V preteklih petih sezonah oddaj Ambienti je produkcijska ekipa oddaje obiskala številne domove in vrtove. Niti dva si nista bila enaka. Vsak posameznik ima svojo kulturo bivanja in prav vsak je v ustvarjanju doma pri tem nadvse iskren. In iskrenost – o osebni etiki in estetiki – odzvanja v prav vsaki izbiri: od vgrajenih materialov pa do zadnje cvetice, ki krasi vrt. In tu smo si Slovenci edini: bivanje – v vseh oblikah – je za nas največja vrednota.

Prva letošnja oddaja bo s seboj prinesla presenečenje: nov voditelj oddaje bo priljubljeni Boštjan Romih, ki se opisuje kot zadržani gost, ki izjemno ceni dobre gostitelje. Skupaj z njim bodo prelepe ambiente na terenu odkrivali novinarji Anja Prusnik, Jasna Marin in Stane Sušnik.

Oddaja Ambienti se z dvanajstimi oddajami iskrenih ambientov vrača na RTV Slovenija. V njej boste lahko videli objekte in vrtove iz vse Slovenije in letos prvič tudi iz zamejstva: navdihujočo tržaško vilo Tomažič, dom slovenskega konzula; pokazali vam bomo številne prenove stanovanj in hiš; tehnološko napredne novogradnje; vrt medonosnih rastlin in vrt, okrašen z umetniškimi deli; prvič pa bo v medijih predstavljen tudi vrt slikarke Irene Polanec. V oddaji bodo dobili prostor tudi številni strokovnjaki, ki bodo spregovorili o bolj ekološkem in trajnostnem bivanju. Številne intimne zgodbe – med seboj na videz nepovezane – bodo tudi to sezono potrjevale tezo, da Slovenci bivamo iskreno, zavedno in družbeno odgovorno.

Ambiente boste lahko spremljali od 6. 10. na RTV Slovenija. Vsaka oddaja bo predvajana trikrat v enem tednu: v soboto ob 15. uri na SLO1, ponovitvi pa bosta na SLO2 ob nedeljah zvečer in sredah popoldne.

Boštjan Romih Ambienti

Pogovor z novim voditeljem oddaje Ambienti, Boštjanom Romihom

Boštjan Romih se je ekipi oddaje Ambienti pridružil letos poleti. Vzel si je čas za razmislek, se posvetoval z ženo Laro, ki je arhitektka, in na koncu ugotovil, da bi mu bil izlet iz razvedrilnih oddaj v bolj strokovne vode v prav lep izziv.

Boštjan, zakaj ste se odločili za vodenje oddaje Ambienti?

Res sem vesel, da se po nekaj medijske odsotnosti vračam z oddajo Ambienti, ki ima med gledalci že zares lep ugled. Čeprav je oddaja drugačna od mojih prejšnjih, njena tematika zame ne pomeni izleta v neznano. Ker je žena Lara arhitektka, in to z vsem srcem, se posredno ves čas srečujem z vsemi možnimi vidiki arhitekture. Najina pisarna je zaradi njene dejavnosti polna slik lepih ambientov, arhitekturnih revij, načrtov, tlorisov, projektnih map, slik z gradbišč in končanih projektov. Oddaja Ambienti na visoki ravni prikazuje najboljše prakse oblikovanja človekovega bivalnega okolja, vedno zanimive zgodbe ljudi, ki so si vsak na svoj posebni in izjemni način spletli svoje gnezdo, in s tem ljudem odkriva nove vidike kakovosti in kulture bivanja, zato sem se v njej takoj dobro počutil. Vrhunska ekipa srčnih ustvarjalcev, ki jim nič ni problem narediti, pa samo še doda piko na i. Zelo zelo vesel sem, da smo se našli.

Kakšni ste kot gost? Se kdaj pri kom v gosteh »razkomotite« kot doma, da recimo poprimete za delo v kuhinji in po kosilu zadremate na kavču? Ali ste bolj tisti, ki pride zgolj na kavo po kosilu in obvezno prinese bombonjero?

