Na pohištvenem sejmu Ambient, ki se je v Ljubljani odvil drugi teden novembra, je podjetje TEM Čatež d.d. predstavilo svojo novo kolekcijo stikal in vtičnic QUARO, ki na trg prihaja sredi prihodnjega leta. Čeprav gre 'samo' za stikala - kos, ki ga lahko kupimo v vsaki trgovini z orodjem -, pa jim je komisija podelila nagrado za najboljše oblikovanje Top 5. Kako je možno, da so se stikala znašla na prestižnem seznamu nagrajencev poleg oblikovalsko na prvi pogled dosti zahtevnejših nalog - vhodnih vrat, kuhinjske opreme, mizarskega pohištva? Vprašali smo industrijskega oblikovalca Boruta Dvornika, ki že leta stoji za podobo podjetja TEM Čatež d.d..

TEM Čatež d.d. je vodilni slovenski proizvajalec električnih stikal in vtičnic. Deluje že skoraj pol stoletja, lani pa jih je v center pozornosti postavila prenova in dozidava poslovnih prostorov v Čatežu. Le-ta je okronala zgodbo o uspehu, ki se je z novim vodstvom in novo strategijo poslovanja začela leta 1996. Sprva so vzpostavili lastno blagovno znamko in drugačno prodajno strategijo; angažirali slovenske oblikovalce in vzpostavili tehnološko napreden proizvodni proces; podjetje je od takrat naprej raslo, se širilo v tujino in razvijalo izdelke, ki so bili estetski, tehnološko dovršeni ter zanimivi za potrošnike. Nova arhitekturna podoba podjetja je bila le krona na vrhu tega dolgoletnega in celovitega razvoja, in kot taka je požela številne stanovske nagrade. Tudi klima v podjetju se je tekom let spreminjala – zaposleni so ponosni na razvoj podjetja in na pozitivne spremembe; sproščeni odnosi pa blagodejno vplivajo na ustvarjalnost zaposlenih. Tako se je ustvarila neustavljiva pozitivna spirala razvoja.

Oblikovalec Borut Dvornik že več let sodeluje s podjetjem. Oblikuje atraktivne in uporabne vtičnice in stikala, ki sledijo trendom v oblikovanju in interierju. Trenutno so v prodaji njegove kolekcije Pure, Soft in Line ter modularne vtičnice, ki jih lahko uporabniki oblikujejo glede na svoje potrebe (poleg stikal in vtičnic lahko module zapolnimo tudi s priključki za internet, telefon, USB priključki, zatemnilniki, termostati ipd.). Če so bile te kolekcije oblikovane izrazito minimalistično in elegantno – in se tako odlično spajale z minimalističnimi interierji, ki so zapeljevali do sedaj -, pa je kolekcija QUARO oblikovano bogatejša in čutnejša. Zagotovo kot odraz kompleksnejših in prestižnejših trendov v interieju, ki smo jim priča v preteklih letih.

Komisija sejma Ambient je kolekciji QUARO podelila nagrado TOP 5 z utemeljitvijo, da gre za “oblikovanje, ki poudarja dotik”. Za kaj gre?

Moram priznati da me izredno veseli, da je komisija zapisala v obrazložitvi, da gre za stikala, ki poudarjajo dotik. Prepričan sem da stikala QUARO ponudijo bogastvo ravno ko se jih dotaknemo, ne samo ko jih gledamo. Prijeten občutek pritiska na konkavno obliko tipke vzbuja dodatne impulze na uporabnika, mislim da v pozitivnem.

Kakšen je vaš proces oblikovanja? Od kod jemljete navdih?

Pri oblikovanju vedno padem v nek svoj magični svet, ki je poln marsikaterosti. Vedno se zavestno izogibam pregledu »dobrih praks«, ki mi velikokrat delujejo v resnici kot kraja intelektualne lastnine raznoraznim avtorjem in če glava ni trezna, tudi odmikajo misli od problema, ki ga je potrebno rešiti. Pri oblikovanju veliko naredim, da se postavim na nevtralno izhodiščno točko, nato pa si zastavim »nešteto« vprašanj, ki so vedno zastavljena v smeri kdo sem, kaj je problem, kako ga lahko rešim, artikulacija rešitve … odgovorno! Vse skupaj je zelo kompleksno in interdisciplinarno.

V svojem delu me že dlje časa navdihujejo ljudje, ki jim lahko zaupam, ki me spoštujejo in mi hote ali ne vlivajo neizmerne količine energije, vedno gre za obojestranski proces, pri vsem tem pa uspem svobodno pobegniti iz vsakodnevnosti v svet, kjer se lahko zgodi karkoli.
V tem uživam.

Najbrž gre za izrazito interdisciplinaren proces oblikovanja – med oblikovalcem, oddelkom za marketing in proizvodnjo. Kako en drugega bogatite?

Ja, gre za izrazito celovito preglednostjo pri oblikovanju in gledanje z vseh strani neba na oblikovalski problem. Pri mojem delu je pač na srečo ali žalost veliko sprocesiranega v eni osebi, saj je paleta dejavnosti mojega dela kar široka (ind. oblikovanje, vizualno oblikovanje, fotografija, marketing, ukvarjanje s teksti, gibajoče slike …). Da pa je rezultat pravi, si pomagam tudi z osebami, za katere vem, da lahko dovolj kritično in odgovorno gledajo na »prostor« okoli sebe in le tako lahko postanejo primeren sogovornik s premišljenimi argumenti. Tako se igra nadaljuje, izmenjuje in z veseljem ugotavljam, da je rezultat na ta način primeren, na visokem nivoju, le tako lahko stopamo iz povprečja.

Za kolekcijo QUARO ste izbrali drznejše barve in oblike. Kakšne so odlike nove kolekcije?

Težko bi rekel da so barve drznejše, so pa drugačne kot jih imamo v sedanji paleti ostalih stikal, moj namen je bil pristaviti novo paleto. Izredno zadovoljen sem s pristopom ustvariti novo barvo z materialno obdelavo površine, torej to barvo ne samo vidimo, lahko se je tudi dotaknemo. Nova družina QUARO je izdelana da vzbuja občutke tehnično dovršenega predmeta, ki je estetsko in uporabno dovršen, je drugačen, je všečen, tudi ime se dobro sliši.

TEM Čatež d.d. poudarja svojo zavezanost ‘zavestni uporabi dizajna’. Za kaj gre?

S TEM-om sodelujem že več kot 20 let, že od prvega resnejšega oblikovalske posredovanja, je bilo ugotovljeno, da je lahko oblikovanje v nekem delovnem procesu strateškega pomena, pri TEM-u se je odvila ravno ta zgodba in to zelo uspešno. Na kratko bi lahko rekel da je »TEM je enako oblikovanje«. Skratka stroški investicije in morda malo daljši proces, ki ga oblikovanje zahteva, lahko podjetju prinese izredne uspehe, seveda skupaj s še celo vrsto drugih uspešno zastavljenih akcij na vseh potrebnih področjih.

V kakšen interier bodo najbolj pristajala stikala QUARO?

Osebno si predstavljam QUARO v nekem sodobnem, estetsko dovršenem prostoru, ki bi bil začinjen z dovolj tradicionalnih in modernih umetnosti.

Sem mnenja, da prostor lahko najbolj napolnijo duše in ljubezen ljudi, ki tam živijo, stikala so samo en delček uporabnih prijetnosti, ki nam pomagajo prižgati sonce, ki nam pomagajo narediti lepo, QUARO je lep!

Več: TEM Čatež d.d.

Fotografije: TEM Čatež d.d.