Stare domačije so očarljive: za nekoga pomenijo bolj spokojno in z naravo povezano življenje, druge privlačijo obrtniški detajli starih mojstrov graditeljev, spet tretji v njih vidijo predvsem turistični in nastanitveni potencial ... Vsekakor pa je obnova starega stavbnega fonda v Sloveniji nujna: pomeni ohranjanje obstoječe zazidave in s tem zelenega prostora, pomeni priložnost za ugodnejše reševanje stanovanjske problematike in decentralizacijo, predvsem pa pomeni ohranjanje slovenske grajene dediščine.

Kje začeti in koliko me bo stalo?

Celoten postopek prenove se začne s podrobno raziskavo stanja, sprva na upravni enoti. Je objekt vpisan v zemljiško knjigo in ali je njegovo lastništvo urejeno? Je objekt legalno postavljen, ima uporabno dovoljenje? Pred prenovo je potrebno urediti vso potrebno dokumentacijo, s katero boste pridobili tudi pravico do priklopa na komunalna omrežja, za pridobitev hišne številke; pa seveda za vsa adaptacijska dela.

Če zgoraj omenjene pravne zadeve niso urejene, morate v zakup vzeti daljši postopek prenove (saj vam bosta dobršen čas vzela priprava dokumentacije in upravni postopek) in seveda njeno višjo ceno.

Naslednji korak je pregled konstrukcije, inštalacij in ostalih delov stavbe (stavbnega pohištva, tlakov, ometov, fasade ipd.) ter odločitev o njihovi zamenjavi. Najlažje bo, če se odločite o zamenjavi vsega hkrati (npr. strehe, inštalacij, tlakov, oken, ogrevalnega sistema ipd.), saj bo tako prenova psihološko manj naporna; morda pa lahko kje prihranite tudi kakšen evro pri organizaciji gradbišča.

Nekatera dela na starem objektu je možno prijaviti le kot vzdrževalna, za katera občina ne zahteva gradbenega dovoljenja, medtem ko je za druga dela (sprememba gabarita objekta, posegi v nosilno konstrukcijo, nadomestna gradnja ipd.) nujno pred posegom pridobiti gradbeno dovoljenje. Projektno dokumentacijo vam bo izdelal izbrani arhitekt. Tudi, če načrtujete le manjšo prenovo, priporočamo, da se z arhitektom posvetujete še pred začetkom del in uskladite načrt del z vašimi željami. Lahko vam prihrani kar dosti skrbi, dvomov in kasnejših popravkov.

Cena prenove zaradi vseh zgoraj naštetih faktorjev močno variira, zato je razpon stroškov zelo velik – med 350 € (brez posegov v konstrukcijo, brez fasade, brez novih oken ipd.) in 1000 € ali več na kvadratni meter (popolna sanacija, adaptacija in vsa gradbeno obrtniška dela).

Bodite inovativni, a v trdnih okvirjih

Prenova naj v prvi meri spoštuje staro stavbo in poudarja njene izvirne značilnosti: izpostavljena je lahko izvirna kamnita ali opečna stena, v kuhinji naj bo štedilnik na drva, poudarjene naj bodo nepravilnosti, kot so npr. neravne stene ipd. Na ogled lahko postavite lesen strop ali zanimive strešne nosilce; ohranite lepa obrtniška dela na fasadi ali pa pogumno izberete tradicionalno strešno kritino, skodle, skrilavce ali slamo, na primer.

Izkoristite klimatske prednosti vaše tradicionalno zidane hiše

Če odmislimo vlago, ki je je v vseh starih objektih na pretek, imajo tradicionalno zidani objekti veliko klimatskih prednosti: debeli zidovi dobro akumulirajo hlad in toploto ter odlično izolirajo dom tako pred vročino kot mrazom; tradicionalni apneni in glineni ometi uravnavajo vlažnost zraka v prostoru; pravilen naklon strešine pa bo zagotovil, da vam streha ne bo nikoli puščala.

Vlago v hiši pa sanirajte s hidroizolacijo temeljev in tal, nato pa konstrukcijo oblecite v čimbolj paroprepustne omete ter poskrbite, da bo hiša vsaj eno sezono enakomerno ogrevana, da se iz konstrukcije počasi izvede vsa odvečna vlaga.

Sodobni elementi

Seveda ne gre brez popravkov: z arhitektom in statikom se posvetujte o večjih prebojih v fasadi, kamor umestite panoramske zasteklitve; hišo opremite z elegantno jekleno pergolo ali pa z modernimi (drsnimi) polkni; hiša pa bo dobila tudi popolnoma drugačno podobo, če bo obdana s sodobnimi materiali (brušenim betonom, jeklom, naravno posivelim lesom) in umirjenimi barvami. 

Seveda ne sme manjkati niti skladna krajinska ureditev, kjer tradicionalno rastje kombinirate s sodobnimi elementi – skulpturami, plavalnim bazenom ali elegantnim vrtnim pohištvom.

Notranja oprema

Da bi stara arhitektura res zasijala, jo dopolnite z minimalističnim pohištvom: stene, stropovi in tlaki naj bodo v čim bolj nevtralni barvi, pohištvo naj bo svetlo, barvni poudarki pa naj bodo izbrani in premišljeni.

Nič za to, če niste pristaš minimalizma – podoben izgled lahko dosežete tudi z rustikalnim pohištvom in notranjimi oblogami, ki se držijo stroge barvne palete. 

Ne glede na to, za kakšen slog pohištva se odločite, pa so nujni vintage poudarki v obliki kredenc, lestencev, stolov ali dekoracije, ki ste jih bodisi podedovali skupaj s hišo ali pa kupili v lokalni starinarnici.

Lokalno, lokalno, lokalno!

V Sloveniji je toliko vrst tradicionalne arhitekture, kot je geografskih pokrajin, in vsaka od pokrajin ima svoje tradicije bivanja, grajenja, svoje prevladujoče materiale in barve, svoje tradicije vzgoje užitnih in okrasnih rastlin pa tudi svojo tradicionalno hrano, vino in sladice. Vi in vaši gostje boste v vaši domačiji najbolj uživali, če se boste obkrožili s čim več produkti in materiali lokalnega izvora.

Fotografije: Pinterest