Na Studencih v Mariboru je nastala privlačna in premišljeno zasnovana sodobna soseska, kjer vsak blok kaže drugačen obraz. Povezuje jih razgiban osrednji park v atriju, dodana vrednost soseske pa se kaže tudi v energetski samostojnosti vsakega stanovanja.

Pri snovanju blokovskega naselja je arhitekte poleg trajnosti in energetske učinkovitosti stavb vodila tudi ideja o raznolikosti. »Zasnovala sva šest blokov, ki niso enaki. Barvno so usklajeni, a različni. Tako je nastal dinamičen prostor, ki je stanovalcem bolj prijazen, kot če bi uniformirano pristopili k snovanju,« razlagata arhitekta Tanja Špan Vasiljević in Dare Vasiljević iz biroja Arhimetrics.

Dinamika arhitekture je dosežena tudi z različno razporeditvijo balkonov. Ti ne štrlijo iz fasade, temveč so potisnjeni v notranjost objekta in nadstrešeni. Imajo zastekljen vogal, da lahko stanovalci neposredno iz stanovanja vzpostavijo vizualni stik z ozelenjenim parkom v atriju. Stanovanjska soseska ima 136 stanovanj in 197 kletnih parkirišč. Stavbe so zgrajene iz opeke.

Fluidnost prostorov

Kaj pa notranjost stanovanj? Funkcionalni in premišljeni tlorisi zagotovijo kar največ udobja in individualnosti ne glede na velikost stanovanja. V naselju vsako stanovanje ponuja različno programsko zaporedje ter igro odprtih in zaprtih površin. Prostori v posameznem stanovanju so zelo fluidno povezani. »Skoraj nimamo hodnikov, kar nam je sploh v manjših kvadraturah cilj in izziv, zato da je vsak kvadratni meter čim bolj izkoriščen,« pojasnjujeta arhitekta, ki sta poleg načrtovanja soseske poskrbela tudi za zasnovo nekaterih interierjev.

Dizajn in rešitve za višjo kakovost bivanja

Zlasti stanovanje gospe Diane Gergorič je zanju pomenilo poseben izziv. »V biroju smo se prvič srečali s tem, da opremljamo dom gibalno ovirane osebe. Morava pa poudariti, da je bilo sodelovanje z gospo Diano zares izjemno,« razlagata arhitekta.

»Ko človek težje hodi ali je na vozičku, življenje lahko izgubi smisel. Če stanovanju damo arhitekturno dovršen dizajn, stanovalcu ponuja nekaj lepega, spodbudnega. Prinaša zadovoljstvo in navdih zanjo in za druge,« razmišlja Dare Vasiljević.

V Dianinem stanovanju je poskrbljeno za številne prilagoditve, ki lastnici olajšajo gibanje in ji omogočajo varen oprijem. »Prilagoditve in držala so v kopalnici, v dnevni sobi ob ogledalu, v spalnici je postelja zasnovana z držali,« našteva Diana Gergorič. In nadaljuje: »Na tleh v stanovanju ni pragov. Namesto omare s klasičnimi vrati je v garderobnem delu zavesa. Visečih omaric v kuhinji nimam, saj bi se težko stegovala navzgor. Kuhinjski elementi so dovolj visoki zame, delovna površina je iz barvitega marmorja, da se ne njej ne vidi vsaka drobtinica.« 

Do pozitivne vibracije s pravimi barvami

Kot ljubiteljica barv se je hitro strinjala z arhitektoma, da v stanovanju pričarajo pozitivne vibracije z barvito opremo. »V dnevni sobi imam mizo v barvi Pujse Pepe, zraven pa naslanjača v gorčični barvi. Najprej sem se spraševala, kako bo to izgledalo, potem pa sem nehala modrovati, in ko je pohištvo prispelo, sem bila navdušena,« se spominja lastnica. Večkrat se Diana napoti tudi v domačo pisarno, ki je lično in priročno skrita v omari. 

Lastnica dizajnerskega stanovanja v pritličju čas rada preživlja tudi na domači terasi, ki je povezana z atrijskim vrtom. Nasploh ji stanovanje, ki meri 62 kvadratnih metrov, zagotavlja udobje in ugodje.

