Kadar vzorci posnemajo naravo, so navadno videti prijetni, če pa ne odsevajo naravnih razmerij, so lahko moteči in utrudljivi. Kako torej izbrati prave vzorce za prostore doma?

V naravi ima vsaka stvar svoj ritem: barve in zvoki potujejo v enakomernih valovanjih, celo pri rasti rastlin, gibanju čebel, mravelj in številnih drugih živali ali denimo pri valovanju morja je opaziti določen red in simetrijo.

Kadar vzorci posnemajo naravo, so navadno videti prijetni – pomislite denimo na vzorce listja, s katerimi je poslikana zavesa, ali na drobne cvetlice, ki krasijo prt, vejice ali pike, ki so v ponavljajočem se nizu upodobljene na posteljnini …

Če vzorci ne odsevajo naravnih razmerij, so lahko moteči in utrudljivi. Paziti je treba tudi na to, da v istem prostoru ne združujemo preveč različnih vzorcev, ker utrujajo oči in duha, razkriva Suzy Chiazzari v knjigi Barve. Tudi če je v sobi več kot en velik vzorec, se nas lahko poloti razdražljivost.

Kako vplivajo na nas

Na splošno velja, da ravne črte v prostor vnašajo red in urejenost. Vodoravne črte, če so ubranih barv, sproščajo in učinkujejo nežno, ob navpičnih, ki niso preveč vpadljive in barvno raznolike, pa nas lahko preplavi občutek moči. Valovite črte ustvarjajo gibanje.

Krepki navpični in tudi geometrijski liki navadno spodbujajo h gibanju in spremembam.

Kadar so trikotni vzorci na steni upodobljeni na trdni osnovi, ustvarjajo občutek stabilnosti in svete trojnosti. Če so naključno razporejeni in brez pravega reda, lahko izzovejo občutek nestabilnosti.

Poševni vzorci so primerni za prostor, v katerem poteka kakšna dejavnost, denimo za kuhinjo ali kopalnico.

Cikcak vzorec pritegne pogled. Velikokrat je boljša od črno-bele svetla barvna kombinacija, ki daje mehkejši poudarek prostoru.

Naravne oblike in okrogli vzorci ustvarjajo občutek povezanosti z naravo in so nam v čustveno oporo.

Krog nima ne začetka ne konca.Predstavlja celoto in arhetipsko simbolizira Sonce, Zemljo ali Luno. Kot geometrijski vzorec spodbuja pretok harmonične energije. V prostoru pritegne pozornost, deluje tolažilno in dajejo občutek čutnosti in ljubezni, zlasti če je podkrepljen s toplo barvo.

Aktivni so tudi med spanjem

Strokovnjaki za barve in vzorce poudarjajo, da celo barve posteljnine in pižame vplivajo na telesno in duševno počutje, saj medtem ko spimo, nežno barvno valovanje prodira v človekovo avro. Zlasti otroci so občutljivi za vzorce v sobici. Če otrok ni povsem sproščen, poskrbite, da na posteljnini, zavesah ali roletah ni intenzivnih, velikih ali geometrijskih vzorcev.

Barva vpliva na intenzivnost

Kombinacije vzorcev so najlepše, če so barve in oblike ubrane. Barve v vzorcih bodisi okrepijo energijo črt bodisi so v neskladju z njo. Valoviti vzorci so v modrih in zelenih tonih bolj sproščajoči kakor v oranžnih in rdečih. Rožnati vzorci so običajno dopadljivejši, če so v njih tudi odtenki zelene, geometrijskim likom pa se najlepše podajata črna in bela.

Drobni ponavljajoči se vzorci so prijetni, če niso pretirano zapleteni. Če se pri svetlih potiskanih vzorcih vidi veliko ozadja, ne motijo pogleda in ne izžarevajo utrudljivih nasprotujočih si sporočil. Veliki vzorci sevajo močna valovanja, ki lahko porušijo notranje ravnovesje v nas, še posebno če smo utrujeni.

Zato je bolje, če velike vzorce uporabimo le za stene hodnikov, stopnišč in prehodov ali za prostore, v katerih ne preživimo veliko časa. Če na vsak način želite imeti tapeto z izrazitim vzorcem, z njo oblepite steno v veliki zračni sobi ali jo položite zgolj do višine slik na steni. Vzorci niso primerni za strop, razen tradicionalnih štukatur ali stropnih poslikav.

Ohranite ravnotežje

Se vam je že zgodilo, da vam je vzorčasta preproga, ki vas je navdušila v trgovini, v domači spalnici ali dnevni sobi zaradi neubranosti z drugimi elementi v prostoru povzročila glavobol? Ja, to se kaj hitro lahko zgodi. Zato je treba pri izbiri tako barv kot vzorcev upoštevati vsak centimeter od stropa do tal in še vse vmes.

Če se odločite za tapete z okrasnimi vzorci, naj bodo tla, večji kosi pohištva, torej omare, kavč in mizica, enobarvni, kakšni vzorci naj se kvečjemu znova ponovijo na okrasnih blazinah. In obratno – če ste si zaželeli vzorčast kavč, bodite pazljivi, da mu ne bo konkurence delala vzorčasta stena izrazitih barv. Poskrbite torej, da bo različnih vzorcev raje manj kot preveč. Tako boste laže ohranili mir pri hiši.

Fotografije: Arte, DSF, Dulux, Harvey Norman, HomeSense, Joe Browns, Kare, Levis, Orla Kiely, Soho, Very