Za bolj zračen in svetel dom, ki diha in ni zadušljiv, niso potrebni koreniti posegi. Že z nekaj malenkostmi in dekorativnimi triki lahko predrugačite in polepšate svoj življenjski prostor.

Plise namesto zavese

Dolge zavese iz debelih tkanin delujejo težko in preveč zasičijo prostor. Boljša alternativa za ustvarjanje zasebnosti in odvračanje radovednih pogledov so pliseji, ki so lažji, zračnejši ter prinesejo v prostor atraktivne detajle. Plise naj bo svetle barve in naj se ujema s pohištvom.

Tudi temno je svetlo

V sobi, v katero priteka veliko naravne svetlobe, si lahko privoščite tudi nekaj temnejših barv, ki poskrbijo za karakter. Bogata gozdno zelena bo odsevala barve narave in zameglila mejo med zunanjostjo in notranjostjo. Rumeni tekstilni dodatki pa bodo poskrbeli za svetlo barvno shemo in ustvarili zanimiv kontrast.

Hladna podstreha

Občutek veličine prostora v mansardi lahko stopnjujete z izborom hladnih, mirnih barvnih tonov, denimo bele ali zelo svetlo modre. Enako barvo uporabite za stene in strop ter vključite zraven dodatke v ujemajočih se niansah.

Ploščice z vzorci

Če jih uporabite na pravi način, so vzorčaste ploščice v kopalnici lahko ravno tisti element, ki poveča prostor. Geometrične oblike v mehkih odtenkih namreč pritegnejo pozornost na dolžino in širino kopalnice.

Subtilna geometrija

Hodniki so po navadi temni, manjka jim naravne svetlobe. Vendar s svetlo tapeto razširite njihovo kvadraturo. Geometrični vzorci, kotne linije in asimetrije pomagajo pri ustvarjanju vtisa, da je prostor večji in ustvarjajo dramatičnost.

Ombre učinek

Uporabite prelivajoče se barvne odtenke na stenah, s katerimi vizualno povišate strop. Ob tleh naj bo barva temnejša, proti stropu pa naj vedno bolj bledi, dokler ne postane popolnoma bela.

Preprosto enostavno

Odločite se za pohištvo v svetlih barvah, saj se s tem izognete vtisu, da je soba natrpana. Še bolje je, če je pohištvo odprto, torej omare z odprtimi policami, brez vratc. Tako poudarite globino prostora, istočasno pa na policah lahko razstavite imenitne dekorativne kose.

Odsev razsvetli

Ogledala so najboljši pripomoček, s katerim vizualno povečate sobo in jo oblijete s svetlobo. Uporabite velika ogledala in jih postavite v temne kote oziroma tam, kjer imate največ sence. Naslonite jih ob steno za bolj sproščen ambient.

Lestenec poviša

V interjer vključite zanimiv lestenec kot center prostora, ki bo nase vlekel poglede in skrbel za glamurozen vtis. Če imate oči obrnjene navzgor, nevede dobite vtis, da je soba višja, kot je v resnici.

Sofisticiran lesket

Tepete z dodatkom bleščic prav tako prinesejo svetlobo v stanovanje in dajo stenam globino. Najboljši učinek boste dosegli s tapetami, čisto na rahlo posutimi z mikroskopskimi kristalnimi delci, ki odbijajo mehkobo in sijaj. Kombinirajte jih s kovinskimi elementi v prostoru.

Fotografije: Pinterest