Predstavljamo vam pot od odločitve do dejanske obnove koprskega stanovanja, v katerem živita Elvira in njen partner. Zaradi potrebe po obnovi 50 let starega stanovanja, sta bodoča upokojenca intenzivno iskala rešitev za sodobnejše, a hkrati varčnejše ogrevanje. Oba sta menila, da je trenutno ogrevanje predrago. Stanovanje sta pred prenovo ogrevala z električno pečjo, sanitarno vodo pa z električnim bojlerjem, kar je za njiju pomenilo ogromen mesečni strošek.

Skupna pot s podjetjem KRONOTERM se je začela leta 2019 na sejmu Dom. Elvira pravi, da je bila »ljubezen na prvi pregled«, saj je takoj začutila vizijo podjetja, potencial in željo po razvoju učinkovite toplotne črpalke, ki bi bila primerna tudi za (manjša) stanovanja. Zaradi situacije v svetu, epidemije, se je postopek adaptacije njunega stanovanja zavlekel do leta 2021, ko se je Elvira tudi upokojila. Ves čas obnove so bili v stiku in spomladi 2022 tudi uspešno vgradili toplotno črpalko VERSI-X.

Namestitev in montaža toplotne črpalke sta potekali hitro in nemoteno. Edina skrb je bila odločitev, kam bosta v stanovanju umestila notranjo in zunanjo enoto. Notranjo enoto sta postavila v dnevno sobo, kjer je bila prej peč na drva in jo zaprla v omaro, zunanjo enoto pa sta dala na balkon, kjer sta imela rezervni hladilnik.

»Do pred kratkim si nisem niti predstavljala, kako lahko stanovanje ogreva toplotna črpalka, predvsem zaradi prostorske omejitve,« pravi Elvira.

Prednosti, ki jih izpostavi v primerjavi s starim ogrevalnim sistemom, so nižji stroški, preprosto upravljanje, postavitev zunanje enote na balkonu in dejstvo, da je toplotna črpalka VERSI-X izredno tiha in nemoteča. Stroški ogrevanja so se prepolovili, najbolj pa sta zadovoljna, da sta hkrati z ogrevanjem rešila še problem sanitarne vode in da je njuna spalnica kljub slabi izolaciji bloka vedno prijetno ogrevana.

Elvira meni, da se bo njuna naložba v toplotno črpalko, glede na to, da živita na obali, kjer so zime bolj mile, a hkrati se cene električne energije povečujejo, v stanovanju pa imata 3 neizolirane zunanje stene ter senčno lego, povrnila v 10 letih. Če bi menjali fasado, pa bi se še veliko prej.

Z videzom in uporabo ter načinom delovanja toplotne črpalke VERSI X je izredno zadovoljna. Meni, da bi se morala s partnerjem bolj potruditi in osvojiti veščino in razumevanje upravljanja, ampak ker toplotna črpalka deluje, v delovanje ne posegata. Navdušena sta, da so v podjetju KRONOTERM prisluhnili njunim željam ter dosegli majhnost in izredno tihost delovanja toplotne črpalke, kar jima je posebej pomembno, saj tako ne moti ne njiju ne sosedov.


Če si tudi vi želite nižjih stroškov ogrevanja in najtišjo toplotno črpalko na trgu, stopite v stik s podjetjem KRONOTERM na: info@kronoterm.com ali prek telefona 080 23 22.

Sponzorirana vsebina