Ko je odločen arhitekt prišel v stik z zanimivi naročniki je nastala prav posebna hiša - navzven stroga in brezkompromisna, navznoter pa sproščena in odprta. Družina jo je takoj sprejela za svojo in jo napolnila z življenjem.

Na robu Moravč s prelepim razgledom na dolino stoji hiša, ki sta jo zasnovala arhitekta Robert Potokar in Blaž Budja. Njena posebnost je zasebna kapela, ki je hkrati prostor molitve, dela in druženja.

Srce doma: lesena kapela

Že na prvem sestanku z arhitektoma sta imela investitorja jasno idejo: želita sodobno hišo, ki bo imela ločena prostora za delo in molitev. Tako je nastala skoraj povsem navadna enodružinska hiša s prostorno delovno sobo in – kapelo. Slednja, namenjena intimni molitvi družinskih članov, je izjemna redkost in posebnost, ne le pri nas, temveč v svetovnem merilu. Kapela je izpostavljena v zunanjosti, saj služi kot nadstrešek nad vhodom, znotraj pa je prostor oblikovan kot bogat in topel prostor umika, kjer kot gradnika nastopata les in svetloba.

Igrivost znotraj škatlaste oblike

Arhitekta sta v moderen objekt navidezno preproste škatlaste oblike dolbla in vrezovala odprtine različnih velikosti, kot na primer celostensko vogalno zasteklitev v pritličju ali pa balkon, ki na poseben način reinterpretira gorenjski gank, v nadstropju. Ta dinamična arhitektura s svojo obliko na prvi pogled izstopa iz svoje grajene okolice, po drugi strani pa se kar zlije z naravo, ki jo obdaja. K temu pripomore skrbno izbran odtenek fasade.

Pahljačaste stene v interierju se odpirajo na dolino, tako da že v veži uzremo sapo jemajoč razgled na okoliško pokrajino. Dvovišinski bivalni del na dve enoti deli obojestranski kamin, z dveh strani pa ga – tudi preko vogala – objema narava. Lastnica nam zaupa, da so v poletnih dneh steklena panoramska okna večinoma odprta, tako da družina živi in diha z naravo, ki obdaja hišo. Ne le, da se družinsko življenje prelije navzven, zgodi se tudi obratno – da v to energijsko nabito hišo večkrat vstopi tudi okoliška favna – žabe, polži in krti.

Arhitektura: Ravnikar Potokar (Robert Potokar, Blaž Budja)

Fotografije: Blaž Budja