Klima naprave smo za letos izklopili, a sezona ogrevanja tudi ni več daleč. Če boste tudi še v jeseni delali od doma (oziroma z družino preživljali več časa med štirimi stenami), je še posebej pomembno, da letos poskrbite za čim nižje stroške energije. Ponujamo deset trikov, ki bodo zanesljivo znižali zneske na vaših položnicah.

1. Električne naprave izklopite iz vtičnic

Približno 10 % zneska na vaši položnici za elektriko so naprave, vklopljene v stand-by načinu (po eni izmed raziskav, opravljeni na kalifornijski univerzi Berkley, kar 20 %). Če vidite, da na vaših napravah (pomivalnem, pralnem stroju, mikrovalovni pečici, kavomatu, televiziji, monitorju, …) gori lučka, jih brez slabe vesti izklopite iz omrežja. Ta nevidna poraba vam namreč prinaša stroške, ne da bi to sploh opazili.

2. Pazite na uro!

Imate dvotarifni obračun elektrike? Čas, ko zaženete pralni ali pomivalni stroj je torej zelo pomemben! Zaženite ga zvečer, po 22. uri, oziroma za večje ‘žehte’ počakajte na vikend. Cena manjše dnevne tarifne postavke je namreč za cca. 40 % nižja kot cena višje dnevne tarifne postavke. Če nimate večjih naprav, ki bi se zaganjale skozi cel dan (električni bojler, toplotna črpalka ipd.), se dvotarifni obračun elektrike resnično izplača. Preverite tudi različne pakete, ki jih ponuja vaš ponudnik električne energije: morda vam bo kateri od paketov bolj pisan na kožo.

3. Pozorno pri računalnikih

Računalnike najdemo že skoraj v vseh gospodinjstvih in v zadnjih mesecih, ko smo jih uporabljali za delo, učenje, izobraževanje in druženje, so postali naša stalnica. Njihova stalna uporaba pa vodi do tega, da jim na položnici mesečno namenite približno 7 % celotnega zneska. Da bi zmanjšali ta strošek, lahko storite več korakov: 

  • ko računalnik nehate uporabljati, ga izklopite;
  • znižajte svetlost zaslona med uporabo – to bo zmanjšalo porabo električne energije,
  • izklopite ohranjevalnik zaslona, ki prav tako po nepotrebnem rabi energijo. 

Medtem ko niso v uporabi, izklopite tudi tiskalnike, scannerje in zvočnike.

4. Kot stara lajna: zamenjajte žarnice!

To ste slišali že neštetokrat, pa vendar: LED žarnice porabijo kar 70 % manj energije! Pri izbiri žarnice bodite pozorni tudi na njihovo svetilnost: močnejše žarnice priporočamo npr. nad delovnimi površinami – pisalnimi mizami, kuhinjskim pultom ipd. -, medtem ko lahko dnevno sobo, jedilnico in spalnico brez slabe vesti osvetlite s šibkejšo žarnico, ki bo prihranila energijo in hkrati ustvarila bolj intimno, domače vzdušje.

5. Zmanjšajte porabo pitne vode

Slovenci porabimo okoli 140 litrov pitne vode na dan, kar v povprečnem gospodinjstvu znese kar 560 litrov dnevno! Ministrstvo za okolje in prostor navaja, da nam vsak dan skozi razpoke v pipah odkaplja kar 65 kozarcev vode, 20 litrov (čiste!) vode pa odteče v odtok, če si 3 minute umivamo zobe z odprto pipo. V petih minutah prhanja porabimo kar 140 litrov vode; 20 litrov zavržemo, da splaknemo školjko. Z uporabo pitne vode bomo morali biti vsi bolj skrbni. 

Na prho namestite nizkopretočno glavo, ki bo zmanjšala količino porabljene vode za 50%. Pralni in pomivalni stroj vedno napolnite do konca, preden zaženete program. Če je možno, ob hišo namestite zbiralnik deževnice, in s to vodo zalivajte vrt in splakujte školjko. 

6. Izolirajte dom

Seveda večji posegi, kot so izolacija hiše ali zamenjava oken, niso vedno možni, a tudi manjši popravki se vam bodo obrestovali s prihrankom na položnici. Zatesnite okna v prostorih, ki jih ogrevate, in jih opremite s senčilom, ki vam bo bistveno zmanjšal toplotne izgube (med 8 in 20 %, odvisno od materiala in tipa senčila). Zapirajte vrata med (ogrevanimi in neogrevanimi) prostori in če je možno, izolirajte vsaj del hiše (streho, klet, fasado).

7. Prilagodite temperaturo ogrevanja

Če imate v hiši termostat, ga nastavite le na 1°C hladneje. Položnice se vam bodo zmanjšale za celih 7 %! Namesto, da na kavču poležavate v kratki majici pri 24°C, si skuhajte čaj, se zabubite v toplo odejo in spustite termostat na (bolj zdravih) 18 – 21°C. Si predstavljate prihranke?!

Če doma nimate termostata, pa regulirajte radiatorje: prvi korak je, da vse radiatorje odprete na minimalni pretok, nato pa temperaturo počasi višate v posameznih sobah glede na vaše potrebe. Videli boste, da vas npr. v kopalnici pri 24°C še vedno zebe, medtem ko vam je v kuhinji in spalnici morda dovolj toplo že z zaprtim radiatorjem. Tako boste nastavili prijetno temperaturo za vsak prostor posebej, a prepolovili račun za ogrevanje.

8. Očistite radiatorje

S tem opravilom lahko morda še malo počakate, a pred prvim zagonom ogrevalnega sistema bo čiščenje radiatorjev nujno. Če imate navadne radiatorje, jih z mokro krpo dodobra očistite prahu; konvektorske pa posesajte. Prah namreč močno zmanjša učinkovitost radiatorja, kar privede do višjih stroškov. Prav tako od radiatorjev umaknite pohištvo, ki bi utegnilo omejevati dotok toplega zraka v vaš prostor.

9. Uravnavajte temperature

Ste vedeli, da če posodo ali perilo operete na 40-60°C nižji temperaturi, bo vaša položnica za elektriko kar 40 % nižja?

Podobno je pomembno, da živil v hladilniku in zamrzovalniku ne podhlajamo: optimalna temperatura hladilnika je 5°C, za zamrzovalno skrinjo pa -18°C. Že 5°C nižja temperatura bo povzročila kar 25 % večjo porabo elektrike. Za optimalno delovanje hladilnika je nujno tudi, da je dovolj oddaljen od večjih virov toplote (radiatorjev, pečice, kuhališča) in da ima okoli sebe dovolj prostora za kroženje zraka.

10. Znižajte obračunsko moč

Vsak mesec na položnici za elektriko plačate tudi omrežnino, katere del je tudi strošek za obračunsko moč. Le-ta je odvisna od moči vgrajenih varovalk in s tem z zgornjo mejo skupne električne energije, ki jo lahko v nekem trenutku porabljate. Kolikšno obračunsko moč potrebujete, je odvisno od števila in moči električnih naprav, ki jih zaganjate istočasno. Med večje porabnike električne energije sodijo pralni, pomivalni in sušilni stroji, pa sesalci, električni štedilniki in pečice, ki imajo priključno moč okoli 2 kW. Če vam ni v navadi, da bi te naprave zaganjali istočasno, lahko morda (po posvetu s strokovnjakom) znižate svojo obračunsko moč. Za vsak kW boste prihranili okoli 25 € letno.

Fotografije: Pinterest