Tokrat vas peljemo na sanjsko Korčulo, otok čudovitih pokrajin, bogate vegetacije ter ohranjenega občutka divjine. V eni od takšnih divjih pokrajin, na robu malega naselja, se je našla strma parcela, s katere se odpirajo čudoviti pogledi na Pelješki kanal.

Na strmem pobočju s severno orientacijo so SODAarhitekti dobili naročilo za dve počitniški hiši. Toda, kako na relativno majhni, strmi parceli ustvariti dovolj prostora za uživaški poletni dopust dveh družin hkrati? Kako ustvariti bogate prostorske odnose med zunanjim in notranjim prostorom, istočasno pa upoštevati lokalno arhitekturno tradicijo enostavnosti, funkcionalnosti in človeškega merila?

Arhitekti so svoj odgovor iskali ne v tradicionalni obliki monolitne, večnadstropne kamnite hiše z vrtom, pač pa v igri volumnov, ki s svojim zamikanjem ustvarjajo ne le zanimivo hišo, pač pa enkraten terasast vrt, ki se pne po njenih ravnih strehah.

Vsaka od parcel je v celoti pozidana. Vsaka od stavb sestoji iz niza prostorov s specifičnim karakterjem, nivojem intime in odprtosti. Tako se eden na drugega nalagajo volumni različnih oblik (garaža s servisi v pritličju, delno vkopane spalnice v nadstropju ter najvišje dnevni prostori, ki s konzolnim previsom lovijo zahodno sonce in iščejo najlepše razglede na kanal) in hkrati ob sebi puščajo prostor za vrt s teraso, zunanjo jedilnico, letno kuhinjo, celo z bazenom in ploščadjo za sončenje. Zunanji ambienti se med seboj povezujejo – ne le fizično, s stopnicami, pač pa tudi vizualno – tako da je preživljanje prostega časa na terasasto urejenem vrtu kljub veliki višinski razliki pretočno in povezovalno.

Grmičasta mediteranska zasaditev, zasajena v korita ter na zeleno streho garaže, hišo vizualno vpoji v hrib.

Hiša je prejemnica številnih nagrad, med drugim smo njeno inovativnost nagradili tudi Slovenci z nagrado BIG SEE Award 2019 za najboljšo stanovanjsko arhitekturo.

Arhitektura: SODAarhitekti

Fotografije: Davor Radman (dron), Marko Mihaljević