Če imate doma sobno rastlino, ki izgleda slabše kot običajno, začenja veneti ali spreminja barvo, je treba ukrepati takoj, da se bolezen (običajno v obliki raznoraznih mikroorganizmov ali škodljivcev ‒ od gnilobe pa do uši) ne razširi.

Da bi si rastlina kar čim prej opomogla, ji moramo najprej zagotoviti optimalne razmere za okrevanje: postavite jo v polsenco, tako da bo še vedno dobila dovolj naravne svetlobe, ki pa naj ne bo direktna. Temperatura v prostoru naj bo zmerna, a čim bolj konstantna, brez večjih temperaturnih sprememb med dnevom in nočjo. 

Nato pa ji pripravite domač kamilični čaj. Sliši se smešno, a tudi sobnim rastlinam koristijo številni zdravilni učinki kamilic. Ne le to: po mnenju Organizacije združenih narodov za hrano in kmetijstvo je kamilični čaj med najbolj učinkovitimi domačimi pripravki za rastline, saj pomaga v boju proti glivam, ušem in drugim zajedavcem.

Priprava zdravilnega napitka, ki hkrati služi kot gnojilo, je zelo preprosta. Zavrite pol litra vode in dodajte štiri čajne vrečke kamiličnega čaja (po želji pa še žlico medu, ki deluje protivnetno). Pustite počivati 24 ur. Rezultat bo močan koncentrat, ki ga v razmerju 1:2 zmešate z vodo in z njim prepojite zemljo, tako da doseže korenine. Preostanek koncentrata zlijte v razpršilko in ga nanesite na liste in stebla.

Sobne rastline tako pognojite dvakrat mesečno, rastline na vrtu pa lahko gnojite pogosteje, do enkrat na štiri dni. Kamilični čaj z razpršilko na bolno rastlino nanašajte od dva do tri dni zapored, nato pa enkrat na dva tedna, dokler si rastlina popolnoma ne opomore. Seveda listov ne pršimo v najbolj vročih delih dneva.

Dobro je vedeti, da imajo skoraj vsa naravna zdravila, ki jih sami uporabljamo za izboljšanje zdravja, podoben učinek tudi na rastline.

Fotografije: Unsplash