Če želimo, da bo naša posoda resnično čista in brez sledi detergenta, moramo redno skrbeti tudi za čistočo pomivalnega stroja.

Da bi se izognili težavam z zamašenimi odtočnimi črpalkami (in neprijetnim vonjem!), svetujemo, da vsaj enkrat na teden očistite filter pomivalnega stroja. Hkrati z mokro krpo obrišite tesnila vrat in predalček za detergent, da se izognete nastanku plesni in razraščanju drugih mikroorganizmov. 

Dvakrat letno odstranite košare in očistite ročici za pršenje – tako boste preprečili, da bi vodni kamen zamašil injektorje. Čiščenja se lotimo z nežno krtačo ali pa z zobotrebcem.

Večkrat letno pa stroj očistite kar tako, da ga zaženete praznega, pri tem pa uporabite namensko čistilo za pomivalne stroje. Najprej boste s čistilom prebrisali notranje stene stroja (presenetilo vas bo, koliko umazanije se bo oprijelo krpe!), nato pa po navodilu proizvajalca plastenko s čistilom pustili v stroju in zagnali program na najvišji temperaturi. Rezultati bodo bleščeči!

Pa še nekaj nasvetov za pravilno pomivanje posode, ki vam bodo prihranili čas (v nekaterih primerih pa tudi denar):

  • preden zložite posodo v stroj, z nje postrgajte vse ostanke hrane, posode pa nikar predhodno ne pomivajte. S tem boste porabili dvakrat več vode, pa še encimi, ki so v detergentu, na čisti posodi ne bodo pravilno delovali;
  • če uporabljate tekoče pomivalno sredstvo, ga ne zlivajte neposredno v stroj – vedno le v za to namenjen predalček;
  • v stroj vedno zložite posodo po navodilih proizvajalca – ne le da s tem vzdržujemo red (in si olajšamo zlaganje iz stroja), ampak tudi omogočimo optimalni pretok vode in detergenta, s tem pa bleščečo čisto posodo;
  • pa še to: čeprav je pomivalni stroj idealno mesto za pranje številnih stvari, ne le posode (od filtrov nape in prezračevalnih sistemov pa do igrač), pa žal vanj ne smemo zložiti nekaterih najbolj pogostih kuhinjskih pripomočkov. Preberite, katerih.

Fotografije: Pexels