Ni vam treba biti poklicni cvetličar, da bi doma imeli lepe rastline. Lahko ste popolni začetnik, ki se le sem ter tja spomni na zalivanje. Lahko ste zaposleni in nimate časa prepevati rožam do pozne noči ali pa lenoba, ki pod rastlinami rada le poležava. Tudi za najbolj netalentirane v hortikulturi se najdejo lončnice, ki vam polepšajo dom in v zameno ne pričakujejo veliko. Zbrali smo 10 najbolj hvaležnih.

Potos

Zakaj ga hočete: Ta sobna rastlina ima sposobnost čiščenja zraka, vsrka lahko tudi toksine (formaldehid) iz preprog. Ima vzpenjalna stebla, zato se odlično znajde v visečih loncih ali kot plezalka. Ovije se okoli katerega koli predmeta želite, le v podporo ji ga ponudite.

Nega: Ovijalke potosa zrastejo tudi do 2,5 metra, a jih po želji pristrižete, ko za vas postane prevelik. Dobro uspeva na običajni sobni temperaturi in v različnih svetlobnih pogojih, slaba svetloba le uniči živahnost in barvno pestrost listov. Med posameznima zalivanjema naj se zemlja posuši.

Aloja

Zakaj jo hočete: Ta sukulenta z dolgimi sabljastimi listi ima medicinske sposobnosti. Zraste lahko do enega metra visoko (primerna za večje prostore), medtem ko je aloe vera prikladna tudi za manjša stanovanja.

Nega: Aloja najbolje uspeva na sobni temperaturi in veliko sonca. Kot velja za sukulente, ima raje suho zemljo, zato je ne zalivajte prepogosto.

Živkasta kosmuljka ali zelenčica

Zakaj jo hočete: Njeni upognjeni tanki listi spominjajo na pajkove noge, zato ji ponekod rečejo tudi pajkovka. Zadnje čase zopet postaja bolj popularna, najlepše pa pride do izraza v visečem loncu.

Nega: Uspeva v srednje vlažni zemlji, na svetlem do srednje svetlem mestu ter temperaturi med 16 in 23 stopinj C.

Navadni bršljan

Zakaj ga hočete: Ta bršljan ima prirojeno eleganco, najlepši učinek dosežete, če ga postavite na višje mesto in se spušča po pohištvu. Zelo enostavno ga je tudi razmnoževati.

Nega: Rad ima vlažno zemljo in nižjo sobno temperaturo – od 13 do 21 stopinj C.

Tolstolistnica

Zakaj jo hočete: Ima debele, voskaste liste in vizualno privlačne veje. Raste počasi in lahko živi zelo dolgo – od rojstva vaših otrok, do njihovega maturantskega plesa – najmanj.

Nega: Ne zahteva pogostega zalivanja, zato naj bo zemlja raje suha kot vlažna. Najlepše uspeva na svetlem mestu in običajni sobni temperaturi.

Samolist 

Zakaj ga hočete: Vlaži suh zrak v prostoru, je enostaven za nego ter odporen na škodljivce in bolezni. Z belimi cvetovi ter temno zelenimi listi je zelo prijeten na pogled.

Nega: Najbolje uspeva v senčni legi. Idealen je za v prostore z manj okni, njegova zemlja pa naj bo stalno vlažna.

Sabljika ali taščin jezik

Zakaj jo hočete: Bolj za nego enostavne rastline, kot je taščin jezik, ne boste našli. Ima lisaste liste, ki rastejo navzgor, nekateri imajo rumene ali bele robove. Zelo redko cveti z majhnimi belimi cvetovi.

Nega: Dobro uspeva v najrazličnejših svetlobnih pogojih. Zrak naj bo suh, tudi zemlja. Katera koli temperatura v sobi ji ustreza.

Lirasti fikus

 

Zakaj ga hočete: Ima velike svetleče liste in prinese veselje v vsak prostor – doma ali v pisarni. Njegovi listi rastejo skoraj vodoravno iz stebla in nekoliko spominjajo na glasbilo liro (od tod njegovo ime).

Nega: To drevo ima rado veliko sonca. Kadar ga zalivate, naredite to obilno, sicer pa pustite, da se zemlja med dvema zalivanjema posuši.

Peperomija ali poprovka

Zakaj jo hočete: Poprovke so v sorodstvu s pravim poprom, čeprav spadajo v drugi botanični rod. Navdušujejo z rebrastimi listi, še bolj pa s svojo nezahtevnostjo. Lepo pridejo do izraza v visečih lončkih, poleti pa jih brez težav prestavite na teraso ali balkon.

Nega: Zalivajte jih le, ko je zemlja na dotik suha. Najbolje se počutijo na svetlem mestu, vendar ne direktno na soncu.

Bambusova palma

Zakaj jo hočete: Sanjate o tropskih krajih? Potem vas bo pogled na to rastlino v trenutku ponesel tja. Zraste lahko do 2 metrov in prinese dramatičen učinek v prostor. Če imate rajši manjšo, jo posadite v manjši lonec, kjer se ne bo tako razbohotila.

Nega: Dobro uspeva na nedirektni svetlobi. Zalivajte jo vsak drugi teden.

Fotografije: Pinterest