Neverjetno domovanje, ki ga je zasnovala Amal Qamber, ustanoviteljica studia Atria Design, stoji v Riadu, glavnem mestu Savdske Arabije.

Riad je mesto, ki je znano po ogromnih nebotičnikih, močnih peščenih nevihtah in visokih temperaturah, saj je zelo blizu puščave. V Savdski Arabiji zelo cenijo svojo kulturo in zlasti tisti, ki imajo veliko pod palcem, to izražajo v razkošju, ekscentričnosti in s pozlatitvijo. Tudi ta hiša ni izjema. Grandioznost se kaže v visokih stropih, veličastnem vhodu, zlatih zaključkih, vzorcih na stenah in luksuznem pohištvu, s katerim je opremljen dom.

Oblikovanje je njena strast

Amal Qamber je arhitekturna oblikovalka z več kot 20-letnimi izkušnjami, ki načrtuje številne stanovanjske in poslovne projekte. »Moja glavna strast je notranja oprema in tako sem kmalu po nabiranju izkušenj v ZDA ustanovila podjetje Atria Design,« pojasnjuje. Oblikovalka, polna nenavadnih in svežih idej, rada oblikuje elegantne in funkcionalne prostore, pri čemer vselej poskuša preseči pričakovanja strank. Ko snuje prostore, si predstavlja, da živi v njih, kar ji pomaga ustvariti čudovito in praktično notranjost.

Navdih s potovanj

Sodobni dvorec, ki ga je z velikim zanosom opremila Amal Qamber, je zgrajen iz kamna in v notranjosti okrašen s čudovitim marmorjem, materialom, ki je zelo odporen proti visokim temperaturam. Za projekt je oblikovalka črpala navdih s potovanj, raznolikih kultur, izstopajoče arhitekture in dizajna. Tako je postopoma prišla do končne podobe: sredozemske hiše s fuzijo moderne in andaluzijske arhitekture. »Želela sem povezati preteklost s sedanjostjo, oživila sem staro estetiko in ji dodala sodobne pridihe. Iskala sem ravnovesje med kulturnim vplivom in potrebami naročnikov,« našteva Amal Qamber.

Sijajni vhod

Ko vstopimo v hišo, nas pozdravi veličasten vhod s številnimi arhitekturnimi detajli, marmornimi tlemi in dih jemajočim dvojnim stopniščem, ki vodi do spalnic. Vhod obdajajo vitraži, ki ves prostor preplavijo z naravno svetlobo, zaradi česar pozlata ograj še bolj zasije. Naravna svetloba prehaja skozi vhodna vrata in zamrežena lesena okna, ki ustvarijo vabljiv in svetel vhod podnevi. Lestenec Hera je kronski dragulj tega vhoda. Ta lestenec je ročno izdelan iz lite medenine, ima organsko obliko in podarja harmonijo celotnemu prostoru.

Prostor obedovanja

Jedilnica je desno od vhoda. Kljub nevtralnim barvam na stenah in tleh je v kontrastu z drzno temno rdečo in zlato, ki plemeniti stole Kerr in Patterson podjetja Essential Home. Za dopolnitev je tu še jedilna miza Heritage znamke Boca do Lobo s čudovito ročno poslikavo v enakem tonu, kot so stoli. Za kanček več glamurja je dodana polirana medeninasta omarica Brabbu z ogledalom. Da prostor ostaja izčiščen, je v njem le nekaj rastlin.

Dnevna soba za sprejem gostov

Formalna dnevna soba je zasnovana za sprejeme gostov, tako tem ni treba vstopiti v osrednjo dnevno sobo, kjer se zbira družina. Sedežna garnitura spodbuja intimen pogovor, velika fotelja Marco iz podjetja Essential Home sta združena s fantastično sedežno garnituro Sherman iz kluba Mid Century. Da bi prostoru dodali klasično-glamurozen pridih, je vanj umeščena servirna omarica z zelenim zaključkom visokega sijaja Divine Armoire znamke Koket.

Družinski dnevni prostor

Osrednja dnevna soba je bolj zasebna, v njej se družinski člani podružijo z najbližjimi. Zasnovana je v sodobnem andaluzijskem slogu s teksturiranimi stenami dvojne višine in rustikalnimi keramičnimi dodatki. Dnevna soba se ogreva s kaminom, okrog katerega so nanizane udobne zofe Sarsen iz kolekcije Covet House, ki jih spremljata klubski mizici Dovedale. S stropa se v prostor spušča ikonična viseča svetilka Coltrane podjetja DelightFULL, ki je ročno izdelana iz jeklenih cevi, z zaključkom v pozlati.

Kjer se pripravlja hrana

V kuhinji je oblikovalka dala prednost črni in beli barvi, tako je dosežen kontrast med omaricami in pulti iz črnega kremena. Zeleni dodatki nekoliko poživijo kuhinjo. Zajtrkovalnica z velikimi steklenimi vrati skozi transparentne površine prepušča naravno svetlobo. Za osvetlitev v večernih urah ali zgodaj zjutraj pa je nad jedilno mizo nameščena stropna svetilka Vinicius.

Kraljevska spalnica

Mehkejši in bolj umirjen vtis daje osrednja spalnica, ki je ločena od preostale hiše. V njej je silno zanimivo zasnovan spuščeni strop, na katerem se izmenjavajo valovi. Kaj pa oprema? V tem prostoru so pohištveni kosi iz podjetja Essential Home, med njimi postelja in naslanjač Zelda. Zelena barva daje občutek povezanosti z naravo in v človeku prebuja mir. Zaobljene oblike pa se lahkotno poigravajo s prestižnostjo prostora, ki se barvno opira na zemeljsko paleto.

Glavna kopalnica in garderoba

Nasproti spalnice je kopalnica, ki zaradi številnih zlatih elementov deluje zelo toplo. Z velikansko kadjo sredi prostora si ne moremo kaj, da nas ne bi očarala osupljiva avra tega prostora. V neposredni bližini je garderoba, med omarami pa lepotilna mizica in stol Zsa Zsa podjetja Essential Home, ki žensko lepoto povabi v nov dan.

V celotni hiši ni kotička, ki bi bil prepuščen naključju, vse je bilo skrbno premišljeno in zasnovano tako, da povzdigne bivanjsko izkušnjo.

Fotografije: DelightFULL/Amal Qamber/Atria Design