V središču Ljubljane je na mestu stare poslovne stavbe, v kateri so bili nekdaj trgovski prostori, zraslo novo poslopje s sedmimi stanovanji. Vsa imajo razkošne kvadrature, imenitne razglede na okolico, vrhnji dve pa še edinstveno teraso, ki poteka okoli celotne stavbe. Ni nas bilo treba preveč prositi, da smo se odzvali vabilu in si od blizu ogledali enega od obeh penthousov.

Trinadstropno stavbo, v kateri se nahaja stanovanje, sta projektirala David in Samo Grolegar iz biroja Grolegar arhitekti. Njen obod, stopnišča in jašek za dvigalo so betonski, pri fasadi, ki je brez izstopajočih profilov, pa so vidni samo stekla in opeke.

Notranjost stanovanja, ki obsega 90 m2 bivalne površine, je zamejena z mavčno-kartonskimi ploščami. To pomeni, da so bili notranji oblikovalci lahko zelo kreativni pri zasnovi tlorisa, katerega prednost so predvsem velika panoramska stena in odprti prostori.

Stanovanje krasijo obilo elegance, ravno prav domačnosti, predvsem pa lepi razgledi, ki se iz središča Ljubljane odpirajo na vse strani. »Stanovanje je na Nazorjevi ulici 6 v Ljubljani, kjer je iz dnevnega prostora razgled na grad, na drugi strani pa iz jedilnice in spalnice na Nebotičnik,« začne pogovor z nami arhitekt Miha Božič iz studia Artidea, ki je dobilo nalogo, da stanovanje opremi. Pove, da so stanovanje projektirali tako, da so obdržali velike prostore, predvsem dnevni prostor, ki ima veliko kuhinjo, veliko jedilno mizo in seveda veliko sedežno garnituro, ki je zelo pomembna za razvajanje. »In ob tem imamo tudi veliko garderobnih omar, ki so danes zelo pomembne. Stanovanja, ki jih srečujemo v novogradnjah, velikokrat nimajo predvidenih dovolj omar in shranjevalnih površin in to je potem manko za ljudi, ki se v takšno stanovanje vselijo. Vsi vemo, da je vedno premalo prostora za obleke, čevlje in podobno.«

Zelo pomemben element v stanovanju so tudi svetila, ki so jih razdelili na dva segmenta – na tehnična in dekorativna. Tehnična dajejo občutek naravne svetlobe, gre za reflektorje in luči, vgrajene v strop. Z dekorativnimi svetili, kot so lestenec nad jedilno mizo in kaskada svetil v dnevni sobi, pa so ustvarili toplino in domačnost. Svetila upravljajo s pomočjo pametnih stikal, tako je denimo pri vhodu v stanovanje smart switch, s katerim se z enim pritiskom prižgejo luči dobrodošlice. Ob odhodu iz stanovanja lahko s tem stikalom tudi vse ugasnejo.

Antik beton

Kot notranja oblikovalka je pri opremljanju sodelovala tudi Mihova hči Evita Čelesnik, ki je veliko razmišljala predvsem o materialih in barvah. Vodilo je bilo čim bolj prijetno bivanje v toplih barvah, zato so izbrali vse od sive do bež in stenske obdelave v antik betonu.

»Vsak si predstavlja beton kot hladno barvo, ampak naš cilj je bil otopliti beton. Na te betonske stenske obdelave, ki se vlečejo skozi cel prostor, smo dodali toplino s premičnim pohištvom. Izbrali smo tekstilno sedežno garnituro, dodali smo blazine, preproge. V stanovanju so nekatere stene obložene z lesom, kar tudi doda toplino. Po tleh je seveda parket. Poleg tega smo steklene površine zakrili in obogatili s tekstilom, z zavesami. To se mi zdi zelo pomemben element v vsakem interierju.«

Lebdeča postelja

Velik izziv opremljanja je bila spalnica, ki je zaradi ekskluzivne lege in pogleda na Nebotičnik kar klicala po tem, da bi bila bolj luksuzna, hotelska. Opremili so jo z lebdečo posteljo BoxSpring Fly s spodaj vgrajeno indirektno svetlobo, ki osvetli tla in omogoča, da ko greš ponoči na stranišče, ne motiš in ne obremenjuješ svojih oči ali partnerja, ki spi zraven tebe.

»Cilj spalnice je, da je udobna, prijetna, funkcionalna. Da radi v njej bivamo, da ni samo prostor, kamor gremo spat. Tako da naš cilj je bil ustvariti občutek luksuzne suite. Postelja ne zapre prostora, zrak kroži zgoraj, spodaj in mi v spanju lebdimo na tej postelji, ki jo seveda podpira zelo kakovostno ležišče. Pomembno pa je, da ob postelje umestimo vtičnice in stikala, ki nam pomagajo zvečer ugasniti celotno stanovanje z enim stiskom. To smo tudi naredili z glavnim stikalom,« opisuje Evita, ki dodaja, da so posteljo naročili v Spalnem centru Maremico in je med vsemi modeli BoxSpring postelje najnovejša.

Oblazinjenje okvirja postelje so uskladili z oblazinjeno steno. Ta je v celoti postala posteljno vzglavje.

»To je postelja BoxSpring Fly, ki daje občutek, kot da kar lebdi v spalnici. Je pa res, da ta občutek lebdenja omogoča zelo fino pretočnost zraka, hkrati pa celoten videz spalnice izpade bolj eleganten, minimalističen in zelo moderen,« pove Monika Adrinek iz Spalnega centra Maremico. Prednost postelje je, da zanjo v spalnici ni treba nič vnaprej načrtovati, postelja je namreč samostoječa, ne potrebuje nobene pritrditve v steno ali tla. Zasnovana je tako, da ima zelo premišljeno postavljene nosilne nogice, ki se jih iz običajne razdalje nikoli ne opazi, dajejo pa izrazit občutek lebdenja, tako da je potem postelja res kraljica v spalnici.

»Uporabniku ni treba skrbeti glede tega, kako bo posteljo vnesel v spalnico. Za vse to je namreč poskrbljeno z dostavo in montažo. Poskrbi samo, da posteljo lepo postelje po svojih željah,« dodaja strokovnjakinja, ki ne pozabi omeniti, da je vsaka postelja BoxSpring unikatna in izdelana v Sloveniji. »Vsaka posteljo, ki jo izdelamo, je pravzaprav unikat. Nobene ni vnaprej na zalogi, vsaka se izdela šele po naročilu bodočega uporabnika. Izbereta se tako material kot barva za oblazinjenje. Izbere se dizajn vzglavja. Tako je res vsaka postelja potem nekaj posebnega,« našteva in nadaljuje: »Najpomembnejše pa se skriva v notranjosti lebdeče postelje, in sicer udobje za uporabnika. Marsikdo bi mislil, da morata oba partnerja izbrati enako ležišče, kar sploh ni res. Lahko imata različno udobje, da se naspita dobro, postelja pa bo od zunaj še vedno izgledala popolna, lebdeča in enotna celota.«

Popolna in unikatna pa je za piko na i tudi terasa stanovanja, saj ponuja ogromno prostora, svoje glavne adute pa bo pridobila šele s časom. »Omogoča postavitev jacuzzija, savne oziroma bazena. Ali se bo plavalni bazen uresničil, še ne vem. Vsekakor se bo pa terasa pozelenela, tako da bo ponudila občutek domačega vrta s prijetnim vrtnim pohištvom,« sklene Miha Božič.

Notranje oblikovanje: Artidea

Fotografije: Miran Kambič, Spalni center Maremico