Konec je časov, ko so se nova stanovanja gradila kot po tekočem traku in ko nam je bil nakup novogradnje ponujen kot na pladnju. Zdaj je do nove nepremičnine težje priti, zato se vse več ljudi odloča za nakup stare. Kako jo uspešno prenoviti, da ne bomo živeli ujeti v osemdesetih letih, pišemo v današnjem prispevku.

Danes ne bomo govorili o prenovi čudovitih zidanih kraških hiš ali staromeščanskih stanovanj z visokimi stropovi, pač pa o prenovi povprečne slovenske nepremičnine, zgrajene v drugi polovici prejšnjega stoletja. Govorimo o nepremičninah, ki nas dandanes čudijo z izbiro materialov (azbest, na primer), tlorisnih konfiguracij in vprašljivega okusa notranje opreme. Toda prav vsako staro stanovanje ali hišo je moč preobraziti v sodoben biser, je držite se sledečih nasvetov:

Svetloba

Nič ne poživi prostora kot naravna svetloba. Staro in temačno stanovanje je nekaj popolnoma drugega kot staro in svetlo stanovanje. Sprva z oken odstranite vsa senčila (tudi zunanja!) in razmislite, če obstoječa količina naravne svetlobe zadostuje vašim potrebam. V hiši boste lahko povečali odprtine in jih prilagodili vašim potrebam, v stanovanju žal ne. Tam se odločite zgolj za menjavo oken ali obnovo okenskih okvirjev: že samo, če stare, lesene okvirje prebarvate na belo, bo sprememba opazna. 

Ko se odločate za senčila majhnih okenskih odprtin, priporočamo polprosojne zavese ali roloje v beli ali drugi nevtralni barvi. Zavese obesite tik pod strop ali pa jih raztegnite čez celotno steno, da optično povečate površino okna. 

Tlaki

Zelo priporočljiva je tudi obnova tlakov: brušenje parketov in morebitna menjava keramike v kopalnici in kuhinji. Nujno se znebite starih toplih podov, linoleja in podobnih zastarelih oblog, ki so – poleg tega, da so dotrajane – včasih celo zdravju škodljive. Včasih boste morali – kot se je to zgodilo mlademu paru v Ljubljani – odstraniti kar nekaj plasti tlakov, da pridete do dna, tam pa vas morda čaka posebno presenečenje.

Priporočamo vam izbiro sodobnih, novih tlakov – kot je polirani beton, epoksi, velikoformatna keramika – ki bodo lepo dopolnili stare arhitekturne elemente. Zelo pomembno je tudi, da izberete tlak v karseda svetli barvi, ki bo optično dvignil (včasih smešno nizke) stropove.

Inštalacije

Pred nakupom starejše nepremičnine se je dobro pozanimati o stanju inštalacij: vode, plina, elektrike … Priporočljivo je zamenjati inštalacije, sploh posodobiti elektriko, da se izognemo morebitnim nevšečnostim zaradi starih napeljav. 

Pohištvo

Če ste kupili že opremljeno nepremičnino, morda lahko ponovno uporabite nekatere kose pohištva. Starejšo komodo ali kavno mizico lahko posodobite z novo barvo, svetila lahko z malo humorja vkomponirate v svoj novi ambient, stara jedilna miza pa bo vašemu prostoru dala poseben pečat. 

Gotovo pa se odločite za zamenjavo kuhinje in pohištva v dnevni sobi, ki naj bo oblikovano sodobno in v vašem slogu. Nič namreč ne kriči osemdeseta bolj kot predimenzioniran, v poliester s cvetličnim potiskom tapeciran kavč.

Kontrast med starim in novim je dobro viden v prenovljenem stanovanju s pogledom na Ljubljanski grad.

Dekorativni slog

Iizbrati slog opreme in dekoracije, ki bo lepo dopolnil starejšo arhitekturo je pravi izziv. Svetujemo tri:

  • vintage: ki bo kot hommage zapolnil prostor z osveženim in posodobljenim pohištvom iz pripadajočega obdobja (kot npr. staro šišensko stanovanje, opremljeno v slogu jugo nostalgije),
  • skandinavski: zdaj že vemo, da gre skandinavski slog dobro v vsak prostor (se še spomnite apartmaja v Kranjski Gori, opremljenega z minimalnimi stroški?) ali pa
  • sodobni-industrijski: kjer boste ustvarili kontrast med starim in novim (kot sta to storila dva mlada arhitekta v središču Ljubljane). 

Fotografije: Pinterest