Ko kupujete pohištvo za odlaganje in shranjevanje knjig, lahko vedno kupite regal, omaro ali morda police. Lahko pa ob steno postavite kravo, žirafo, pujsa ali leva. Tudi druge živali so v pohištveni industriji zelo pogoste. Ne verjamete? Prepričajte se!

Serija Tame

Notranji oblikovalci in pohištveniki navdihe iščejo vsepovsod. Nekateri se zgledujejo po geometrijskih oblikah ali abstraktnih formah, drugi svojo muzo iščejo v naravi, pokrajinah in drevesih, tretji pa si za vzor vzamejo živali. Oblikovalka Edit Szabo je na primer ustvarila serijo keramičnega pohištva Tame, ki jo sestavljajo medved (stol), jelen (mizica) in lisica (korito za rože). Živalska oblika ne zasenči uporabnosti izdelka, pač pa se subtilno zlije z okolico in v ambientu še zdaleč ni moteča. Prej nasprotno, vanj prinaša posebno eleganco.

Kot v živalskem vrtu

Živalski vrt kar doma? Zakaj pa ne, so si rekli v studiu iWood in ustvarili pisalne mize, knjižne regale in drugo pohištvo v obliki živalskih silhuet. Pohištvo je narejeno iz MDF vezanih plošč, trpežno in enostavno ga je čistiti. Sestavite ga lahko sami, brez lepila, na voljo pa je v različnih barvah in zaključkih: črni, črnem orehu, beli brezi, svetlo oranžni ter tudi zeleni in rumeni.

V industrijskem slogu

Prav tako so serijo pohištva v obliki živali izdelali pri italijanskem Selettiju. Gre za trio shranjevalnih enot (krava, pujs, gos), ki spominjajo na tovorne zaboje, zato so imenitne za prostore, kjer je rdeča nit industrijski, shabby chic ali moderni slog. Gos je prave višine, da nadomesti nočno omarico (vključuje tudi predal), krava in pujs pa sta dovolj velika, da nadomestita mizo ali predalnik.

Podvodni konji so ogroženi

Kaj pravite na kavno mizico s podvodnim konjem, katere idejni oče je Mark Stoddart? Podvodni konj je iz brona, uporabljen pa kot podstavek za stekleno ploščo, iz katere kuka del konjevega telesa. Glavni oblikovalčev namen je bil, da s to kolekcijo miz dvigne zavedanje o tem, da so podvodni konji ogroženi in izumirajo.

Razigrani stoli

Trije mladi kitajski oblikovalci, združeni pod imenom Yuso, so ustvarili nenavadne oblazinjene stole v obliki medveda, ovce, krave, pujsa, bivola in nilskega konja. Prvenstveno so namenjeni za v otroško sobo, bodo pa razigranost prinesli tudi v kateri koli drugi prostor vašega doma. Stol v obliki nilskega konja je namenjen tudi zunanji uporabi, saj je iz usnja, medtem ko so ostali stoli oblečeni v mešanico bombaža, umetnega usnja, imitacije kašmirja, večinoma pa imajo noge iz brezovega lesa. Kolekcija je bila pred dvema letoma predstavljena tudi na Design Shanghai.

Foto: Pinterest