Lep kot marmor, tanek kot nerjavno jeklo, topel kot les ... po vrhu pa še antibakterijski in odporen na visoke temperature, udarce in praske. Sliši se sanjsko - veste, o katerem materialu govorimo?

Tehnični kamen je termin, ki opisuje umetno ustvarjeni material, izdelan iz naravnega kremena z nekaterimi dodatki (steklom in porcelanom, na primer). Vsem tehničnim kamnom je skupno, da so izdelani s posebnimi procesi – pri visokih temperaturah in pod velikim pritiskom – kar jim zagotavlja veliko trdnost, izjemno majhno poroznost in  številne druge prednosti. Pa jih naštejmo nekaj:

1. Odpornost

Tehnični kamen je zaradi svoje majhne poroznosti in velike trdnosti zelo odporen na udarce in praske. Še več! Proizvajalci opozarjajo na nujnost uporabe rezalne deske pri rezanju, a ne zaradi strahu pred poškodbo kamna: le-ta je namreč tako trden, da lahko poškoduje še tako dobro nabrušeno rezilo.

Tehnični kamen je prav tako odporen na vročino (nanj lahko odlagamo vroče pekače, na primer), ter na mraz in UV svetlobo (zato ga lahko brez skrbi uporabljamo tudi v zunanjosti, okoli kamina, kurišča …).

2. Večni izgled

Tehnični kamen v svoji življenjski dobi ne bo spremenil svojega izgleda – ne bo zacvetel, kot se to rado zgodi z laminiranimi pulti, ne bo se obarval kot beton ali pravi kamen, in ne bo poškodoval, kot npr. leseni pult.

3. Veliki formati in brezšivni izgled

Tehnični kamen lahko naročite v izjemno velikih formatih, tako da lahko v en kos oblečete celoten kuhinjski pult, z njim obložite celotno steno tuš kabine ali pa z enim kosom tlakujete manjšo predsobo.

4. Raznoliki vzorci za ljubitelje lepega

Tehnični kamni odlično imitirajo naravne vzorce kamna; dobavljivi so v snežni belini ali najgloblji črnini, v priljubljenih bež, zelenih ali modrikastih tonih, celo v imitaciji lesa ali oksidirane kovine. 

5. Impresivna tankost ali pa masivni izgled

S tehničnim kamnom lahko ustvarimo najtanjši kuhinjski pult – tehnični kamen je dobavljiv v standardnih debelinah 8, 12, 20 in 30 mm. Ustvarimo pa lahko tudi masivni izgled in sicer tako, da v tehnični kamen oblečemo kar celotni kuhinjski otok.

6. Antibakterijske površine

Neporoznost materiala ima še eno dobro plat: njegovo čiščenje je izjemno enostavno. Ker nima fug, niti mikroskopskih nepravilnosti, se v njem ne morejo zarediti niti bakterije (v kuhinji) niti plesen (v kopalnici).

7. Eleganca na kubik

Če ste si dobro ogledali fotografije med zgornjimi vrsticami, si gotovo mislite, da je ploščicam zdaj končno odklenkalo. Imate prav. Elegantni vzorci, nevidni spoji in večnamenskost tehničnega kamna vas bo navdahnila, da v ta enkraten material oblečete prav vse površine vašega doma. No, ali pa vsaj tiste, ki so tradicionalno oblečene v keramiko. 

Kaj pa cena?

Tehnični kamen sodi v višji cenovni razred, a njegova dolga življenjska doba bo odtehtala začetno višjo naložbo. Cena tehničnega kamna zavisi od njegove dimenzije, izbrane barve oziroma vzorca, debeline in posebnih oblikovnih zahtev, ter seveda od izbranega proizvajalca.