Zaradi trenutnih razmer, ko zaradi pandemije ne moremo potovati in raziskovati drugih kultur, smo se odločili, da se vsaj v mislih prestavimo nekam, kjer je še topleje. Na praznično pogrnjeno mizo smo povabili pridih Portugalske.

Dolgo smo razmišljali, kako v tem času pričarati čim bolj pristne velikonočne praznike. Tako kot se do potankosti ukvarjamo s tem, kaj bomo za praznike dobrega skuhali, je pomembno tudi, kako bomo pogrnili mizo. Lepo je, ko se družina zbere v lepem ambientu ter ob okusni hrani, pa četudi ni vse tako, kot bi moralo biti.

Glede na to, da se letos ne bomo zbrali v širšem obsegu družine, smo pripravili pogrinjek za kosilo le za štiri osebe. Ker si starši končno lahko privoščijo malo daljši spanec, kot v običajnih razmerah, pa je zajtrk pogrnjen le za dva.

Namesto klasičnega belega jedilnega servisa ali tistega babičinega, ki ga iz vitrine vzamemo le ob posebnih priložnostih, smo tokrat izbrali pisano ročno narejeno in pobarvano portugalsko keramiko Casa Cubista.

Želeli smo mizo, ki nas bo v mislih popeljala v tople in gostoljubne kraje. Tja, kjer je hrana zelo pomembna in kjer je za mizo vedno živahna debata. Čeprav gre za portugalsko keramiko, bi tako pogrnjeno mizo zlahka našli v Provansi, južni Italiji ali pa Španiji. Naš namen je bil v obuditi spomine na minula skupna vandranja po Evropi.

Casa Cubista keramika je ročno narejena in poslikana. Izbira barv in vzorcev je zares velika, vsako sezono pa dodajo nekaj novega. Bistvo je, da je vse narejeno tako, da se med seboj odlično kombinira. Zato si jedilni servis lahko počasi in v svojem ritmu dokupujemo in povečujemo. Mi smo uporabili velike in male krožnike, skledice za juho, solatno skledo, skledo za juho, vrčke za vodo, skodelice in veliko vazo. Tu so še čisto mali krožnički in skledice, ki so idealni za začimbe, delikatesne priloge in pomakice. Želeli smo, da bi bila miza čim bolj živahna, zato smo uporabili različne vzorce in barvne kombinacije.

Da bi bil videz še bolj sproščen, smo namesto klasičnega prta uporabili dva  mizna tekača, ki sta grobo tkana v modni barvi spranega jeansa. V veliko modro belo progasto vazo smo dali nekaj vejic rožnato cvetočega divjega jabolka iz vrta. Ker je jedilni servis pisan, smo izbrali enobarvne papirnate serviete. Travnato zelena je ravno prava barva za to obdobje prebujajoče se pomladi, pa še lepo se ujema z rožnato cvetočimi vejicami.

Zajtrk za dva

Jajčka smo, ker je miza tako pisana, pobarvali v umirjenih zemeljskih odtenkih. Tako kot nas je učila babica, z lupinami rdeče čebule. Zajtrk za dva popestri še lepa marmorna rezalna deska in grobo tkana lanena kuhinjska krpa vinsko rdeče barve.

Priprava pogrinjkov in fotografije: Valentina Vovk, Parada lifestyle store