Še malo in tu bodo prazniki. Domovi bodo okrašeni s smrečicami, lučkami in venčki. Mize bodo obložene s potico in drugimi dobrotami. Vonjalo se bo kadila. V zraku bo pričakovanje. Konec bo starega leta in rodilo se bo novo.

Dom ima v tem času, ko soncu peša moč, še posebej velik prostor v našem vsakdanu. Dan je kratek in narava počiva. Več smo doma, grejemo se in pijemo čaj. Več časa je za pogovore, ročna dela in crklanje.

Kako dom pripravimo, je odvisno od tega ali spoštujemo izročila in navade, ki smo jih prejeli od prednikov. Obstaja polno zapovedi kako urediti in okrasiti dom v času božično-novoletnih praznikov. Nekatere so prastare. Vse pa so povezane z naravo in verovanji.

Sledi sedem navad, ki segajo rodove in rodove nazaj, a so aktualne še danes.

  1. DOM JE ČIST IN UREJEN

Vzemimo si čas in prečešimo omare in sobe. Čas je, da stare in preživete zadeve in predmete odstranimo in tako pripravimo prostor novemu. Prihaja novo leto in s tem nove priložnosti.

Praznično okrašen dom

Že v starih časih so v hiši in okoli nje vse počistili, da je vse lepo in čedno pričakalo velike praznike. (vir slike: homeyohmy.com)

2. PRIŽGEMO LUČKE IN SVEČE

Lučke, sveče in ogenj v kaminu vnesejo v ambient toplino in domačnost. V dneh, ko je zunaj mraz in tema, pomeni rumena migetajoča svetloba radoživost in upanje.

Praznično okrašen dom

Naši poganski predniki so s svetlobo in toploto skušali soncu pomagati, da ne bi povem oslabelo. (vir slike: cocokelley.com)

3. POSTAVIMO IN OKRASIMO BOŽIČNO DREVESCE

Izvedb in okrasitev božičnega drevesa je nešteto. Pravo jelko ali smrečico lahko polepšamo z lučkami, balončki in drugimi okraski oz. božično drevesce izvedemo simbolično. Na primer z washi lepilnim trakom.

Praznično okrašen dom

Včasih so verjeli, da je v zimzelenih rastlinah, ki kljubujejo mrazu in temi, prav posebna življenjska moč. V kot izbe so zato postavili smrečje oz. bršljan ali omelo. Kasneje so pod strop obešali smrečico, pred prvo svetovno vojno pa se je pojavilo»božično drevo« kot ga poznamo danes. (vir slike: planete-deco.fr)

4. STENE, VRATA IN MIZE OKRASIMO Z ZELENJEM

Venčki iz zimzelenega rastlinja in pšenična trava poživijo dom. Z otroci spletemo venček iz materialov, ki jih naberemo na sprehodu po gozdu. Obešen na vratih ali steni, nas bo nagovarjal in nosil sporočilo življenjskega in letnega cikla.

Praznično okrašen dom

V upanju na bogato in dobro letino so naši predniki po šegi v posodice sejali pšenico. Božično travo so krasili s pisanimi papirnatimi cvetlicami. Postavili so jo k jaslicam, na mizo ali na okensko polico. (vir slike: lovelylife.se)

5. NA MIZI JE POTICA, POPRTNIK ALI DRUGE VRSTE KOLAČ

Prazniki so vedno povezani z izbranimi jedmi in pijačami. Obložimo mizo in se s domačimi ter povabljenci poveselimo in posladkajmo, da bo novo leto polno in bogato.

Praznično okrašen dom

Božični kruh ali poprtnih so za božične praznike postavili na mizo in ga pokrili z belim prtom. Kos tega kruha so dali vsakemu članu družine, živini ter psu in mački. (vir slike: Instagram, Mateja Delakorda)

6. OBDAROVANJE

Božično novoletni prazniki so tudi čas obdarovanja. Obdarimo najbližje in prijatelje z darili… takimi umetelno zavitimi oz. takimi, ki se jih ne da kupiti z denarjem in največkrat najlepše pobožajo srce.

Praznično okrašen dom

V preteklosti so bili otroci največkrat obdarovani s suhim sadjem in orehi. (vir slike: mariannedebourg.no)

7. DRUŽIMO SE, IGRAJMO, POGOVARJAJMO, PREPEVAJMO

V praznično urejenem domu se je veselje družiti, planirati in se radostiti novega leta ter biti hvaležen za vse dobro v starem letu. Povabimo v svoj dom ljudi, ki so nam blizu, ki nas navdihujejo ali katere lahko navdahnemo mi. Smejmo se, igrajmo družabne igre, zaplešimo in delimo objeme.

7

Zgodbe, pravljice in pripovedi so od nekdaj povezovale ljudi… tudi v prazničnem času. (vir slike: casatreschic.blogspot.si)

Želim vam, da bo vaš dom v teh prazničnih dneh topel, poln svetlobe in dobrot, srčnih ljudi ter velikih sanj.

Več idej kako praznično okrasiti dom najdete na mojem Pinterest profilu.