V vrtnem centru se zaljubite v lončnico, jo kupite, presadite, postavite na primerno mesto … nakar že čez nekaj tednov začne kazati znake nezadovoljstva. Nakoncu popolnoma oveni. Kje ste ga polomili?
Najpogostejša napaka je neprimerno zalivanje.

Ob kateri uri zalivamo sobne rasline?

Za najboljše rezultate zalivamo zgodaj zjutraj – sploh v vročih poletnih mesecih. Rastlina se bo tako dobro odžejana spoprijela z vročino in bolje absorbirala sončne žarke. Jutranje zalivanje tudi pomeni, da se bo listje rastline hitreje posušilo, kar onemogoča razraščanje plesni.  

Znaki, da rastlina potrebuje zalivanje

Ali je prst še vlažna ali ne, najlažje ugotovimo tako, da svoj kazalec potisnemo v zemljo približno 3 centimetre. Če je prst vlažna, z zalivanjem počakajte še kak dan ali dva. Zalivamo tudi, če se rastlina začne vidno povešati, če se listje guba, če konice listov rjavijo, in če rastlina ne kaže nobenih znakov rasti. 

Foto: Unsplash

Kakšni so znaki preobilnega zalivanja?

S preobilnim zalivanjem iz zemlje splakujemo vse hranilne snovi, ali pa povzročimo, da se v stabilnem, vlažnem okolju razvijejo gniloba, plesni in glive. Vse to lahko ubije našo rastlino. Kako ugotovimo, če rastlino preveč zalivamo? Stik rastline z zemljino bo deloval povešen in mehak, celo gnil na otip, listi porumenijo in odpadejo, rastlina veni, ne glede na to, koliko jo zalivamo (koreninski sistem je zgnil do te mere, da ne more več absorbirati vode), na zgornji plasti prsti pa se nabira plesen.Če rastlina še kaže znake življenja, jo odstranimo iz prsti, odrežemo vse prizadete (gnile) dele koreninskega sistema, ter presadimo v drug lonček in v svežo prst. Staro prst zavržemo, lonček pa rakužimo, preden vanjo posadimo drugo rastlino. 

Foto: Pexels

Ali lahko vzpostavimo urnik zalivanja?

Seveda! Glede na to, da je klima v stanovanju bolj ali manj stabilna preko celega leta, lahko brez težav vzpostavimo zalivalno rutino. Rastline zalivamo enkrat na teden; med tednom pa vseeno preizkusimo, če so dovolj zalite – vsaj v obdobju intenzivnega ogrevanja oziroma poletne vročine. Pozimi ne pretiravamo z gnojili, poleti pa tekoče gnojilo dodamo vsaj enkrat na 14 dni – oziroma po priporočilu proizvajalca.