V spomladanskih in poletnih mesecih velik del dneva preživimo na vrtu. Bodisi med vrtnarjenjem, piknik druženji ali le ležernim poležavanjem v senci dreves. Prav zato se spodobi, da oblikovanju in opremi vrta posvetimo posebno mero pozornosti. Oprema naj bo udobna, odporna na vremenske pogoje in prijetna na oko. Pohištvo iz vlaknocementa ima vse naštete odlike.

Vrtovi dandanes niso več namenjeni le navdušenim vrtnarjem, ki spretno obdelujejo svoje zelenjavne grede, temveč so v zadnjih desetletjih postali pomemben bivalni prostor. Ob lepem vremenu tako velik del dneva preživimo na prostem, med cvetočimi gredicami, ob žaru ali nekje v senci dreves. Temu primerno moramo premišljeno izbrati tudi vrtno pohištvo, ki pogosto zasede osrednje mesto na vrtu in privlači poglede obiskovalcev. Vrtna miza s klopmi ali stoli postane stičišče druženja, osrednji prostor za piknike in praznovanja.

Kakšno vrtno pohištvo izbrati, da bo obstojno, udobno, obenem pa tudi estetskega izgleda?

Zanimiva izbira je vrtno pohištvo iz vlaknocementa, ki se s svojo nevtralnostjo dobro poda tako k sodobno oblikovanim, kot bolj klasičnim vrtovom. Gre za trpežen material, ki uspešno kljubuje vsem vremenskim vplivom, od zmrzali do poletne pripeke, saj se že stoletja uporablja kot strešna kritina ali fasadna obloga. Pri izdelavi vlaknocementnega vrtnega pohištva se poleg cementa dodaja še armirna polivinilalkoholna in procesna celulozna vlakna. Kljub svoji tankosti in lahkotnemu izgledu pa lahko izdelki iz vlaknocementnih plošč prenesejo tudi večje obremenitve, vse do 200 kilogramov. Vlaknocementni izdelki so enako lepi prvi dan in tudi mnogo let kasneje, brez posebnega vzdrževanja, kar je pomemben faktor pri izbiri pravega pohištva.

Lahkotno, a obenem neverjetno trpežno pohištvo, ki so ga opazili tudi v tujini

Na tržišču smo našli vrstno pohištvo, ki je resnično nekaj posebnega – Concrete Garden, oblikovalke in arhitektke Tine Rugelj. Izbira materiala predstavlja popolno ravnovesje med arhitekturno in oblikovalsko naravo Tininega dela ter je že 2012 požela veliko občudovanja na Milanskem pohištvenem sejmu. S svojo kolekcijo je oblikovalka na številnih tujih sejmih pritegnila veliko pozornosti širše svetovne javnosti, njene izdelke pa so izpostavili tudi velikani kot so Elle Decor, CNN Style in Financal Times. Pri slednjem so kolekcijo opisali z besedami: »Močne oblike prikrivajo tankost, lahkost in moč materiala.« Vrtno pohištvo izdelano iz vlaknocementa resnično izstopa, ne le zaradi visoke oblikovalske vrednosti, temveč tudi obstojnosti. Je plod uspešnega sodelovanja priznane oblikovalke in arhitektke s slovenskim podjetjem Eternit Slovenija. 

Enosed ponosen na svoje slovensko poreklo

Enosed, paradni konj kolekcije Concrete Garden, je plod uspešnega sodelovanja oblikovalke s podjetjem Eternit Slovenija, ki  ima v svoji prodajni ponudbi številna cvetlična korita, različnih oblik in dimenzij ter tudi ostale vlaknocementne unikatne izdelke za vrt, številnih svetovno znanih oblikovalcev. Vsak kos je ročno oblikovan in podpisan, na voljo v številnih barvnih odtenkih, zato lahko z njim ustvarite prijeten ambient na terasi ali sanjski vrt. Enosed je v celoti proizveden v anhovskem podjetju. Gre za trden in trpežen vrtni stol, ki je vseeno dovolj lahek, da ga je mogoče brez težav pomikati po vrtu, sestavljiv je na različne načine, vremensko odporen in vsestransko zanimiv. Stol z levim in desnim rokonaslonom se lahko sestavi v dvosed, z dodatkom še sredinskega elementa, pa se lahko spremeni tudi v trosed ali neskončni sedežni element. Izdelek je požel številna pomembna odlikovanja, tako doma, kot v tujini.

Vlaknocementna cvetlična korita.

Podjetje Eternit Slovenija poleg vlaknocementnih izdelkov za vrt in oblikovanje, primarno proizvaja in trži tudi ostale vlaknocementne izdelke za streho in fasado. Vsi izdelki Swisspearl, poleg sodobnih, tehničnih in gradbenih zahtev zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Fotografije: Klemen Razinger

Sponzorirana vsebina