Ponosni smo, da sta nam Silvana Veić in njen partner Albin Kovačič odprla vrata svojega izjemno zanimivega vrta v Sv. Trojici pri Lenartu. Vrt ustvarjata več kot poldrugo desetletje in pri tem uživata. Na prepričljiv način sta vrt povezala z naravo, z okoljem, v katerem leži.

Kar vrt Silvane in Bineta ločuje od mnogih drugih slovenskih vrtov, je povezanost vrta z okoljem – skoraj neopazen prehod trate in cvetličnih obrob v gozdni sestoj hrastov in bukev …

Ko sta se Bine in Silvana preselila v Sv. Trojico, o vrtnarjenju nista dosti razmišljala. Gozdno parcelo, ki meji na vrt, sta imela priložnost kupiti pred leti od trojiškega gostilničarja, s čimer sta si v prvi vrsti želela zagotoviti mir okoli svoje parcele. Česar pa ob nakupu nista vedela, je, da sta poleg miru pridobila tudi velik potencial za skladno in čudovito urejeno okolico hiše.

Tek pride z jedjo

Strokovnjak za urejanje vrtov Iztok Vidmar iz Maribora ju je navdušil za okrasni vrt. Z njegovimi dobro zastavljenimi izhodišči je vrt pridobil začetno obliko, lastnika pa sta se tako navdušila nad njegovim oblikovanjem, da sta prevzela iniciativo in ga že skoraj dvajset let vsakoletno zagnano nadgrajujeta.

Kot posebnosti vrta bi gotovo lahko našteli zanimivo oblikovan ruj s kratko prirezanimi vejami, ki deluje kot naravna Forma viva; po meri narejen leseni pavilijon; skulpturo priznane akademske kiparke Dragice Čadež Lapajne; ter zanimive keramične vrče z zgodovinskim ozadjem.

Gozd, ki še vedno pokriva večji del zemljišča njunega vrta, pa je zgodaj spomladi gotovo protagonist ureditve. Prekriva ga namreč preproga navadnega zimzelena, ki takrat lepo zacveti v modrih barvah, zaradi česar je posedanje na terasi kot plutje po mirni vodni gladini …

Solastnik vrta, Bine Kovačič, pogovor z nami zaključi z lepim sporočilom: “Meni vrt pomeni idealno kombinacijo narave, kulture, športa pa umetnosti. Mislim, da nobena stvar tega ne združuje enako kot vrtnarjenje. Verjamem in prisegam na to, da je vrtnarstvo na vrhu poklicev, ki osrečujejo.”