Pri oblikovanju bivalnih prostorov je potrebno v mislih imeti celotno družino, tudi kosmate člane, ki si z nami delijo domovanje. Pri tem velja nekaj več časa posvetiti izbiri materialov in talni oblogi, saj nam bo temeljit premislek prihranil ogromno časa in nas obvaroval pred neprijetnim dodatnim čiščenjem.

Že res, da se bomo le s težavo izognili vsem dlakam, s katerimi naš kosmatinec okrasi preproge in ostalo tekstilno pohištvo, pa vendar je mogoče z nekaj preprostimi triki dnevni prostor zelo enostavno optimizirati. Po besedah strokovnjakov sta ključnega pomena dober premislek pred samim opremljanjem doma in primerna izbira materialov, s tem se namreč izognemo številnim nevšečnostim, kot so sledi mačjih krempljev na usnjeni sedežni garnituri ali pa zbirka dlak na oblazinjenem jedilnem stolu. Preverite pet zlatih nasvetov, ki vam pri oblikovanju kosmatincem prijaznega doma lahko pridejo še kako prav.

Bodite pozorni pri izbiri materialov

Pse in mačke privlačijo udobni, mehki kotički, prav zato se tako pogosto zvijejo na sedežni garnituri ali pa smuknejo v našo posteljo. Ko se njihov dremež konča, na mestu ostane kupček dlak, ki jih je vse prej kot enostavno odstraniti. Med naborom najbolj primernih materialov pri izbiri sedežne garniture tako prednjačita umetno usnje in sintetična mikrovlakna, ki sta enostavna za čiščenje, obenem pa dobro odporna tudi na ostre mačje kremplje. Če bi želeli zaščititi že obstoječo sedežno pa je dobra ideja kosmata prevleka, ki jo je mogoče enostavno oprati v pralnem stroju, poleg tega pa bo vašemu domu dodala nekaj dodatnega šarma. Zanimiv trik, ki smo ga zasledili na spletu je tudi ta, da izberete garnituro, ki se barvno sklada s kožuhom vašega ljubljenčka, tako bodo dlake manj vidne, poleg tega pa pridejo manj do izraza tudi na pisanem tekstilu z vzorci.

Foto: Unsplash

Uporabite pralne barve

Če se sprašujete, kako so vse te pikice pristale na steni, pomislite, kako pogosto se vaš pes otrese v stanovanju, potem ko se vrne s sprehoda ali pa vas vesel z migetajočim repom pričaka doma. Najboljša izbira so pralni stenski ometi, saj lahko madeže na steni enostavno obrišemo z vlažno krpo.

Izbira talne obloge

Iskreno, prisotnost hišnega ljubljenčka se najbolj izrazito pozna na tleh. Čudovit parket postane poln prask, preproge se navdajo neprijetnega vonja, dlak in madežev. Daleč najbolj uporabna talna obloga so ploščice, ker pa niso najbolj prijetne za uporabo po celotnem domovanju, se priporoča tudi uporaba trpežnih lesenih talnih oblog iz trdnega lesa, kot je hrast. Izogibajte se lakiranemu parketu, ki ga je precej težje sanirati in se raje odločite za oljenega. Parket je lahko zelo neprijeten za stare pse, ki jim počasi odnaša tačke in tako na zdrsljivih tleh težje vstanejo. Tako ga je praktično pokriti s preprogo, predvsem tako, ki jo je enostavno oprati v pralnem stroju.

Foto: Unsplash

Shranite pasje igrače na eno mesto

Teniške žogice in na pol požvečene kosti shranjujte v veliki košari ali veliki skrinji, tako boste veliko prispevali k splošnemu redu v domovanju. Ne pozabite čistil in ostalih strupenih sredstev umakniti na višje ležeče police, tako da jih kosmatinci ne morejo doseči.

Pravilna izbira čistilnih sredstev

Če si domovanje delite s kosmatincem, boste skoraj zagotovo sesali pogosteje, kot če bi živeli sami. Pri čiščenju pa je pomembno upoštevati tudi vrsto čistilnih sredstev, sploh če živite z mačko ali psom, ki se pogosto čisti sam. Izberite raje ekološka, nežna čistilna sredstva, ki ne predstavljajo nevarnosti za hišne ljubljenčke.