Posebno omembo žirije za Interier leta ljubljanskega Meseca oblikovanja je prejelo Stanovanje AB na Dunaju, ki so ga v studiu Kombinat obnovili za mlad slovenski par.

Žirija je svojo odločitev obrazložila z besedami: “Stanovanje za urbane navdušence, kolesarje in svobodne ljudi. Odlikuje ga lahkotna in hkrati privlačna oprema iz lesa, ki ustvarja prijeten prostor za bivanje. Najbolj navdušujoča intervencija v stanovanju je dolg pult, ki je kuhinja, delovna površina in klop obenem. Skrbno izbrani detajli, ki poskrbijo, da pri izvedbi niso po nepotrebnem porabljali investitorjevega denarja, hkrati pa zagotavljajo preprosto uporabo in pomenijo povezovalno nit med sobami, so navdušili celotno komisijo.”

Dunajsko staromeščansko stanovanje je s svojimi kvalitetami – visokimi stropovi, velikimi okenskimi površinami – prepričalo slovenski par v nakup. Prenova je bila skromna – porušili sta se le dve predelni steni, zato pa je oprema popolnoma sodobna in sveža. Velik osrednji prostor, ki je z rušitvijo nastal, arhitekti opišejo kot javni prostor stanovanja, o dolgem pultu, ki kot kameleon prevzame različne vloge, pa povedo: “Tu se kuha, jé, bere in piše, predvsem pa srečuje in druži. Dolga miza lahko gosti kosilo, službene obveznosti ali kar oboje hkrati.”

Interier: kombinat. (Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Ana Grk)

Fotografije: Janez Marolt