V preteklosti so plemiči in drugi pripadniki višjih slojev radi skrivali vhode v svoje zakladnice, knjižnice, tajne predore in posebej pomembne prostore, za kar so uporabili kamuflažna vrata, ki so se barvno zlila s steno. Ideja o takšnih nevidnih vratih je danes ponovno popularna, vendar ne z namenom, da bi skrivali sobe, v katere ni dovoljeno vstopiti. Ampak predvsem zaradi enotnega videza vrat in stene, kar deluje izredno elegantno, minimalistično in moderno.

Zakaj notranji oblikovalci vse raje svetujejo, da izberete sobna vrata, ki se vizualno zlijejo s steno? Ker imajo kar nekaj dobrih razlogov:

  • Zlasti majhnim stanovanjem lahko enoten videz vrat in stene zelo koristi. Na primer, na hodniku je veliko vrat: v kopalnico, kuhinjo, dnevno sobo, spalnico itd. Če so notranja vrata in stene barvno usklajeni, ustvarijo občutek enotnosti in umirjenosti.
  • Soba je videti lepša, bolj pospravljena in enotnejšega videza.
  • Majhen prostor se zdi vizualno večji, še posebej če je izbrana barva svetla in hladna.
  • Barvna usklajenost notranjih vrat in sten omogoča, da drugi elementi prostora pridejo bolj do izraza. Vrata in stene se vizualno združijo in ustvarijo enotno ozadje, od katerega lahko izstopijo posebni kosi pohištva, umetniška dela na steni ali drugi dodatki, ki jih želite poudariti.

Obstaja več načinov, kako lahko sobna vrata uskladite s steno. Najlažje je verjetno kombinirati bele stene in bela vrata, a to še zdaleč ni edina možnost, saj so barvna paleta in možnosti imitacij, ki jih ponujajo najboljši proizvajalci vrat, neskončne.

Upoštevati je treba nasvet, da izbrano barvno shemo vrat in sten uskladite s preostalimi barvami v prostoru. Na primer pastelno rumena, mint zelena ali rožnata delujejo pomirjujoče in se dobro podajo k notranjosti v slogu shabby chic. Globoko zeleni ali rdeči toni so bolj klasični in primernejši za resnejše, formalne interjerje, svetle barve izražajo živahnost in srečo, medtem ko črni, svetlo sivi ali taupe odtenki ustvarijo minimalističen videz.

Nekaj imenitnih alternativ beli barvi smo zbrali v galeriji, ki tudi kaže, za katere prostore so usklajena notranja vrata in stene najbolj primerni. Namreč te kombinacije dobro delujejo v prostorih, ki se uporabljajo za sprostitev; idealna je za spalnice in dnevne sobe. Odlična je tudi za vhode, saj ustvarja odlično osnovo za preostali del hiše. »Hodnik je soba, ki ne le pozdravi goste, ki vstopajo v dom, ampak je tudi prostor, ki običajno povezuje eno sobo z drugo. Prav tako je pogosto dokaj majhen in včasih nepravilno oblikovan, zato ohranjanje enake barve na stenah in vratih ustvarja harmonijo, kontinuiteto in občutek prostornosti,« pravijo strokovnjaki.

  • Betonski videz je zelo priljubljen in izraža urbani pridih. Betonske stene in vrata v imitaciji betona izgledajo odlično v kombinaciji z opečnimi ali temnimi lesenimi tlemi.
  • Nevtralni toni, kot so smetana, bež ali siva, so tipična izbira pri sobnih vratih in tudi stenah. To nevtralno ozadje omogoča, da iz prostora izstopijo denimo kamin, privlačno pohištvo in ekspresivne slike.
  • Če sledite načelom feng šuja, boste za severno stran doma izbrali vrata in stene v črni ali modri barvi, na južno stran pa dali rdeče odtenke.
  • Je enobarvno preveč dolgočasno za vas? Potem lahko izberete eleganten dizajn vrat z dodatnimi dekorativnimi motivi ali steklenimi elementi. Da pa se vrata zlijejo s steno, mora ta dizajn ponoviti tudi stenska obloga. V tem primeru so dekoracijski motivi povezovalni element.

V isti ravnini

Če se niste zaljubili v vrata, ki so barvno usklajena s steno, pa se boste morda v vrata, ki so s steno povsem poravnana. V tem primeru gre za vrata s skritimi podboji, z veliko elegance in preprostega izgleda. »Dobro premišljena konstrukcija navduši s svojim minimalizmom: stena in vratno krilo sta površinsko izravnana, konstrukcija podboja ostane skoraj nevidna z le 2 mm vidnega dela vratnega okvirja na steni okvirja, tečaji pa so skriti. Rezultat je kombinacija vrat in podbojev, ki ustreza najvišjim oblikovalskim standardom. Podboj je opremljen s standardnim trakom iz tkanine, ki se obdela z ometom in preprečuje nastajanje razpok. Tako je podboj popolnoma integriran v steno. K podboju boste prejeli ujemajoče se letve parapeta, na katere se lahko neposredno nanaša omet. Tako so lahko letve parapeta tudi površinsko izravnano integrirane v steno,« opisuje ta specialna notranja vrata najbolj znani proizvajalec vrat v Evropi.

Kam se odpraviti po notranja vrata?

Ponudnikov je veliko, pri odločitvi pa naj pretehtajo izkušnje in potrjena kakovost, kot jo imajo pri podjetju Hörmann Slovenija. Pri njih boste zanesljivo našli notranja vrata, ki se najbolje ujemajo z vašim slogom bivanja. Bodisi iz linije BaseLine, ki je primerna za ljubitelje brezčasne elegance, DesignLine vas bo navdušila, če prisegate na aplikacije iz nerjavnega jekla, poglobljene utore, steklene dodatke ali lakirne premaze, GlassLine pa daje prednost steklu in s tem tudi večji količini svetlobe in odprtosti za vaš dom.

Notranja vrata Hörmann so lahko oblečena v furnir iz pravega lesa, barvana v vašo najljubšo barvo, oblečena v imitacijo, lahko so različnih površinskih obdelav: svilnato mat površina je denimo visoko odporna proti prstnim odtisom in umazaniji, sijoči zaključek s svojimi svetlobnimi učinki in odboji svetlobe poskrbi za nezamenljiv ambient, medtem ko se na otip reliefna struktura posebej dobro ujema z zahtevami rustikalnega sloga opremljanja.

Več: www.hormann.si

Sponzorirana vsebina