Stanovanja z vidnimi tramovi niso prav pogosta, zato je toliko bolj navdihujoče, če obiščemo kakšno očarljivo stanovanje z razkrito leseno konstrukcijo, ki prostorom daje dušo.

Ko bi se bolje zavedali potenciala, ki ga imajo prazna podstrešja, marsikomu ne bi bilo treba kupovati stanovanja in se seliti iz navidez pretesne hiše. Pa še ob pogledu na tramove bi lahko uživali. Podstrešja namreč ponujajo precej dodatnega prostora in se jih da lepo preurediti v nove bivalne prostore, seveda pod pogojem, da so tla nosilna in stabilna ter ostrešje trdno in kakovostno, da bo preneslo vse obremenitve in zdržalo več desetletij.
 

Edinstveni domovi

V Sloveniji imamo največ hiš z dvokapno streho, takšne se gradijo že stoletja, ker z nje zlahka odteka deževnica, tudi sneg z nje spolzi tako, kot je najbolj prav, če je le streha pravilno projektirana. V podstrehi pa je navadno pravo bogastvo prostora in tudi možnosti ureditve, ki so precej drugačne kot v nadstropjih nižje. Tudi gospodarska poslopja, stari skednji in hlevi, ki že leta ne služijo več svojemu prvotnemu namenu, imajo običajno ogromna ostrešja z veličastnimi tramovi, zato takšni objekti postajajo silno vabljivi za spremembo namembnosti. Zlasti v tujini so ti objekti cenjeni in iskani, ker so prostorni, stropi v njih so v daljnih višavah, spretni projektanti in arhitekti pa jih znajo spremeniti v edinstvena domovanja.

Pravzaprav marsikje tudi sodobna gradnja že izkorišča prostorski potencial podstrešij in vizualni učinek, ki ga ponujajo goli tramovi, tako da jih ponekod vključujejo celo v prostorih, ki niso neposredno v podstrehi, temveč v stanovanju z ravnim stropom. Nekateri si namreč omislijo imitacije tramov iz lahkotnega poliuretana ali okrasne lesene tramove, ki so znotraj prazni in zato mnogo lažji od pravih tramov, kar omogoča enostavno pritrjevanje. Dekorativni učinek tovrstnih rešitev je na videz enak, kot če so tramovi pravi.
 

Tudi pomanjkljivosti

A vsak kovanec ima dve plati. Če nas tramovi prevzamejo, kadar na kratko obiščemo koga, ki živi hiši ali stanovanju z omenjenimi arhitekturnimi elementi, to še ne pomeni, da bivanje pod vidnimi tramovi prinaša same prednosti. Še zlasti ne v mansardi. Poleg tega, da so med vstajanjem v podstrehi udarci v glavo pogostejši kot v drugih prostorih, imamo tudi sicer v mansardah in pod tramovi težave z opremljanjem prostorov: kam bi postavili omaro in kam posteljo, bo dovolj prostora za pisalno mizo, so vprašanja, ki si jih pogosto postavljajo bodoči stanovalci mansard.

Tudi pregrevajo se prostori pod streho precej hitreje in močneje kot v nižjih nadstropjih, zato je treba poskrbeti za kakovostno toplotno izolacijo in po možnosti še kakšno klimatsko napravo, da bo bivanje v višavah pod tramovi poleti prijetnejše.
 

Barve in praktičnost

Ostajate dalje navdušeni nad tramovi? Potem vam razkrivamo, kako jih lahko izkoristite za prijetnejše bivanje. Nekoč so prevladovali tramovi v temnejših barvah, danes jih pogosto vidimo v barvah naravnega lesa ali celo belo pobarvane, ki so skladni z barvo sten.

Svetlejši ko so tramovi, manj težki delujejo in tudi njihov negativni vpliv, ki jim ga pripisujejo po feng šuju, je tako zmanjšan. Kljub vsemu velja opozoriti, da imajo tramovi neposredno nad ležiščem ali nad delovno mizo neugodne učinke na počutje, saj imamo pod njimi občutek, kot da pritiskajo navzdol, podobno velja za poševne stene.

Red v višavah

Tramovi naj ne bodo okrašeni kakor novoletne jelke, le tu in tam kak okras bo zadostoval. Nima namreč smisla, da nanje obešamo preveč drobnarij, ki kmalu postanejo lovilci pajčevine in prahu. Lahko pa pod tram umestimo manjši viseči regal s pripomočki, ki jih potrebujemo v kuhinji, ali knjižicami ter pisali, ki jih želimo imeti vselej pri roki.

Na masivne tramove lahko pritrdimo tudi visečo mrežo ali gugalni stol, da se bomo v stanovanju počutili, kot bi se zibali na gugalnici, pritrjeni na drevesu.

Pri ureditvi podstrešnih prostorov si pomagajmo še z ustrezno razsvetljavo: ugodne energije bodo v prostorih s tramovi privabile svetilke, ki svetijo navzgor in ustvarjajo vtis bolj dvignjenega stropa in tramov. Za bolj romantično razpoloženje lahko na tramove obesimo nežne tkanine, ki bodo naredile dom bolj mikaven in zapeljiv.

Fotografije: Burgbad, Bulthaup, Camber, Dulux, Esprit, Garant, Jab Anstoetz, Maisons de Monde, Roche Bobois, Velux