Katere rastline uspevajo v toplem, vlažnem, malo osončenem prostoru?

Monstera

Hitro rastoča monstera s svojimi zdaj že ikoničnimi listi je čudovit dodatek vsakemu prostoru, tudi kopalnici. Ta tropska rastlina dobro uspeva v senci in prenese visoko vlažnost.

Gnezdnati sršaj

Gnezdnati sršaj ima široke in bleščeče svetlozelene liste, razporejene v rozeto, ki spominja na pitčje gnezdo. Je praprotnica, ki jo je v kopalnici daleč najlažje vzdrževati. Izhaja iz jugovzhodne Azije in Polinezije, zato je prilagojena na konstantne temperature in visoko vsebnost vlage. Ker v naravi raste na drevesih (kot npr. orhideja ali monstera), bo potrebovala dobro odcedno prst in redko zalivanje – dovolj bo, če jo popršimo 1-2x tedensko. Sršaji imajo radi zmerno, indirektno svetlobo, zato ga ne postavite na okensko polico. 

Potos

Potos ne prenese direktne svetlobe, zato ga postavite na polico, na rob kadi ali na vrh omare: v vsakem primeru mu zagotovite dovolj prostora, saj se bo hitro razrasel in vam okrasil kopalnico. Ne potrebuje rednega zalivanja – enkrat na 7-10 dni bo dovolj. Potos lahko kupite v različnih barvnih kombinacijah listov – od popolnoma zelenih preko zeleno-rumenih do zeleno-belih.

Tilancije – zračne rastline

Če sledite trendom, ste gotovo že opazili porast priljubljenosti zračnih rastlin. Gre za divje orhideje, ki uspevajo tudi v puščavi. Vodo lovijo kar s svojimi listi, nameščenimi v rozete. Tilancije bodo, v nasprotju z drugimi rastlinami, potrebovale dovolj svetlobe – postavimo jih na južno ali vzhodno okno. Pršimo jih enkrat tedensko v poletnem in enkrat mesečno v zimskem času. 

Zračne rastline so odlična izbira za v kopalnice, saj ne potrebujejo lončkov, niti prsti, s tem pa zmanjšajo možnosti neprijetnega razbitja ali razsutja substrata po vaši čisti kopalnici. Lahko jih obesite izpod stropa, položite na poličko ali zataknete za rob ogledala – ta nezahtevna rastlina vam bo v vsakem primeru v veliko veselje in ponos.

Aloe vera

Nikoli se ne branimo okrasnih rastlin z uporabno vrednostjo. Gel v listih aloe vere lahko pomiri razdraženo kožo, z njim negujemo opekline, komarjeve pike ali druge srbečice. Preprosto odrežite konček lista in iztisnite gel neposredno na svojo kožo. Aloe vera bo za dobro uspevanje potrebovala svetlo točko z veliko sonca, zato jo postavite čim bližje okna.

Kalateje

Večina kalatej uspeva v vlažnih pogojih, hkrati pa za uspešno rast ne potrebujejo direktne sončne svetlobe. Kalateja izhaja iz tropskih gozdov Afrike in Azije, goji pa se jo predvsem zaradi pisanih okrasnih listov – našli jo boste v odtenkih od bele do vijolične.

Bambus

Bambuse najdemo v vsakem spaju – zakaj jih torej ne bi vnesli tudi v vašo kopalnico? Bambus najbolje uspeva v vodi – namesto v prst ga lahko posadite kar v kozarec z dekorativnimi kamenčki, ki mu enkrat tedensko dolivate vodo in po potrebi dognojite – in ne potrebuje dosti skrbi. Ne mara direktne svetlobe, zato ga postavite na vrh toaletne omarice, ob umivalnik ali na rob kadi. 

Zmajevka

Obstaja več vrst zmajevk – takšnih s tanjšimi in tistih z debelejšimi listi – a prav vse dobro uspevajo v kopalnicah. Potrebujejo visoko vlažnost in tolerirajo nizko svetlobo, a bodo bolje uspevale v srednje do dobro osvetljenem prostoru.

Lirastolisti fikus 

Večja kot je kopalnica, večje naj bodo sobne rastline v njej – lirastolisti fikus potrebuje konstantno svetlobo in obožujejo toplo in vlažno okolje, kot je kopalnica. Čeprav bo skrb zanj malo težja kot za druge rastline – zelo občutljiv je na prekomerno zalivanje, potrebuje občasno tuširanje in vsakoletno presajanje -, bo učinek gotovo vreden truda.

Fotografije: Pinterest