Delo notranjega oblikovalca bi lahko razdelili na tri naloge: komunikacijo z naročnikom, senzibilnost do prostora (na kateri temelji smiselna postavitev opreme) in spretno balansiranje materialov, obdelav in detajlov.

Gaja Brulc in Igor Marasovic iz arhitekturnega biroja Marasovic arhitekti ta ustvarjalni proces zelo dobro razumeta. Zato sta okoli svojega studia zasnovala popolnoma funkcionalno stanovanje, s katerim želita potencialnim naročnikom bolje približati njun proces dela, njuno razmišljanje o materialih in njun občutek za oblikovanje.

Prvič, senzibilnost do prostora

Stanovanje-studio se nahaja v mestnem jedru Kopra, v stavbi, ki jo je zasnoval priznani slovenski modernist Edo Mihevc. Mihevc je velik del svojega napora vložil v projektiranje večstanovanjskih stavb, ki so obljubljale boljšo kvaliteto urbanega bivanja: z uporabo novih gradbenih tehnologij je ustvarjal velike, fleksibilne, svetle in zračne bivalne prostore, v svoje majhne stolpiče pa je vgradil tudi vso moderno tehnologijo. Arhitekta sta navdih za opremo dotičnega stanovanja črpala iz Mihevčeve vizije napredka: posodobitev je bila narejena kot korak k izboljšanju kvalitete bivanja, stanovanje pa je zdaj še bolj prilagojeno na sodobni življenjski slog in na specifične potrebe para.

Padla je le ena predelna stena, ki je prej ločevala kuhinjo od dnevne sobe. Ob eno steno novega bivalnega prostora je umeščen dolg, eleganten kuhinjski niz, ob drugo pa udobna zofa ob kaminski peči. Prostor se napaja z obilico svetlobe, ki prodira skozi panoramske zasteklitve. Kuhinjo in dnevno sobo deli osrednja, navidezno lebdeča jedilna miza na stekleni podpori.

Ker sta arhitekta želela dnevni prostor ustvariti kot samostojno celoto brez motečih povezav, sta vrata v spalnico in v studio skrila v veliki, večnamenski panelirani omari. V njej so umeščene tudi dodatne shranjevalne površine oziroma klimatska naprava. S to enovito potezo sta zagotovila intimo sekundarnim prostorom, bivalni prostor pa vizualno in funkcionalno zaokrožila.

Drugič, spretnost detajla

Eleganca in trajnost notranje opreme je v veliki meri odvisna od uporabljenih materialov in pametnih detajlov. Tu v prvi vrsti občudujemo ornamentalni sivi kamen Ceppo di Gre, ki ga izkopavajo v italijanskem Greju. Kamen s svojo nežno strukturo povezuje vse prostore v stanovanju in ustvarja elegantno podlago sicer klasični črno-belo-leseni kompoziciji ostalih pohištvenih kosov.

Vsak material je bil skrbno izbran v procesu testiranja. Les je krtačen hrast; poudarki so izdelani v črnem jeklu. Detajli so preizkušeni v sodelovanju z mizarjem. Tako npr. opazimo elegantne ročaje kuhinjskih predalov oziroma panelirano steno v dnevnih sanitarijah, ki v sebi skriva WC kotliček. Arhitekti so posebno pozornost posvetili tudi kombinaciji generalne, točkovne in ambientalne osvetlitve.

Tretjič, komunikacija s stranko

Ko potencialni naročnik tako pride v njun studio, lahko že brez besed, le s sprehodom po prostorih, ugotovi slog arhitektov; se navduši nad posameznimi detajli; ali pa v živo preizkusi nekatere rešitve. Komunikacija je tako za obe vpleteni strani olajšana, preigravanje idej na lebdeči mizi sredi prostora pa toliko prijetnejše.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Blaž Škorjanc