Zavese nam pridejo zelo prav tako poleti kot pozimi. Poleti obvarujejo naš dom pred pregrevanjem, pozimi pa pred toplotnimi izgubami. Za razliko od drugih senčil pa lahko tudi pomembno prispevajo k izgledu našega prostora, ga zmehčajo in polepšajo ter dopolnijo naš izbrani interier. A pri izbiri zaves je potrebno biti pozoren na tkanino, vzorec, barvo, dolžino, širino ... zato nakup ni nikoli povsem preprost. Ponujamo 10 nasvetov:

Barva in tkanina

Izbira tkanine narekuje vzdržljivost in odpornost vaših zaves, hkrati pa določi, kako se bodo nabirale oziroma padale: praviloma velja, da je najbolje izbrati srednje težko tkanino. Pred nakupom opravimo preizkus: izbrano tkanino naberemo kot harmoniko in jo pridržimo visoko od tal – če se na dnu prične razpirati ali pa če se gube sploh ne ustvarijo, zavese ne bodo lepo visele.

Če vam je pomembno zadrževanje prijetne temperature v notranjosti, je dobro izbrati zavese iz debelejšega tekstila, kot je semiš, žamet, tvid oziroma dekorativne mešanice bombaža, ki bo zadržal toploto tako v poletnih kot v zimskih mesecih. Najbolj priljubljeni materiali za zavese so gotovo bombaž, svila, umetna svila in žamet, saj najlepše visijo. Za prosojne zavese je najbolj priljubljen til.

Če želimo zavese iz naravnih materialov ali v živih barvah, je priporočljivo, da jih kupimo (ali zašijemo) s podlogo. Tako bomo podaljšali njihovo življenjsko dobo in preprečili bledenje barve. Med dekorativno tkanino in podlogo lahko všijemo še tanek sloj fliša, ki bo poskrbel za toplotno izolativnost.

Pri izbiri barve je potrebno biti pazljiv na količino sončne svetlobe, ki vpade skozi okno. Zavese bodo na močni svetlobi namreč sčasoma zbledele, zato se je v dobro osončenih prostorih bolje odločiti za nevtralne barve, ki so odpornejše. Nevtralne zavese se bodo tudi lažje povezale z ostalimi materiali in barvami v vašem domu. Na oknih z vzhodno ali severno orientacijo pa si lahko privoščite tudi kakšen zanimiv barvni poudarek.

Kako dolge naj bodo zavese?

Zavese vedno obesite vsaj deset centimetrov nad zgornjim robom okna; v sodobnih hišah pa bo lepo tudi, če bodo visele kar izpod stropa. Dandanes se zavese tudi ne končajo pod robom okenske police, temveč se – ne glede na dimenzijo okna – spustijo vse do tal. Uporabite formulo: Dolžina zaves = zgornja višina okenskega okvirja + 10 cm (ali več) + 10 centimetrov (za rob).

Kako široke naj bodo zavese?

Zavese navadno obešamo tako, da na vsaki strani za približno 10 centimetrov previsijo okno. Če je možno, naj zavese prekrivajo kar celotno steno z oknom – tako boste ustvarili iluzijo, da je okno dosti večje, kot v resnici. Da bi dosegli lepo nabiranje, sledite naslednji formuli: Širina zavese = (širina okna + 15 cm)x2 + 6 cm (za rob). Tako bodo zavese lepo nabrane, ko bodo raztegnjene, in ne bodo preveč prekrivale okna, ko bodo zložene. 

Nakup končanih zaves ali naročilo zaves po meri?

Vedno je smiselno naročiti zavese po meri: ne le, da lahko izberete tkanino, vzorec in barvo, ki se bodo najlepše podali v vaš dom, pač pa lahko prilagodite tudi njihovo dolžino in širino. Po meri narejene zavese bodo nekoliko dražje, če jih seveda ne boste zašili sami.

Če se vseeno odločite za končane zavese iz katere izmed trgovin z dodatki za dom, se pred nakupom oborožite z natančnimi merami (bolje je kupiti prevelike zavese, ki jih po potrebi zarobite) ter fotografijo prostora, ki ga opremljate – tako boste najlažje našli najprimernejšo barvo in vzorec. 

Vzdrževanje zaves

Nekatere zavese lahko operete kar v vašem pralnem stroju, druge tkanine pa so primerne zgolj za kemično čiščenje. Pred nakupom preverite, kako se vzdržuje tkanino in izbiro prilagodite svojim pralnim navadam.

Kam po nasvet?

Mnogi saloni zaves vam dovolijo, da domov vzamete vzorec in ga preizkusite v prostoru. Nekateri nudijo tudi svetovanje na domu, kjer svetovalec s seboj prinese več vzorcev in poskrbi tudi za izmero. Podobno svetovanje vam nudijo tudi notranji oblikovalci, ki bodo na vaš problem pogledali še bolj celostno in za vas izbrali zavese, ki bodo zares poudarile kvalitete vašega prostora.