Mikavna hiša na zelenem podeželju

V slikoviti angleški vasici, ki leži 109 kilometrov jugozahodno od Londona, je za mlado družino nastala prikupna hiša v objemu narave.

0

Winchester velja za eno najdražjih in najbolj zaželenih območij Združenega kraljestva, a tudi bližnja vasica Twyford slovi po svoji izjemni lokaciji, ki je privlačna zlasti za ljubitelje pristnega angleškega podeželja. Vasica je že kar idilična, nališpana in polna naravnega zelenja, poleg podeželske idile sta zanjo značilni tudi dobra prometna infrastruktura in povezanost z angleško prestolnico, za nameček ima vse potrebne javne objekte, kot so trgovine, šola in vrtec, celo zdravnika imajo v tej vasi …

V pravem trenutku na pravem mestu

Kljub začetnim skrbem, najti primerno gradbeno parcelo, s katero bi bili dovolj blizu Londona in bi lahko hkrati živeli na podeželju, je imela družina Smith srečo pri iskanju svojega kotička za bivanje. Twyford je zakonca Smith očaral s prefinjenostjo. Eden od razlogov najbrž tiči v sami zasnovi vasice.

Do številnih hiš je mogoče priti le po zasebnih cestah, ki so precej ozke, vendar izjemno slikovite, zlasti na mestu, kjer se bližate dovozom do stanovanjskih hiš. Zato ni nikakršno presenečenje, da je na takšnem območju težko najti zemljišče za gradnjo, saj so parcele navadno v krepkem primežu dolgoletnih plemiških lastnikov. A del zemljišča v bližini spomeniško zaščitenega dvorca je bil naprodaj, zakonca Smith pa sta bila ob pravem času na pravem mestu ter kupila eno od štirih gradbenih parcel, ki so poprej pripadale lastnikom dvorca.

Sodobnost skladna z dvorcem

Pri načrtovanju hiše je bilo treba prisluhniti željam družine, ki si je zaželela bivanje v moderni modularni stavbi, in objekt hkrati arhitekturno uskladiti z okolico, zlasti s starim, spomeniško zaščitenim dvorcem. Arhitekti iz podjetja Baufritz so se skrbno posvetili željam in zahtevam naročnikov in na podlagi dobre komunikacije in usklajevanja je nastala prikupna hiša, ki se na prvi pogled zdi atrijska. Vabljivi vhod vodi neposredno v sodobno kuhinjo, ki je povezana z dnevnim prostorom in jedilnico.
Južno in zahodno pročelje sta opremljeni z velikimi okni, ki v prostore puščajo obilo svetlobe, zunanje žaluzije in podaljšan napušč, ki deluje že kot nadstrešek, pa ščitijo stavbo pred poletno vročino. Na jugu širok strešni previs ustvarja čudovito verando, ki vodi neposredno na vrt. Zahvaljujoč pobočju, ki se spušča od zahoda proti vzhodu, so lahko hišo na vzhodnem delu poglobili in ustvarili dvonadstropno stavbo, ki od daleč deluje manjša, kot je v resnici.

Mir med drevesi

Stavba koketira s skrbno zasnovano zeleno okolico in je arhitekturno razdeljena na dva dela: zelo odprt del z veliko svetlobe in toplote ter bolj zasebni, miren del, ki stanovalcem ponuja udobje intime, zato so v ta del umeščeni spalni prostori v dveh nivojih. Iz glavne spalnice lahko zakonca vstopata na teraso, iz sobe za goste pa je neposreden dostop na vrtno dvorišče.

Otroški sobi in pisarna so tudi v mirnem delu objekta in imajo dopadljiv pogled na parkovno zasnovan vrt.

V kleti so si lastniki omislili glasbeni prostor in domači kino, tako imajo doma vse, kar so si predstavljali pod pojmom popolna hiša.

Ob večerih zlasti mož odide poslušat obsežno glasbeno zbirko v kletni prostor, nedeljski večeri pa so pogosto rezervirani za družino, ko si vsi skupaj v hišnem kinu ogledajo film, ki so ga tisti dan skupaj izbrali. Filmsko se zaključi večer pred novim tednom, ki prinaša sveže izzive, po katerih se popoldne vsi z veseljem vračajo v domače gnezdo in najdejo sprostitev tudi v domačem vrtu.

Stara drevesa in neokrnjena narava poskrbijo za privlačno razmejitev med zemljišči in stran od ceste, tako da so umaknjeni od hrupa in vsakdanjega vrveža.

Fotografije: Nicholas Yarsley, www.baufritz.com

Prejšnji članekKokedama: japonska krogla, ovita v mah
Naslednji članekVida Evita Design: izdelki za popestritev otroške sobice
blank
Novinarka in ljubiteljska fotografinja. Privlačijo jo edinstveni ambienti in predmeti, ki se jih je dotaknila vešča obrtniška roka. Rada odkriva vrtove, v katere je vtkana čarobna zgodba lastnikov. Nima televizije, zato pa polno knjig in barvit balkon.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *