Zunanji grelnik ne bo čudežno stopil snega na vašem vrtu, bo pa podaljšal sezono posedanja in zadrževanja na prostem. Poglejmo, kakšne vrste grelcev so na voljo in na kaj paziti pri nakupu.

Odkar se je zaradi nevarnosti širjenja koronavirusa bolje zadrževati zunaj, kot se družiti v zaprtih prostorih, je prodaja zunanjih grelcev poskočila v nebo. Ker so ti zelo različni glede oblike, vira toplote, načina uporabe in tudi varnosti, smo zbrali nekaj ključnih informacij, ki vam bodo olajšale izbiro.

Tipi grelcev

Najpogostejše vrste grelnikov so piramidni, kupolasti, namizni in infrardeči.

  • Piramidni grelci so visoki, prostostoječi in običajno trikotne oblike ter delujejo na propan. Plameni se dvigajo v centru piramide vse do vrha.
  • Kupolastemu grelcu pravimo tudi goba, saj po obliki spominja na štorovko. Je visok, z ozkim vratom in velikim metalnim diskom na vrhu, ki odbija toploto navzdol in jo razporeja na širši prostor. Deluje na propan in je po moči podoben piramidnemu grelcu.
  • Namizni grelec je še eden v vrsti tistih, ki delujejo na plin. Je kompakten, prenosen in dovolj majhen, da ga lahko postavite na vrtno mizo.
  • Nasprotno pa infrardeči grelniki, ki so lahko prostostoječi, viseči, pritrjeni na strop ali zid, za vir napajanja potrebujejo električno vtičnico. V primerjavi s plinskimi so po moči šibkejši, kar pomeni, da oddajajo manj toplote, vendar je z njimi manj dela, saj vam ni treba skrbeti za gorivo.
Piramidni grelnik.

Nakup z razmislekom

Razmišljate o nakup takšnega zunanjega grelca? Vsekakor preverite znamko, proizvajalca, certifikate, moč naprave, vrsto goriva, način upravljanja in hrambe ter seveda varnost.

Znamka

Zunanji grelnik je naložba, ki naj bo čim bolj dolgoročna. Kupite ga od uglednega podjetja, ki nudi tudi rezervne dele, saj to pomeni, da boste grelnik lahko popravili, če se bo z leti kaj pokvarilo.

Toplita lahko prihaja tudi od zgoraj.

Certifikati

Strokovnjaki priporočajo, da pri grelnikih iščete certifikate neodvisnih laboratorijev, ki so grelnik preverili in zagotavljajo nekatere nujne varnostne standarde. CE certifikat denimo zagotavlja, da je izdelek narejen v skladu s standardi EU.

Moč gretja

Grelnik kupujete zato, da vam bi bilo zunaj toplo, zato je tudi moč gretja pomemben podatek, ki ga velja preveriti. Večina proizvajalcev oddajanje toplote označuje z enoto Btu (British thermal units), ki sporoča, koliko prostora lahko grelnik ogreva v idealnih pogojih. Višji kot je Btu, več topline proizvaja naprava in večjo površino doseže. Če živite na hladnejših področjih in potrebujete grelnik, ki bo lahko ogreval večjo skupinico ljudi, investirajte v takšnega s 40.000 Btu ali več. Piramidni in kupolasti grelniki so višji in imajo višji Btu , zato lahko ogrevajo večji prostor kot namizni. Običajno jih opazite v večjih restavracijah oziroma na njihovih zimskih vrtovih.

Namizni plinski grelec. Varnostna mrežica ščiti pred opeklinami, po navadi je vgrajena tudi varovalka, ki prekine dovod plina, če bi se gorilnik prevrnil.

Vrsta goriva

Grelniki na propan so običajno močnejši kot električni, saj niso vezani na omejitve električnega omrežja. To pa tudi pomeni, da morate biti z njimi previdnejši, plin pa morate zanje kupiti ločeno, v bombah, kot ga na primer za žar (nekateri sicer omogočajo tudi neposreden priklop na plinovod). Poraba plina je odvisna od moči grelnika in tudi od temperature zraka, pri nižjih temperaturah je višja in obratno, vsekakor je kakšno plinsko bombo dobro vedno imeti na zalogi.

Električni grelci so po drugi strani cenejši in tudi varnejši za uporabo. Ne zahtevajo stalne skrbi z zalogo plina, oddajajo pa v primerjavi s plinskimi tudi drugačno vrsto svetlobe. Plinski denimo ustvarjajo prave plamene in zato tudi bolj naravno svetlobo.

Upravljanje

Če imate doma otroke ali hišne ljubljenčke, izberite grelnik, ki ima upravljalne gumbe nedosegljive njihovim rokam in tačkam, da preprečite nesreče. Večina višjih, prostostoječih grelnikov ima gumbe nameščene višje, nekatere modele pa lahko uporabljate kar z daljinskim upravljalnikom.

Pri kupolastem grelniku se toplota odbija od zgornjega pokrova. Samostoječa konstrukcija je zelo elegantna.

Prenašanje in shranjevanje

Večino plinskih grelcev lahko shranjujete zunaj čez celo leto. Potrebna je le prevleka, ki jo nanje namestite čez noč in ki varuje pred neugodnimi vremenskimi razmerami (dež, nevihte). Priročni so tudi modeli grelnikov s kolesi za lažje premikanje.

Varnostni pomisleki

Zunanji grelniki so izredno priročni in lahko vašo teraso ali vrt v trenutku spremenijo v luksuzni kotiček topline v sicer mrzli zimi. Vseeno pa naj bo uporaba varna in po proizvajalčevih navodilih.

Pri električnih grelnikih pazite zlasti na kabel, ki ga skrijte tako, da se obenj ne boste spotikali, preverite tudi kakšna je njegova odpornost na vodo in prah (IP oznaka naj bo vsaj 55, kar pomeni, da naprava lahko prenese nekaj prahu in vlage).

Plinski grelnik pa postavite na mesto, kjer v bližini vsaj dveh ali več metrov ne bo gorljivih materialov. Pazite na drevesa, senčnike, balkone … Možnosti opeklin so pri plinskih grelnikih majhne, kljub temu pa grelnika nikoli ne pustite prižganega, kadar na vrtu/terasi/balkonu ni prisotne nobene odrasle osebe, zlasti ne ob vetrovnih dneh. Previdnost ni nikoli odveč, pa bodo urice v dobri družbi in na svežem zraku še prijetnejše.

Fotografije: Pinterest