Instagram je zadnje čase preplavljen s fotografijami mavričnih tapet in pohištvom iz sredine preteklega stoletja, kar kaže, da so značilnosti notranjega oblikovanja 60. let še vedno zelo popularne.

Če tisti malo starejši pobrskate po spominu, mlajši pa povprašate Google, boste hitro na tekočem s pomembnimi dogodki izpred 60 let. Pred očmi se vam bodo odvrteli prvi pristanek na Luni, postavitev Berlinskega zidu, festival Woodstock, Beatlesi, Vietnamska vojna in številni protesti za doseganje človekovih pravic. Vsi ti dogodki so gotovo za vedno spremenili svet, vplivali pa so tudi na notranje oblikovanje, kot ga poznamo danes. Najboljši trendi tistega časa so še vedno z nami in tako jih lahko tudi vi vnesete v svoj dom.

Boho

Boemski slog je utiral pot hipijevski kulturi. Favorizira tople barve, predvsem popularno avokadovo zeleno, naravne materiale (ratan) in veliko teksture.

Vir: Bohemia Design

Makame

Makrameji so umetnost prepletanja in vozlanja vrvi in so še danes tako popularni, kot so bili nekoč. Nasploh živimo v času, ko se vse ročno narejene dekoracije in folklorno navdahnjene tkanine vračajo na sceno.

Vir: Ginger Ray

Maroko

V 60. letih prejšnjega stoletja so bili začetki globalizacije. Potovanja so postala bolj dostopna, vse več ljudi je obiskalo tuje kraje in domov prinašalo vpliv drugih kultur. V interierjih je bil tiste čase močan vpliv Maroka, predvsem prek tekstila, preprog, talnih blazin in ornamentov.

Notranje rastline

Zdi se, da je priljubljenost notranjih rastlin vzcvetela šele pred kratkim, v resnici pa je bil to pred 60 leti velik trend. Ni bilo doma, ki ne bi bil (pre)poln lončnic.

Vir: Caffe Latte

Lesene stenske obloge

Retro stenski paneli so znova postali moderni. Stene z njimi dobijo teksturo, prostor globino in ambient brezčasnost. Če že imate stene oblečene v panele, jim podarite samo svež barvni premaz in morda vgradite kakšno polico, pa bo vaš dom v trenutku osvežen.

Vir: Mineheart

Stoli Panton

Če je kakšen kos pohištva, ki je značilen za 60. leta, je to eleganten stol v obliki črke S, imenovan po oblikovalcu Vernerju Pantonu. Je prvi stol v zgodovini, ki nima zadnjih nog in je narejen iz enega samega odlitka plastike. Danes ga izdelujejo iz polipropilena v sedmih barvah, posebna izvedba Panton Classic pa je izdelana iz trde poliuretanske pene in lakirana s sijajnim lakom.

Foto: Unsplash

Luči v obliki jurčka

Luči v obliki gobana še danes rastejo kot po dežju. To dekorativno svetilo ima svoje korenine v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja in je zelo primerno v talni ali namizni obliki.

Vir: Nedgis

Zvezdni prah

Odkrivanje vesolja v tistem času se je zelo močno poznalo na notranjem oblikovanju. Zasledimo predvsem številne elemente v obliki zvezde – od ur in ogledal do luči –, ki dajejo prostoru retro pridih.

Vir: Annabel James

Kosmate preproge

Čeprav je priljubljenost kosmatih preprog skozi stoletja zelo nihala, je vrhunec dosegla v 60. letih in se ohranila vse do danes. Trendne kosmate preproge so bile včasih zelo živahnih barv, medtem ko so danes bolj svetlih, nevtralnih tonov, v vsakem primeru pa prinesejo v dom občutek domačnosti in topline.

Vir: Housecosy

Tapete

V 60. letih ni bilo doma brez tapete na steni, običajno v prevladujočih oranžnih, rjavih, zelenih in črno-belih niansah. Danes je podobno, tapete so visoka moda, le da so barve malce bolj umirjene.

Barski vozički

Nujni pripomoček dnevne sobe, poznan kot barski voziček, ima svoj izvor v 60. letih prejšnjega stoletja. Približno 20 let pozneje, v 80-ih, so ljudje v pohištvo začeli množično vključevati vgradne bare, danes pa se vozički znova vračajo. Ko pridejo obiski, so nadvse praktični za dostavo kozarcev, pijače in prigrizkov.

Vir: Kitchen Craft

Viseči stoli

Od stola v obliki balončka, kot smo ga videli v filmu o Austinu Powersu, do jajca in ratanske gugalnice – viseči stoli so popularni že več kot pol stoletja in prav nič ne kaže, da bodo kmalu pozabljeni. Kje pa, preveč so udobni, da bi se jim, kot mnogo drugim dekorativnim dodatkom iz šestdesetih, lahko odpovedali.

Vir: Woodchip and Magnolia