Mislim, da sem čisto prijeten in hvaležen gost. Znam biti dovolj diskreten, nezahteven in iskren. Mislim, da se na obisku v tujem stanovanju ni treba vtakniti v lonce, hladilnik in vse podrobnosti, kadar mi je kaka stvar všeč, jo pa brez obotavljanja pohvalim. Izjemno cenim dobre gostitelje in se z veseljem učim od njih. Sicer pa mi že vrsto let v glavi odzvanjajo besede družinske prijateljice, ki pravi: Ne sprašuj, ampak daj! Sam bi k temu dodal: In ne bodi vsiljiv s ponujanjem.

Boštjan Romih Ambienti

Dom je, če parafraziram vaše uvodne besede, gnezdo, ki si ga vsak posameznik splete na unikaten način. Kako pa vi razumete – in pletete – svoj dom?

Seveda kot pribežališče, varen pristan, brlog, gnezdo, kraj, kjer lahko brez zadržkov daš vse štiri od sebe in si ti najbolj ti, kraj, ki ga je vredno negovati in skrbeti zanj, ker s tem skrbiš zase, in kraj, ki si ga deliš z najljubšimi osebami … Vseeno pa vas utegne presenetiti, da menim, da je – čeprav je dom kraj, kjer srce vedno požene korenine – koristno v sebi spodbujati nekakšno zmožnost mobilnosti; občutek, da se lahko, če je treba, premakneš tudi kam drugam, se prilagodiš novim razmeram in si varno zavetje ter dobro počutje poiščeš še kje drugje. Če si sposodim pri Budi: prevelika navezanost je lahko vir številnih bolečin. Zmožnost prilagajanja in pripravljenost na spremembe sta vrlini dolgoživih in srečnih. Ali če obrnem še malo drugače: v coni udobja je sicer prijetno, rast se pa začne zunaj nje. No, da ne zabredem pregloboko, oba z ženo sva pripravljena še kdaj zamenjati kraj bivanja, ustvariti še kak nov dom – sploh njej ni treba dvakrat reči, ko gre za gradnjo in nove projekte … (nasmešek)

Katera je vaša najljubša arhitektura in kateri objekt iz 6. sezone vas je do zdaj najbolj navdušil?

Sem navdušen občudovalec narave, zato sem najbolj prevzet, kadar arhitektura človeku omogoča stik in doživljanje naravnega okolja ter se z njim čim bolj organsko zlije. Oddaje te sezone sicer še snemamo, vendar se takoj spomnim izjemne hiše na Socerbu z neverjetnim razgledom na Tržaški zaliv. Lastnika imata oba izpiljen občutek za estetiko, ko pa je gospodar iz kleti prinesel še pršut na stojalu in »nekaj za poplaknit«, se je čas preprosto ustavil. Ne gre le za ambiente, ampak tudi za čudovite ljudi, ki jih delijo z nami.

Boštjan Romih Ambienti

Kako pa potekajo snemanja? Kako ste se znašli v vlogi gostitelja oddaje, ki je sočasno v vlogi gosta?

Ekipa ima že veliko izkušenj, organizacija je natančna in zadeve tečejo tako gladko, da je marsikdo presenečen, kako hitro končamo. Moja naloga je med drugim tudi, da sogovornike čim bolj sprostim in poskrbim za vzdušje, v katerem najbolje zablestijo. Spustiti kamere v svoj dom za marsikoga sprva ni najpreprostejše, kar vsi popolnoma razumemo, zato moramo vsi vpleteni delati na najvišji stopnji profesionalnosti in diskretnosti. Ampak očitno si je oddaja v svojih petih sezonah zagotovila veliko zaupanje ljudi, tako da so nam čedalje bolj pripravljeni odpreti vrata.

Pogrešate razvedrilne vode?

Trenutno mi zelo ustreza soustvarjati oddajo, ki ima velik estetski in strokovni domet ter ugled. Morda se v razvedrilne vode še vrnem, ampak za zdaj bom z največjim veseljem gledalcem odkrival dobre ambiente, jim morda pomagal dobiti kak navdih in spodbujal zavest o kulturi bivanja.

Boštjan Romih Ambienti

Fotografije: Ambienti in Mateja Jordovič Potočnik

Voditelj: Boštjan Romih, salon: Nova Showroom, ličenje: Barbara Husu, stiliranje: Jana Koteska, oblačila: Sens, obutev: Bata