Potovanja nam širijo obzorje in prav odkrivanje neznanih krajev pogosto v nas zaneti iskrico ter željo po ustvarjanju. Nastja Kočevar Deplanque je leta preživela nad oblaki, kot stevardesa priznane letalske družbe. Ob obisku Balija so jo navdušile umetnine iz prepletene vrvi, ko se je tako ustalila na trdnih tleh, se je odločila, da se v izdelavi makramejev preizkusi tudi sama in nastala je znamka Ona sanja Bali.

»Svoj projekt sem poimenovala “Ona sanja Bali”, ker sem se prav tam prvič srečala z dekoracijo iz vrvi. Zaljubila sem se v njihove viseče mreže, preproge in blazine, v kombinaciji s tradicionalnim balijskim pohištvom in bogatim rastlinjem. Takrat sem kar nekaj teh spominkov prinesla s sabo domov in s časom sem jih uporabila kot inspiracijo za svoje delo. Z vozlanjem sem pričela lani spomladi, ko sem ustvarila prvi stenski makrame,« pove Nastja.

Dejstvo, da lahko z nekaj spretnosti in vozli navadno vrv spremeni v pravo umetnino je ni pustilo ravnodušne. Vse odtlej so njeni dnevi tesno prepleteni z makramejem, če se ne loti vozlanja, pa se posveča fotografiranju izdelkov ali iskanju novih idej in vrvi.  Med njenimi izdelki najdete tako stenske makrameje kot tudi obešanke za rože in manjše praktične predmete kot so knjižna kazala, držala za blazine in obeski.

Čeprav je navdih za ustvarjanje dobila na rajskem indonezijskem otoku, pa se je z vozlanjem spoznala že v času osnovne šole. Takrat je z navdušenjem spletala zapestnice prijateljstva, ki so bile priljubljene med dekleti.

»Pred dvema letoma sem na morju skupaj s hčerkama moje dobre prijateljice spet našla veselje do pletenja in ustvarjanja. Največji izziv mi predstavlja določanje dolžine kosov vrvi, ki jo potrebujem za stenske makrameje. V povprečju za en stenski makrame porabim med 100 in 250 m vrvi, odvisno od velikosti – za največjega doslej sem porabila cel kilometer vrvi,« pojasni.

Ustvarjanju makramejev se posveča predvsem v večernem času, saj ji vozlanje predstavlja svojevrstno sprostitev. Medtem ko se njeni prsti prepletajo z vrvjo si privošči še dober podkast.

Nemalokrat se zgodi, da jo makrameji premamijo tudi v jutranjih urah: »Velikokrat je moje stojalo iz bambusa, na katerem imam obešene izdelke v delu, tudi prva postojanka zjutraj in priznam, da sem nekajkrat že tudi zamudila v službo, ker se je “Samo še eno vrstico dokončam” spremenilo v cel niz vozlov in kar nisem mogla prenehati.«

»Največ ustvarjam po lastnih idejah in zmeraj se lotim več izdelkov hkrati: trenutno pletem stenski makrame, izdelujem senčnik za namizno svetilko in končujem dekoracijo za otroško sobo,« razkrije, s čim vse te dni zapolni prosti čas.

V posebno veselje so ji tudi naročila strank, ki jo velikokrat prisilijo, da stopi izven svojih okvirjev in se loti projektov, ki se jih morda ne bi. Kot zadnjega takšnega je za prijateljico ustvarila velik okrogel dvobarvni stenski makrame.

Veseli jo, da priljubljenost makramejev v Sloveniji narašča. Zadovoljna pojasni, da v zadnjih mesecih pogosto zasledi nove ustvarjalke, ki so se, tako kot sama, zaljubile v vozlanje. Kot doda se tudi vse več njenih prijateljic odloča za ročna dela, ki so zadnja desetletja nekoliko utonila v pozabo.

Ob vse večji razširjenosti makramejev ji izzivov ne manjka. »V prihodnje načrtujem še več izdelkov, tako okrasnih kot tudi uporabnih, upam pa, da se mi med letošnjo poročno sezono uresničijo sanje, da bi si mladoporočenca izbrala moj makrame kot dekorativno ozadje za svoj poročni obred,« zaključi.