita sončen balkon.

In ker smo že pri soncu: sončna svetloba ne igra pomembne vloge le pri dobrem počutju stanovalcev, ampak hišo oskrbuje tudi z energijo. Hiša se namreč ogreva s toplotno črpalko, ki jo v celoti poganja sončna energija iz močnega strešnega fotovoltaičnega sistema, tudi senčila in hlajenje delujejo na sončno energijo, vse to pa je povezano v koncept pametnega doma in torej avtomatizirano. Družina kaj več za udobno bivanje niti ne potrebuje.

Fotografije in izvedba: Bien-Zenker