Če je v nepremičnimi dovolj prostora, sta v njej praviloma vsaj dve kopalnici oziroma kopalnica in stranišče. Eno si uredijo starši, druga pa je lahko namenjena in prirejena potrebam otrok. S tem v jutranji konici razbremenimo glavno kopalnico, otroke pa navajamo na večjo samostojnost in neodvisnost.

Otroci so ob rojstvu povsem odvisni od staršev, zlasti v smislu prehrane in zagotavljanja osebne higiene. Pomen kopalnice je pri tem iz meseca v mesec večji. Najprej v njej dojenčka kopamo, kasneje dodamo še čiščenje zob, navajanje na kahlico in stranišče, šele na koncu sledi prvo samostojno prhanje. Veliko staršev v prvih letih več časa v kopalnici nameni otrokom kot sebi. A z odraščanjem se to spremni, otroci začnejo v kopalnici iskati svojo zasebnost, intimo, v njej preživijo vedno več časa in prostor kaj kmalu ne izpolnjuje več vseh naraščajočih družinskih potreb. Od tu do ideje o kopalnici, namenjeni otrokom, ni daleč.

Spodbuja samostojnost

Možnost, da lahko otrok v ločenem prostoru poskrbi za svojo higieno ima številne prednosti. Najpomembnejša je spodbujanje samostojnosti, otrok hitreje prevze odgovornost do čiščenja zob, umivanja rok, se hitreje navadi malo in veliko potrebo opravljati na stranišču in za seboj tudi počistiti. Na ta način razvija rutino, ob zavedanju, da zmore sam opraviti vsa ta opravila, pa raste tudi njegova samozavest.

Kaj sodi v otroško kopalnico?

Kopalnica, prirejena potrebam otrok, se v resnici ne razlikuje dosti od običajne kopalnice. Opremljena naj bo s straniščem, umivalnikom, prho ali kadjo, ogledalom in omaro. Stranišče naj bo montirano nižje, saj ga v tem položaju več let lahko uporabljajo tudi že odraščajoči otroci; še najbolje se je odločiti za straniščni sistem, ki je nastavljiv po višini in ga z leti prilagajati/višati glede na rast otrok.  

Načrtovanje umivalnika

Pred umivalnik, ki je lahko montiran kar na standardno višino, lahko postavite stabilno pručko oziroma podstavek, dobra rešitev so tudi kopalniški bloki, ki imajo spodaj vgrajene predale v obliki stopničke. Tako si bodo tudi mlajši otroci lahko sami umivali roke, čistili zobe in se pogledali v ogledalo. Kasneje podstavek seveda enostavno umaknete.

Varnost naj bo na prvem mestu

Sam dizajn kopalnice je sicer lahko malenkost bolj razigran in pisan, kot je to značilno za kopalnice odraslih, ne gre pa pretiravati, saj bodo verjetno živahni motivi in intenzivne barve omejene le na kratek rok. Predvsem je važno, da ne pozabite na enostavno uporabo in funkcionalnost prostora, ki pa mu dodate manjše otroške poudarke, ki jih z leti brez velikih strokov menjate: brisače, lončki, preproga, zavesa za prhanje, nalepke za keramiko …

Preproge pred kabino za prhanje so zelo pomembne, da otroku ne spodrsne, ko stopi moker iz kadi, talna obloga naj bo prav tako čim manj drseča, ostri robovi naj bodo tabu, kot tudi nezavarovane vtičnice ali prevroča voda.  

In pozor pri vratih! Ključavnica naj bo takšna, da jo lahko po potrebi odprete tudi iz zunanje strani. Nikoli ne veste, kdaj bo otrok, sploh v začetnem obdobju navajanja na samostojnost v kopalnici, potreboval vašo pomoč.

Glasba in LED luči

Pri opremi otroške kopalnice se vsekakor lahko zgledujete po trendih kopalnic za odrasle. Kajti, kar si vi želite v svojih sprostitvenih oazah, bo dobrodošlo tudi pri vašem naraščaju. Na primer topli materiali, kot so lesene površine pohištva in tal, talno gretje, pa grelnik za brisače… Otroke bodo razveselile tudi najrazličnejše možnosti osvetlitve tuš kabine ter poslušanja glasbe med prhanjem.

Še najboljše pri tem, da sta v domu na voljo dve kopalnici, pa bo to, da se boste lahko vsi skupaj poslovili od jutranjega stresa. Ne bo kreganja, kdo je na vrsti za na stranišče, pred ogledalo, pod tuš. Prihranili boste čas, v vaše družinske odnose pa bo vstopilo več harmonije.

Fotografije: Pinterest