Zunaj je trenutno prijetnih 25 do 27 stopinj C, ki zagotavljajo imenitno počutje – ni mrzlo, pa tudi ne prevroče. A že kmalu bodo nastopili vroči dnevi, pred katerimi pa marsikdo trepeta. Kot kažejo vremenski podatki preteklih let so poletja eno za drugim bolj rekordna glede temperatur in ni daleč čas, ko bo zaradi segrevanja ozračja 40 stopinj C normalna dnevna temperatura. To pa pomeni muko za nas, ki tega nismo vajeni. Težko dihanje, visoka vlažnost in nenehno znojenje so razlogi za slabo počutje, razdražljivost in tudi poslabšanje kroničnih bolezenskih stanj. Rešitev je seveda na dlani. Montaža klimatske naprave nas reši trpljenja in poskrbi za naše ugodje.

Da poleti v svojih domovih lažje dihamo in da nam znoj ne teče s čela kot potok ob neurju, se moramo zahvaliti ameriškemu inženirju Willisu Havilandu Carrierju, ki velja za izumitelja klimatske naprave. Natanko 110 let je od tega, ko je predstavil napravo, ki je za takratne razmere počela nemogoče: zrak je ohladila, razvlažila, filtrirala ter ga prilagodila na idealno bivalno temperaturo, da je bilo zadrževanje v tako ohlajenem prostoru veliko prijetneje.

Sodobne stenske klimatske naprave, kot jih poznamo danes, pa znajo še mnogo več. Kot pravijo v Klima centru Vitanest, kjer so specializirani za klimatske naprave Mitsubishi Electric, moderne klime zrak ne samo ohladijo, pač pa tudi dovajajo konstantno in ustrezno ventilacijo čez ves dan, učinkovito odstranijo iz zraka mikroorganizme, prah, saje in druge tujke ter prostor v zimskem času po potrebi ogrejejo. V dom prinesejo tudi estetsko komponento, saj so notranje enote sodobnih klimatskih naprav vizualno privlačne in po zaslugi večjega izbora barv delujejo kot dopolnitev interjerja. Vse to so dobri razlogi, da si klimatsko napravo čim prej omislimo vsi.  

Prednosti, ki jih prinašajo klimatske naprave Mitsubishi Electric:

Senzor prisotnosti

Mnoge skrbi, da bi zaradi klimatske naprave zboleli, se prehladili, imeli vneto grlo ali boleč vrat. Ta strah je odveč. Sodobna klimatska naprava iz serije MSZ-LN namreč hladnega zraka v prostor ne vpihava brez nadzora, ampak je veliko bolj sofisticirana. Opremljena je s senzorjem prisotnosti »3D i-see«, ki zazna prisotnost oseb v prostoru ter prilagodi vpihovanje zraka v prostor. Prilagoditev izvaja s pomočjo napredne tehnologije, ki glede na predhodno vzpostavljeno nastavitev pihanja,  zrak v prostor vpihuje direktno ali indirektno. Infrardeč senzor z nadziranjem naše telesne temperature zagotavlja prilagojeno klimatizacijo, napredna tehnologija pa vsaki osebi v prostoru zagotovi idealno klimatsko udobje. Dve vertikalno razdeljeni loputi namreč delujeta povsem neodvisno in usmerjata prijeten tok zraka vsem prisotnim osebam.

Čistejši zrak

Maščobni hlapi, cigaretni dim, prah, umazanija. Klimatska naprava posrka iz zraka vse to in še več. Sistem za čiščenje zraka Plasma Quad plus z močno plazmatsko tehnologijo odstrani tudi mikroskopsko majhne delce, kot so bakterije, virusi, alergeni, celo plesni. Bivanje na takšnem zraku je zdravju prijaznejše, sploh za ljudi, ki jih pestijo alergije, imajo astmo ali druge težave z dihali.

Pravilna namestitev

Seveda pa je za uživanje vseh teh prednosti potrebna pravilna namestitev klimatske naprave. Strokovno in hitro za ta poseg poskrbijo v Klima Centru Vitanest, kjer nas seznanijo tudi z navodili za pravilna uporabo klimatske naprave. Najpomembnejše pravilo je, da ne nastavimo temperature na manj kot 7 stopinj razlike v primerjavi z zunanjo temperaturo in da reža za razpihovanje zraka ni umerjena neposredno na naš vrat. Najboljši je vodoravni položaj reže: tako se bo hladil topel zrak, ki se nahaja pod stropom in se pomikal proti tlom, toplejši zrak pa se bo dvigal in ga bo klimatska naprava ponovno ohladila.

Enostavno upravljanje

Vse klimatske naprave reguliramo z daljinskim upravljalnikom, s katerim nastavljamo želeno temperaturo v prostoru, čas vklopa, intenzivnost, kot izpihanega zraka ter še kaj. Najnovejši modeli klim pa omogočajo tudi daljinsko upravljanje prek mobilne telefonije oziroma interneta. Pri Mitsubishi Electric klimatskih napravah potrebujemo aplikacijo MELCloud, preko katere lahko svoj dom klimatiziramo od koderkoli. Aplikacija pa nam javlja tudi morebitne napake in ponuja lokalne informacije, kot na primer vremensko napoved in podatke servisnega centra.

Sezonski izkoristek hlajenja

Za vse uporabnike je pomemben tudi energijski učinek naprav. Klimatske naprave MITSUBISHI ELECTRIC so zelo cenjene kot visoko energijsko učinkovite. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) jih je, v rangu stenskih klimatskih naprav hladilne moči 2,5 kW, ocenila kot najboljše glede na sezonski izkoristek pri hlajenju. Več informacij o testu klimatskih naprav 2018 najdete na spletni strani ZPS.

Fotografije: Vitanest