Mlada družinica si je zaželela sodobnega domovanja, ki pa bi poleg njihove bivalne enote vseboval tudi enoto za stare starše. Kako se torej lotiti izziva na dokaj veliki parceli, ki ima le majhno zazidljivo površino?

Zemljišče, na katerem leži 124 m² velika hiša, je na južnem robu vasi Rybí v moravsko-šlezijski regiji. Omejujeta ga dostopna cesta in sosednje zemljišče na eni ter žuboreč potok na drugi strani. Več kot dva tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče ima le majhen zazidljiv delež, ki so ga arhitekti morali kar najbolje izkoristiti. Prav to zazidljivo zemljišče pa je že na začetku narekovalo podobo hiše, katere mere so določene z le minimalnimi odmiki od obstoječe infrastrukture in gozdnega roba.

Sosednje stavbe so precej oddaljene, kar novonastalemu objektu daje veliko zasebnosti in miru. Po drugi strani pa zaradi odmika okoliških objektov in nedoločljive tipologije hiš v vasi arhitekti niso imeli na dlani odgovora na vprašanje, kako naj bi hiša izgledala. Končno podobo so tako oblikovale želje naročnikov, pa tudi omejen proračun in izbira lesene konstrukcije, ki so narekovale posamezne ponavljajoče se konstrukcijske elemente (želja naročnikov je bila, da lahko sami pomagajo pri gradnji hiše in tako okrnijo stroške). Arhitekti studia KLAR so zato oblikovali koncept dveh podolgovatih volumnov, povezanih pod kotom in postavljenih na rob zazidljivega območja. Hiša se odpira proti naravi, znotraj dveh krakov pa so arhitekti oblikovali intimno teraso, ki se s stopnicami povezuje s terenom.

Izhodišče dveh volumnov je bila dobra iztočnica za prvo zahtevo naročnikov, ki je zahtevala oblikovanje ločene enote za stare starše. Oba kraka se križata v veži, ki je neke vrste metaforični kažipot objekta, saj povezuje različne prostore v hiši ter ponuja pogled na teraso in dvorišče. Iz veže na eni strani vodijo vrata proti bivalnim prostorom, na drugi pa vstopimo v enoto, namenjeno starim staršem. V daljšem družinskem delu vstopimo v velik zračen bivalni prostor z jedilnico in kuhinjo, ki ponuja prekrasne razglede na okoliško naravo. Dnevni prostori so s hodnikom povezani s spalnimi prostori, ki so prav tako obrnjeni proti terasi in prekrasnemu bujnemu gozdu.

Fotografije: Václav Novák