Nivo vlage v zraku vpliva na udobje bivanja in tudi na samo nepremičnino, v kateri živite. Če je vlage preveč, se zbira v stenah ali kaže kot kondenz na oknih, tvori plesen in povzroča težave z zdravjem. Enako slabo pa učinkuje tudi premalo vlage; samo pomislite na suho kožo in atopični dermatitis, ki je pogost pojav pri prenizki vlažnosti. Zato je vzdrževanje prave vlažnosti zraka bistveno za dobro počutje.

Kaj je treba vedeti o vlagi?

Nivo vlage v zraku lahko izmerimo s preprostim higrometrom, napravo, ki jo ima marsikdo tudi doma. Idealno bi bilo, če bi se delež vlage v zraku gibal med 40 do 60 odstotki, pri čemer naj bi bil poleti pod 50 odstotki, medtem ko zimski meseci zahtevajo zračno vlago pod 40 odstotki, kar naj bi bila tista meja, ko se na oknih ne nabira kondenz.

A te idealne številke je v današnjih nepremičninah, ki so praktično hermetično zaprte, zaradi zrakotesnih oken in debelih fasad, težko doseči. Hitro se zgodi eden od ekstremov:

Premalo vlage

Pozimi, ko intenzivno ogrevamo prostore, postane zrak hitro presuh in kot tak povzroča precej sitnosti. Najpogostejše posledice pomanjkanja vlage so izsušena sluznica, občutek suhih oči, pogosto praskanje v grlu, srbenje v nosu, lahko se pojavijo celo krvavitve iz nosu, koža je suha, pojavljajo se težave z atopičnim ekcemom. V suhem zraku je tudi več vrtinčenja prahu, ki še posebej negativno vpliva na ljudi, ki trpijo zaradi alergij ali astmatike.  

Preveč vlage

Nasprotno lahko pride v nepremičninah tudi do prekomerne vlažnosti v zraku, kar se zgodi zaradi več dejavnikov: že sami člani gospodinjstva izločajo v zrak precej vlage (štiričlanska družina ustvari dnevno od 10 do 15 l vode), na primer s kuhanjem, dihanjem, pranjem, sušenjem perila, gojenjem rož… Vzrok povečane vlažnosti (nad 60 odstotki) pa je lahko tudi stavba sama: stare hiše z vlažnimi zidovi, slabo izvedeni detajli ali nedavno dokončana nova stavba. In tudi posledice pretirane vlažnosti niso zanemarljive, če omenimo samo razrast gliv in pojav plesani (okoli tuša, po stenah), ki lahko povzroči alergijska dihalna obolenja, astmo ali poslabšanje astme, nenazadnje v vlažnem prostoru tudi slabše spimo.

Rešitev

Tako za previsoko kot prenizko vlažnost pa poznamo rešitve. To je lahko uporaba vlažilnika ali ražvlažilnika, zračenje prostorov z odpiranjem oken, celo nekatere rastline uravnavajo nivo vlage v zraku, na primer spatifil, limonovec ali zvezdasti jasmin.

e2 in Silvento

Še najelegantneje pa je vgraditi kar prisilni decentralni prezračevalni sistem. Pri največjem slovenskem ponudniku prezračevalnih sistemov LUNOS so pripravili najbolj prodajani družinski paket »Podarjamo svežino« s kar 1000 evri prihranka, rešitev pa je primerna za vse tiste, ki si želite v bivalnih prostorih svežega zraka brez škodljivih delcev, neprijetnega vonja zatohlosti, črnih sten, težav z alergijami na cvetni prah in toplotnih izgub v zimskem času.

Paket Podarjamo svežino vključuje dve rekuperatorski prezračevalni enoti e2 (primerni za vgradnjo v spalnico in otroško sobo), eno ventilatorsko enoto Silvento V-EC (za kopalnico), pametno enoto Smart Comfort za nadzor prezračevalnega sistema in montažo. Seveda pa so na voljo tudi druge kombinacije, med katerimi lahko izbirate, na primer paket za dve otroški sobi in kopalnico ali dnevno sobo in kuhinjo. Za potrebe povprečnega slovenskega stanovanja sta običajno potrebna dva paketa, s katerima pokrijete prezračevanje kuhinje, dnevne sobe, dveh spalnic in kopalnice.

Prezračevanje za vse prostore

Delovanje sistema Lunos

Vstopa:– svež, prefiltriran zrak
Izstopa:– vlaga, odpadni zrak iz kuhinje, kopalnice, gospodinjske sobe …
– plini, ki se sproščajo iz barv, preprog, pohištva …
Ostane v notranjosti:toplota
Ostane zunaj:– prašni delci in insekti (zaradi filtrnih vložkov)
– hrup (zaradi zvočne absorpcije na zunanjih stenskih elementih)
– veter (zaradi razbremenitev vetrnega tlaka na zunanjih stenskih elementih)

Fotografije: LUNOS, Pinterest

Več: www.lunos.si

Sponzorirana vsebina