Toplo ali hladno – vse brez skrbi in na dotik

Tudi ko jo povprašamo o ogrevanju in hlajenju prostorov, lastnica atrijskega stanovanja prizna, da je vse skupaj izjemno preprosto. »Za ogrevanje stanovanja pozimi, toplo sanitarno vodo skozi vse leto in hlajenje prostorov v poletnih mesecih poskrbi toplotna črpalka. Stopinje nastavim po želji, z daljincem, tako res nimam nobenih skrbi.«

Zmogljivost vsake naprave je točno prilagojena za posamezno stanovanje, kar pomeni, da je tudi cena toplotne črpalke Panasonic za stanovanja z manjšo kvadraturo nižja kot za večja stanovanja, tako se prednost hitro pokaže v cenovni dostopnosti. Spodbudno je tudi to, da imajo stanovalci v blokih Sunset Global izjemno nizke obratovalne stroške: ti so pozimi le okoli 10 do 20 evrov višji kot poleti.

Arhitekt Dare Vasiljević poudari, da so stanovanja v soseski opremljena s paketom pametnih inštalacij, poleg tega so vsa stanovanja tudi energetsko neodvisna, saj imajo nizkotemperaturno talno gretje in pasivno hlajenje z individualnimi toplotnimi črpalkami. »Arhitekti imamo radi strojne inštalacije, še zlasti, ko so skrite. Tukajšnje toplotne črpalke so lahko na hodniku ali v utilityju, naprave so izčiščene, elegantne, vsi priključki in cevi so skriti, prav to dela te toplotne črpalke drugačne od tega, kar smo bili vajeni do zdaj.«

Simon Kosič, zastopnik podjetja Panasonic v Sloveniji, ob tem poudari, da so toplotne črpalke za stanovalce tako vizualno kot zvočno nemoteče. »Zunanje enote so postavljene na streho objektov, s tem smo zagotovili, da so ostali balkoni in fasade objektov izčiščeni. Poleg tega so tako notranje kot zunanje enote zelo tihe – med delovanjem je njihova glasnost primerljiva s šelestenjem listja.«

Preprosta uporaba in povezanost v oblak

Toplotna črpalka je dandanes zelo preprosta za uporabo, kajti serviser ob samem zagonu naprave nastavi vse potrebne parametre, da deluje samostojno skozi ogrevalno sezono. Naprava je povezana v oblak in omogoča stanovalcem, da jo s pametnim telefonom ali tablico vključijo ali izključijo, nastavijo temperaturo ali spremljajo porabo energije. »Šli pa smo še korak dlje in strankam zagotovili varnost oziroma dodatno garancijo tako, da se brezplačno povežejo z našo servisno mrežo, ki spremlja delovanje enote skozi vse leto,« razlaga Kosič in dodaja, da so toplotne črpalke danes primerne tako za novogradnje kot tudi za starejše objekte. »Pri starejših objektih lahko zunanje enote namestimo denimo na balkone, kot smo včasih umeščali klimatske naprave. In nato lahko notranje enote toplotne črpalke priključimo na obstoječi radiatorski ali talni ogrevalni sistem,« sklene sogovornik iz Panasonica.

Hibridni pisarniški prostori

Radovednost nas je spodbudila, da smo se sprehodili po bloku in obiskali še en interier. V istem objektu so zanimive, malce drugačne pisarne. Arhitekta poudarjata, da gre v tem primeru za hibrid med domom in pisarno, kjer delajo računalniški programerji. »V teh pisarnah se preobujejo v copate,« razlagata Tanja Špan Vasiljević in Dare Vasiljević. »Za dodaten občutek domačnosti pa poskrbi kavomat v čajni kuhinji. Ta je zasnovana kot otok, okrog katerega je formirana celotna tlorisna zasnova.«

Tudi sicer v pisarnah programerjev opazimo marsikateri zanimiv detajl. Stene kopalnice so oblečene v polikarbonatno ploščo. Skrbno so izbrane dekorativne zavese in umetnine, ki krasijo stene. Unikatno mizo iz inoksa, ki je v direktorjevi pisarni, so oblikovali v biroju Arhimetrics. Pisarna je od preostalih prostorov ločena s stekleno steno in vrati, prav tako pa ima izhod na teraso, od koder se ponuja pomirjajoč pogled na Pekrsko gorco in Pohorje.

Fotografije: Arhimetrics arhitekti, Jasna Marin