Življenje v mansardi se običajno odvije v eno od dveh smeri: bodisi je pod strešnimi poševninami nadvse prijetno in romantično ali pa, nasprotno, eno samo trpljenje. Do slednjega po navadi privede tudi slabo izolirana streha, kar pomeni, da je prostor poleti vroč, zadušljiv in vlažen, pozimi pa mrzel in prepišen in kar kliče k sanaciji. A kako se te lotiti? Če v mansardi bivate bo najlažje iz zunanje strani, pravijo pri Knauf Insulation.

Sanacija ostrešja z zunanje strani pride v poštev takrat, kadar je mansarda že izdelana, v njej prebivamo, torej so izdelani tudi notranji opaži. Da teh ne rušimo, se vse potrebne sloje izolacije vgradi iz zunanje strani; pri Knauf Insulation svetujejo poseg po naslednjih korakih (gledano z zunanje strani od spodaj navzgor):

1. Zamenjava oziroma vgradnja parne zapore ali ovire

Prvi in zelo pomembni sloj je parna ovira (Homeseal LDS 5), zatesnjena z lepilnimi trakovi Soliplan in Solifit.

2. Vgradnjo ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije med špirovce

V drugem koraku med špirovce položimo filce iz steklene volne (npr. Unifit 035), ki so po zaslugi nove tehnologije vezivnih sredstev postali prijetni za rokovanje. Pomeni, da ne srbijo, ne dražijo kože in dokazano tudi prispevajo k bolj zdravemu bivalnemu okolju. Sloj filcev iz steklene volne predstavlja osnovno izolacijsko funkcijo ostrešja.

3. Vgradnja ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije preko špirovcev

Morda pa izolacija med špirovci že obstaja, vendar je njena debelina premajhna? Če se zgodi, da debelina izolacije med špirovci ni tolikšna, da bi lahko zadostila zahtevam veljavnega pravilnika o učinkoviti rabi energije in omogočila možnost za pridobitev nepovratnih sredstev iz EKO sklada, to rešujemo s trdo izolacijo oziroma s ploščami Termotop. Gre za kameno volno visoke trdnosti, ki nudi odlično dodatno toplotno in požarno zaščito. Plošče namestimo neposredno preko špirovcev, s čimer se izognemo toplotnim mostovom in strehi zagotovimo visoko toplotno in požarno izolativno funkcijo. Izolacijske plošče Termotop v sestavi strešne konstrukcije zagotavljajo optimalno gradbeno fizikalno sestavo. V tem primeru praktično ni mogoče, da bi v konstrukciji prihajalo do problema navlaževanja. Istočasno v primeru večje poškodbe ali izrednega dogodka zagotovijo maksimalno hitrost sušenja možne vlage.

Termotop plošče preprečujejo tudi možnost širjenja požara tako iz zunanje, kakor tudi iz notranje strani. Požarna klasifikacija A1 in tališče nad 1000°C zagotavljata zaščito konstrukcije tudi ob predpostavki polno razvitega požara. Skupaj z negorljivo izolacijo med špirovci in negorljivim opažem spodaj je streha požarno varna. Statična trdnost ostrešja in minimalen razvoj dimnih plinov zagotavljata možnost evakuacije in majhno ekološko škodo.

Zunanja izolacija ostrešja s ploščami Termotop nudi optimalno toplotno, požarno in zvočno izolativnost strehe. Predstavlja preprosto in hitro izvedbo izolacije ter povečuje notranje uporabne površine.

Kakšne debeline izolacije moramo vgrajevati? V spodnji tabeli so prikazane priporočene kombinacije steklene in kamene izolacije, ki hkrati zadostijo zahtevam Eko sklada.

Unifit03520 cm18cm16cm14cm14cm
TERMOTOP6 cm8cm10cm12cm14cm

4. Sekundarna kritina oziroma paropropustna folija

Pomemben sloj sestave je še paropropustna folija (sekundarna kritina) položena preko plošč Termotop (Homeseal LDS 0,04). Ta kvalitetna folija ima visoke raztržne trdnosti, visoko paropropustnost, vodotesnost in ima že integriran samolepilni trak po dolžini role.

Udobnejše bivanje

S sekundarno kritino so glavni koraki sanacije strehe zaključeni. Temu sledijo samo še letve za prezračevalni kanal, letve za kritino in po potrebi nova kritina. Seveda pa s sanacijo pride tudi čisto nova izkušnja življenja v mansardi. Počutje bo čez noč povsem drugačno, vaš prostor pod poševninami (kakor tudi ves objekt) bo dobil novo vrednost, predvsem pa bo s protipožarno in toploto izolacijo omogočal varnejše in udobnejše bivanje.

Kaj pa novogradnje? Kombinacija mehke izolacije med špirovci ter kompaktnih plošč Termotop preko špirovcev je optimalna izolacijska rešitev tudi za novogradnje.

Več o izolacijskih izdelkih Knauf na www.knaufinsulation.si ali pa v virtualnem okolju s 360 stopinjskim pogledom http://360.kiexperience.org/

Naročite vavčerje za popuste na izdelke Knauf Insulation TUKAJ

Sponzorirana vsebina