Katera lokacija je najboljša za življenje? Odgovorov je toliko, kolikor je ljudi, le redki pa bi najbrž za svoj popolni dom izbrali prostor ob železnici. Pa vendar je prav tam elitno stanovanje, ki v svoji notranjosti odseva neobičajne vplive okolja.

Nahaja se v večstanovanjski zgradbi, imenovani Situla, ki prav svetovljansko stoji ob ljubljanskih železniških tirih. V velemestih je življenje zgoščeno prav okoli njih, zato so navdahnili tudi arhitektko Petro Zakrajšek, ki je leto dni svojega življenja preživela na Japonskem.

Tako v 75 kvadratnih metrov velikem stanovanju bližine železnice ni poskušala prikriti, ampak jo je poudarila. V atrij je položila stare železniške pragove in notranjost opremila, kakor da bi bila industrijska hala, temu primerna pa je bila tudi izbira materialov.

Stekleno steno, ki je ločevala hodnik od glavnega prostora, je nadomestila s pregrado iz kortena. Za dušo glavnega prostora je izbrala masivni pult iz oljnega hrasta, ki prijetno diši in je topel, obenem pa je protiutež konstrukcijskim elementom, kakršno je na primer kovinsko podnožje jedilne mize.

Okoli pulta se vrti družabno življenje, medtem ko je v spalnem delu mir. Po hodniku, ki ga krasi umirjena fototapeta z brezami, pridemo do manjših sob z izhodom v atrij in spalnice s pridihom Japonske.

Arhitektura: GAO arhitekti

Fotografije: Miran Kambič