Ljudje smo vizualna bitja, dizajn pa je ključen del vizualije. V hektičnem življenju današnjega časa ustvarja red, čistost linij, inspiracijo, mir in še mnogo več kot to. Dober dizajn se v naši okolici skrije, se preliva, medtem ko nam slab bode v oči.

V razvoju toplotnih črpalk smo bili doslej priča industrijskemu, robustnemu in na sploh neprivlačnemu izgledu, zato smo ta tehnološko napreden in okolju prijazen sistem ogrevanja največkrat skrivali pred pogledi. Tako zunanja kot notranja enota toplotne črpalke se enostavno nista mogli kosati s stavbo, v katero je bilo vloženega veliko kreativnega dela za ustvarjenje rdeče niti v njenem zaokroženem arhitekturnem izgledu.

Na srečo ni več tako. V Kronotermu so v zadnjih letih velik del pozornosti posvetili prav estetskemu izgledu toplotnih črpalk. Glede na množico oblikovnih potreb pri posameznikih, katerih se z eno samo generacijo toplotnih črpalk enostavno ne da zadovoljiti, so odgovor našli v prilagodljivosti izgleda toplotne črpalke.

Zunanja enota toplotne črpalke Adapt se zlije z arhitekturo zgradbe.

Adapt se zlije z okolico

Kronotermova najnaprednejša toplotna črpalka Adapt je plod večletnega truda specialistov več različnih strok. V sodelovanju s podjetjem Gigodesign so toplotno črpalko Adapt oblikovali tako, da se zlije z okolico. Adapt nudi izkušnjo vrhunskega elegantnega dizajna, ki je prilagodljiv vsakemu objektu. Možnost izbire materiala in barve ohišja zunanje enote toplotne črpalke odpravljata potrebo po skrivanju toplotne črpalke. Zunanje enote Adapta so oblikovane tako, da so uporabniku skoraj nevidne, podoba pa je monolitična – oblikovana iz enovitega, očesu prijaznega bloka.

Dizajn Adapt-a je na internacionalnem tekmovanju v dizajnu Archiproducts Design Awards proglašen kot eden izmed zmagovalnih, njegova odličnost pa je bila nagrajena tudi na slovenskem Mesecu oblikovanja z nagrado Big See Product Design Award.

Umestitev v prostor

Trendi v gradbeništvu in arhitekturi narekujejo zaokroženo vizualno podobo stavbe, kar pomeni, da se morajo vsi elementi zunaj in znotraj nje skladati v neko jasno celoto. Prostor, ki bi bil sicer namenjen veliki kotlovnici, je bolje nameniti večjemu bivalnemu prostoru, da je izraba prostora učinkovita. Vse nujne komponente toplotne črpalke so v Kronotermu zato poskušali spraviti na čim manjšo kvadraturo, tako da zavzame kolikor se da malo prostora – manj kot 0,5 m2. V prvi izvedbi je notranja enota tako kompaktna, da jo je mogoče montirati kar na steno, denimo nad pralni stroj, kjer ne bo moteča. V drugi izvedbi z vgrajenim hranilnikom vode (bojlerjem, ki omogoča pripravo večjih količin sanitarne vode naenkrat) pa ne presega tlorisne velikosti povprečnega pralnega stroja.

Bistvo toplotne črpalke je, da učinkovito ogreva dom, vendar je umestitev v arhitekturo doma izjemno poenostavljena, če je njen izgled prilagodljiv.

Prilagodljiva in minimalistična notranja enota

Notranja enota toplotne črpalke Adapt je obarvana v klasično belo barvo, ki jo zaznamuje brezčasno skladanje z drugimi elementi notranjega ambienta. Njena  podoba je minimalistična, kar pomeni, da so z ohišja odstranili vse izrazito moteče elemente, kot so veliki barvni napisi in indikatorske luči. Notranja enota tudi z zvokom ne bo pritegnila pozornosti, saj je zaradi posebne izolacije tako tiha, da ne preseže glasnosti delovanja prenosnega računalnika. Toplotna črpalka znotraj bivalnega prostora postane preprosto nevidna.

Zunanja enota v več izvedbah

Podoba zunanje enote je prilagojena funkcionalnosti, vendar ta ne odvrača od prijetnega izgleda. Velika površina za zajemanje zraka, posebno oblikovana zvočna komora in zakrit bioničen ventilator z lopaticami v obliki sovinih kril, so glasnost delovanja zunanje enote toplotne črpalke zmanjšali na raven komaj slišnega. Toplotna črpalka je nemoteča in ustvarja popoln mir domačega vsakdana.

Ohišje zunanje enote je na voljo v izvedbah:

  • Corten
  • Barvana pločevina v barvah Olio in Nero
  • Inox

Rjasta izvedba ohišja Corten v okolju ne izstopa, saj daje vtis naravne, postarane kovine. Njen izgled daje vtis samoumevnosti elementa v okolju in ne nenaravne postavitve moteče naprave. Barvana pločevina v barvah Olio in Nero nudi izgledu naprave prav posebno lastnost – bleščeč efekt, ki se prilagaja glede na sončno svetlobo. Barva Nero je tako v enem trenutku rjavkasta, v drugem temno siva in nenazadnje tudi skoraj črna. Zadnja in nič manj privlačna izvedba ohišja pa je Inox, preprosta kovinska zunanja enota. Ne glede na okolje, nikoli ne bo razočarala.

Različne izvedbe zunanje enote Adapt (inox, korten, barvana pločevina – olio zelena barva).

Materiali so okolju prijazni

Toplotna črpalka Adapt je sestavljena iz okolju prijaznih materialov. Praktično vse je možno reciklirati – to so jeklo, aluminij in baker. Izolacija je narejena iz reciklirane poliuretanske pene, kondenzno korito pa iz reciklirane plastike. S sodobno zasnovanim hladilnim sistemom in novim hladivom so toplogredni izpusti zmanjšani za kar 68 odstotkov (v primerjavi z običajnimi toplotnimi črpalkami). Novo hladivo R452b, ki je nujna komponenta za delovanje toplotne črpalke, nima vpliva na ozon oziroma mu ne škoduje.

Privlačna in učinkovita

Dejstvo je, da toplotne črpalke predstavljajo velik potencial za povečanje deleža obnovljive energije na področju ogrevanja stavb. Zaradi narave svojega delovanja v okolje ne oddajajo nobenih emisij, delujejo energetsko učinkovito in so tako ena izmed najbolj čistih alternativ preostalim načinom ogrevanja. Toplotna črpalka Adapt skupaj z notranjo enoto Hydro (modela C in S) predstavlja popoln variabilen sistem, ki je hladilniško in hidravlično prilagodljiv glede na ogrevalne potrebe objekta, za piko na i pa ga je mogoče inteligentno upravljati kar preko mobilne ali spletne aplikacije. Umetna inteligenca črpalke se prilagaja ne le na potrebe objekta in uporabnika, temveč celo na vremensko napoved. Tako je mogoče z Adaptom doseči kar do 30 odstotkov višjo učinkovitost delovanja pri ogrevanju stavbe. Izjemna učinkovitost in inteligentno prilagajanje sta Kronotermovi toplotni črpalki prinesla celo preboj na prvo mesto v sezonski učinkovitosti v Evropi.

www.kronoterm.com