Vsi smo se po zaključenem delu že kdaj srečali z napol prazno embalažo barve in z vprašanjem kaj sedaj. V odtok je ne smemo odliti, če ni pravilno shranjena, pa je njena življenjska doba na polici izredno kratka. Cirila Colnar Mikeln, strokovnjakinja s področja razvoja, iz podjetja Helios TBLUS nam je natrosila kup idej, kako lahko ostanke kreativno porabimo za »naredi-sam« projekte.

Kadar koli se lotite kakšnega domačega projekta, ki vključuje barvanje, je v izogib prevelikim količinam ostankov barve najbolje preračunati, koliko barve točno boste potrebovali. To najlažje storite s kalkulatorjem na spletni strani proizvajalca barve. Če do ostankov vseeno pride, pa imate več možnosti: kot smo pisali že v tem članku, jih lahko komu podarite ali pa za krajši čas shranite doma na suhem prostoru s konstantno temperaturo ter čim prej porabite za kakšen nov kreativni projekt.

»Idej je pravzaprav zelo veliko, z nekaj kreativnosti se lahko uporabi še tako majhne ostanke barve, saj so ravno majhni detajli tisti, ki naredijo prostor lep in zanimiv. Prav tako lahko mešamo različne ostanke premazov na isti osnovi in na ta način ustvarimo celo paleto novih odtenkov. Pobarvamo lahko na primer zadnjo stranico knjižne police, noge na stolih ali mizah, lončke za rože, z različnimi vzorčki ali teksturami lahko popestrimo manjši del stene ali star kos pohištva. Zanimiva ideja je recimo tudi barvanje obešalnikov v različnih barvah in na ta način lažja organizacija naše garderobe, ali pa pobarvamo stranice predalnika, ki jih bomo opazili šele ko bomo predal odprli. Z nekaj kreativnosti se bo vedno našla kakšna ideja, inspiracijo pa lahko poiščete tudi v naši knjižnici idej na Helios deco spletni strani,« priporoča Cirila Colnar Mikeln iz podjetja Helios, kjer potrošnike spodbujajo k odgovornemu ravnanju z barvami in s kampanjo Barvaj z glavo ozaveščajo o pravilnem ravnanju, shranjevanju in kreativni uporabi ostankov barve.  

Zavihajte torej rokave, pobrskajte po garaži za ostanki barv, ki vas čakajo na polici, po potrebi jih lahko obogatite tudi z vzorčki novih barv, ki jih naročite na spletni trgovini Mavrica, in se lotite dela.

Stena v “messy” videzu

Zanimiva ideja je niansiranje opečne stene z namenom, da jo navidezno postarate ter tako v prostoru ustvarite občutek globine, kontrasta in razgibanosti. Ostanek bele zidne barve zmešajte s temnejšim odtenkom in nanesite z gobico za pranje avtomobila. Seveda je ta tehnika barvanja primerna tudi za gladke stene, pazite le, da ste pri dodajanju temnejšega odtenka prevideni in ga dozirate postopoma.

Polička

Prazne bele stene so rade dolgočasne. Kaj ko bi eno od njih popestrili s polico za dekoracije? Iz ostankov barv na steno narišite dva kroga različnih, vendar komplementarnih barv. Namestite še polico, ki sega preko širine krogov, in nanjo postavite vaze s cvetjem, knjige in druge dekorativne predmete.

Ombre klop

Ombre dekorativna tehnika ne zahteva posebnih spretnosti, potrebujete le malo kreativne žilice in vztrajnosti. Primerna je ne le za stene in hišni tekstil, ampak tudi za pohištvo. Barvo s pomočjo valjčka nanesite na klop v več pasovih ali enem širokem pasu, odvisno od končnega izgleda, ki ga želite doseči. Dokler je barva še sveža, s suhim ali rahlo omočenim, čistim čopičem, s križnimi gibi zabrišite prehode med pasovi. Da ne bi poškodovali nanosa barve, vode nikoli na škropite neposredno na pohištvo.

Dekoracija s črticami

Razposajenost in igrivost otroške sobe sta poudarjeni tudi s širokim naborom različnih struktur, vzorcev, barv in stenskih poslikav. Zelo ljubka in simpatična, a hkrati zelo enostavna, je dekoracija s črticami. Zanjo boste potrebovali majhne količine katerekoli SPEKTRA notranje zidne barve, manjši čopič, zaščitni lepilni trak, svinčnik in po potrebi ravnilo.  Za bolj organski videz lahko črtice narišete na steno kar tako, prostoročno, ali pa si pomagate z zaščitnim lepilnim trakom. Če želite, da so vse enake velikosti, uporabite tudi ravnilo in svinčnik.

Osvežene pletene košare

Pletene košare za shranjevanje so že nekaj let priljubljen modni dodatek za dom. Zaradi naravnega videza so čudovita dopolnitev opreme doma, bodisi za rože, brisače, copate, odeje, pa tudi otroške igrače. Ne glede na namen shranjevanja jih lahko spremenite, v kolikor se naveličate njihove podobe. Zaradi specifične podlage vam svetujemo, da uporabite TESSAROL akril emajl, s katerim boste dosegli najboljši oprijem. Če želite na košari ohraniti viden vzorec pletenja, nanesite barvo z valjčkom, če pa želite košaro enotno prekriti z barvo, uporabite čopič, s katerim boste lahko nanesli barvo tudi globoko med zanke.

Živahni cvetlični lončki

Če ste ročno spretni in radi ustvarjate, je ta ideja kot nalašč za vas. Enostavne sive cvetlične lončke lahko z barvami za beton SPEKTRA spremenite v prave likovne mojstrovine. Če imate več lončkov, lahko ustvarite povezano barvno kompozicijo z dopolnjujočimi vzorci. Pomagajte si s svinčnikom, s katerim narišite vzorec ali z zaščitnim lepilnim trakom, s katerim označite linije, do koder boste nanesli barvo na lonček. Svetujemo, da barvate z manjšimi čopiči, s katerimi boste med ustvarjanjem bolj natančni.

Še več izvirnih idej

Kam s prazno embalažo od barv?

Ekološko in domiselno lahko na koncu uporabite tudi embalažo, ki vam ostane od barv. Plastična vedra so lahko uporabna za odlaganje odpadkov kot koš. Ali pa za shranjevanje igrač, denimo kock. Legendarni hoboki pridejo vedno prav.

»Idealno. Tudi če imate vrt, ko se pač očisti vrt, plevel v hobok in potem na kompost ali v zelene odpadke. Skratka teh idej je veliko. Tudi kovinska embalaža se da uporabiti, če je čista, recimo jo imaš lahko za svinčnike ali kaj podobnega. Če pa je res ne mislimo uporabiti, potem pa čisto embalažo vedno lahko odnesemo na ekološki otok v zabojnik za odpadno embalažo, plastično, kovinsko, ker gre to v reciklažo in smo na ta način tudi trajnostno usmerjeni. Poskrbimo, da ne ostaja to nekje v naravi. Navsezadnje smo ta svet dobili od naših dedov in ga prepuščamo našim otrokom,« zaključuje strokovnjakinja s področja razvoja Cirila Colnar Mikeln.

Sponzorirana vsebina