V eni od ljubljanskih poslovnih stavb si je podjetje za finančno svetovanje želelo urediti pisarne: pisarne, ki bodo zaposlenim nudile privlačen delovni prostor, hkrati pa navzven izražale vrednote podjetja: resnost, integriteto in zaupanje.

Oblikovanje poslovnih prostorov se spreminja skupaj z delovnimi navadami v podjetjih. Informacije se prenašajo hitreje kot kdaj koli poprej, za uspeh podjetja pa so nujni hitra odzivnost in preciznost poslovanja. To pomeni, da v poslovnih prostorih ločene pisarne (in s tem ločene trajektorije delovanja) niso več zaželene. Z združevanjem vseh aspektov poslovanja – od individualnega dela do sestankovanja in neformalnega druženja – se namreč pretok informacij sprosti, kar na dolgi rok omogoča hitrejšo organizacijo in organsko povezovanje oddelkov.

V studiu Arhimetrics so zasnovali eno od takšnih odprtih pisarn, ki omogoča individualno delo, delo v skupinah in prostor za neformalne sestanke v enem, praktično nepredeljenem prostoru.

Trije ambienti, neskončne možnosti uporabe

“Želja naročnika je bila, da v prostor, velik 90 m2, umestimo delovna mesta za 6 do 10 oseb, večjo sejno sobo, arhiv, sprejemnico in sprostitveni prostor za zaposlene,” izhodišča pojasnjujejo v biroju. Zaradi čim večjega izkoristka prostora so volumen razdelili na tri sklope, pri čemer pa vsak posamezni del služi več funkcijam. Ko vstopimo v pisarno, nas namesto klasične sprejemnice pozdravi manjša dnevna soba. Tu lahko stranke v udobju počakajo na sestanek; tu lahko zaposleni v miru predelujejo gradivo; ali pa se zberejo na vihri možganov v manjših skupinah. Prostor je vizualno povečan z ogledali ter stropno obdelavo v leksanu, ki vzbuja občutek prijetno oblačnega neba.

Naslednji sklop je osrednja, steklena sejna soba, skozi katero proseva svetloba vse do najglobljega kotička pisarne. Ta kubus je večino dneva odprt in v tem času služi kot prostor za »coffee point«, kjer si kavo lahko zaposleni pripravijo v vgradni čajni kuhinji. Ko se rumena vrata zapro, pa se prostor preobrazi v sejno sobo. Nenavadni, a udobni, v filc oblečeni stoli zagotavljajo, da smo prišli v podjetje, kjer gresta čut za ljudi in želja po iskanju kreativnih rešitev z roko v roki. Zasebnost sestankov v sejni sobi so arhitekti zagotovili z »zaveso« iz panelov, oblečenih  v ogledala. Sejna soba tako – kljub temu, da je pogled na horizont zastrt – deluje velika in zračna.

Ob oknih so umeščene dolge in nepredeljene delovne mize za zaposlene, ki nudijo dovolj prostora za različno število uporabnikov.

Ko je podjetje s svojimi željami pristopilo do biroja Arhimetrics, so gotovo vedeli, da bo rezultat vrhunski, a hkrati eksperimentalen. V biroju, ki sta ga leta 2011 ustanovila Dare Vasiljevič in Tanja Špan Vasiljevič, namreč prisegajo na vedno drugačne in raznolike rešitve, ki so plod temeljite analize, strastnega dela in iskanja pomena v najmanjših detajlih. Zato ni nič čudnega, da je klasična pisarniška tipologija, s svojimi strogimi in togimi pravili, tu redefinirana z zanimivo členitvijo prostora, z iskanjem nekonvencionalnih barv in materialov (žamet, videz surovega betona, inox ter že omenjeni leksan), pa tudi z  redefinicijo nečesa tako enostavnega, kot je na primer zavesa. In čeprav je bil projekt izveden že pred štirimi leti, je še vedno svež in sodoben. Pod takšne eksperimente, ki so bolj kot na duha časa vezani na duha naročnika, se namreč podpisujejo v biroju Arhimetrics.

Interier: Arhimetrics (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič, Janez Vrhunc, Robert Gavrilović) 

Fotografije: Miran Kambič