Hiša Belin pritegne s sodobnim videzom in prefinjenim dizajnom. Privlačni so njene čiste linije in izstopajoči detajli na fasadi, pa tudi velika okna in prostorne terase, medtem ko v notranjosti preseneti z vrhunsko bivalno izkušnjo in pomirjajočo tišino.

Že navzven je nadstandardni stanovanjski objekt, ki se nahaja na Viču, privlačen na oko. Ni prevelik, ne premajhen. Osem-stanovanjski objekt z ulične strani pritegne z elegantno pravokotno obliko, iz zraka pa spominja na metulja – belina. “Belin ni le metulj, temveč je tudi staroslovanski bog sonca in svetlobe, kar je bil dodaten argument za izbiro imena stavbe, ki z velikimi steklenimi površinami v stanovanjskih prostorih ponuja obilo svetlobe,” razlaga arhitektka Ana Humar iz arhitekturnega biroja Formalle. Da ovoj stavbe ne bi deloval zadržano, so mu dodali elemente, ki so hkrati uporabni in dekorativni. “Zunanjost objekta smo popestril z vertikalnimi elementi na fasadi, s koriti, ki so namenjena ozelenitvi. Potem so tu še bioklimatske pergole na terasah, ki omogočajo stanovalcem udobno bivanje na prostem,” našteva arhitektka.

belin

Z izkušnjami do vrhunske rešitve

“Ideja za Hišo Belin se je razvila skozi leta naše službene in profesionalne tradicije. Že 30 let se vsakodnevno srečujemo s strankami in izzivi na trgu. Tako smo se gradnje tega objekta lotili, kot ga bi delal zase: celostno in natančno,” pojasnjuje Toni Vidmar, direktor podjetja Etis. Tako stanovalcem Hiša Belin ponuja udobje že, ko se pripeljejo domov. Avtomobil parkirajo v sodobno zasnovani garažni hiši v kleti objekta, tam je stanovalcem na voljo električno polnjenje avtomobilov, kot tudi sesalnik, da zlahka ohranjajo čiste jeklene konjičke kar pod domačo streho. S prostornim dvigalom ali po stopnicah se nato lastniki stanovanj napotijo v svoj dom. Zanimivi in ekskluzivni so tudi hodniki v stavbi, ki so prostorni, svetli in zračni kakor sprejemni prostor v hotelu.

Kot bi bivali v lastni hiši

Investitor Hiše Belin in arhitekti so stremeli k temu, da v objektu zagotovijo odlično zvočno izolativnost in poskrbijo za najvišjo kakovost bivanja, poleg tega so poskrbeli za izrazito individualnost stanovanj. V stanovanjih so pametne inštalacije, vsi prostori so opremljeni s klimatskimi napravami in prezračevalnim sistemom.

Objekt je zasnovan tako, da imamo v slehernem stanovanju občutek, kot bi živeli v hiši. “To smo dosegli s samo postavitvijo objekta, razporeditvijo stanovanj, okni, vrati,” našteva Humarjeva. Vsako stanovanje je namreč drugačno od drugega – tako po kvadraturi, kot tudi razporeditvi prostorov, dodatno prednost prinašajo prostorne terase, ki so ločene med seboj, da sosed ne vidi k sosedu.

Stanovanja presenetijo tudi z neverjetno odprtostjo, visokim 280-centimetrskim stropom in nekatera celo z večnivojskostjo. “Dupleks stanovanja z vertikalno povezavo spodnje in zgornje enote ponujajo občutek kot bi bivali v vili,” razkriva arhitekt Boris Stančev iz biroja Formalle.

Opremljanje s čutom za lepoto

Kupci novih stanovanj velikokrat nimajo predstave o tem, kako opremiti dom. Z mislijo na brezskrbno vselitev novih lastnikov so arhitekti poskrbeli za opremo interjerja. Čeprav je vsako stanovanje zasnovano individualno, se določeni detajli v njih ponovijo. “Notranja oprema je zasnovana kot kombinacija vgradnih elementov in igrivih poudarkov.  Elementi, namenjeni shranjevanju, so vgradni v nevtralni svetlo sivi barvi in segajo od stropa do tal. Črni rezkani ročaji jih poživijo in povežejo s črnimi elementi instalacij v prostoru,” poudari arhitektka Ana Humar. 

Svojevrsten pečat daje prostorom tudi parket, položen v ribjo kost. To je vzorec, ki ima prepoznavno dekorativno moč in se diskretno ponovi na zavesah ter v spalnici na hrbtišču postelje.

Druženje ob pripravi hrane

V vsakem domu se najlepše stvari odvijajo v kuhinji. V stanovanjskih enotah Hiše Belin je to prostor, ki predstavlja srce doma. “Pri Etisu dojemamo kuhinjo kot prostor, kjer ne le, da se kuha, temveč se ustvarjajo odnosi. V tem prostoru se družina poveže. Kuhinja omogoča druženje, komunikacijo ob pripravi hrane,” našteva Toni Vidmar. Pri izbiri kuhinjskega pohištva in aparatov je po Vidmarjevem mnenju bistven osebni pristop. “S stranko se večkrat srečamo. Ko ugotovimo, kakšen je njen življenjski slog in kakšno vlogo zanjo igra kuhinja, izberemo elemente, stroje, barve, postavitev kuhinje,” še razkrije sogovornik.

Stanovanja v Hiši Belin imajo različne kuhinje in detajle, vsem pa je skupna vrhunska kakovost. V kuhinjski otok v večini stanovanj je vgrajena napa z izvlekom zraka navzdol. “Ta napa omogoča bistveno čistejši zrak, predvsem pa omogoča čist pogled v prostor in ne omejuje komunikacije z jedilnim delom,” razlaga Vidmar. Kuhinja je fluidno povezana z bivalnim delom.  

Svetloba po meri prostorov

Spalnica je ločena od bivalnega dela in je zasnovana tako, da ima vgrajeno stekleno kopalnico z vhodom iz spalnice. V vsakem stanovanju je tudi skrbno izbran utility kot pomožni prostor, ki je vselej umaknjen od bivalnega dela.

Kopalnice so izčiščene in opremljene s posebnimi kopalniškimi elementi. Okrogla zrcala z vgrajeno osvetlitvijo, ki združujejo odprt in zaprt shranjevalni prostor, so okras kopalnic. Prav vsak prostor v stanovanju je opremljen tudi z izbranimi svetili, ki pričarajo edinstveno in toplo ambientalno vzdušje, ko se Ljubljana ovije v mrak.

Fotografije: Gašper Plahutnik, Katarina Vidmar, Etis

Sponzorirana vsebina