Si pogosto zastavljate vprašanje, kam s spominki? Po možnosti vsakič, ko s polnim kovčkom prestopite domači prag in se zazrete po stanovanju, kjer se police že tako ali tako šibijo pod njihovo težo. Čeprav trenutno ni pravi čas za potovanja, pa je zato obdobje kot nalašč, da v domovanju naredimo red in napravimo prostor za nove spomine.

Le redko kdo se s potovanj ne vrne opremljen s številnimi spominki, nekaj jih poklonimo bližnjim, spet druge obdržimo zase. Kar naenkrat si tako stanovanje, delimo z mehiškimi maskami, afriškimi lesenimi kipci, pletenimi krožniki in tibetanskimi molilnimi skledami. Zveni znano? Sama tako po vsakem potovanju iščem majhen košček prostora bodisi na steni ali na polici, kamor bi lahko še stlačila najnovejšo pridobitev.

Oblikovalci interjerja so prepričani, da lahko veliko postorimo že med potovanjem, z izbiro pravih spominkov, ki se bodo skladali z našim stanovanjem. Najboljša ideja je nakup uporabnih spominkov, ki nam bodo prišli prav, recimo prti, keramične posodice in preproge. Tako ne bomo kopičili spominkov, na katerih se bo nabiral prah, temveč se bomo na potovanja spomnili kar med zajtrkovanjem kosmičev ali ob prihodu domov, ko bomo v vetrolovu zagledali znano preprogo.

Izbirajte predvsem spominke, ki predstavljajo lokalno kulturo, vendar pa se skladajo tudi z vašim osebnim slogom. Če boste kupili nekaj, česar običajno ne bi postavili na polico, je velika verjetnost, da boste težko našli prostor. Najboljši način je, da začnete graditi zbirko, tako na vsakem potovanju kupite bodisi masko in jo dodate v zbirko na steno, poleg ostalih. Lahko zbirate minerale ali korale, ki jih nato skrbno položite v za to izdelane poličke. Na ta način ne bodo ostale neopažene.

Ste se zagledali v čudovito tapiserijo, ki pa zahteva veliko stensko površino? Strokovnjaki svetujejo, da si na potovanjih izbirate predvsem manjše spominke, saj jih je precej lažje vplesti v interjer.  Poleg tega se jih kasneje naveličamo. Vsake toliko časa seveda, če vam prostor dopušča, izberite tudi večji kos, ki vam pade v oči, sicer pa posegajte predvsem po manjših.

Še eno pravilo, ki pride v poštev pri opremljanju s spominki: vaše domovanje ne bo nikoli dokončno opremljeno, saj boste z vsakega potovanja prinesli nekaj novega. Tega se morate dobro zavedati, saj to pomeni, da se bo interjer nenehno nadgrajeval. Zato bodite vedno odprti za spremembe.

Prav tako ni potrebe, da vse spominke kopičite na policah. Nekaj jih lahko položite na vrh kupčka knjig, na jedilno mizo (če je ne uporabljate v celoti), razobesite po kuhinji ali po steni. Inovativna ideja so tako zbirke razobešene na steni, ki so lep dodatek k prostoru, obenem pa tudi čudovit spomin na potovanja in dobra iztočnica za pogovore. Prav tako lahko nekaj kipcev postavite ob tleh h kaminu, razglednice in tuje denarne valute pa razstavite v okvirjih za slike. Idej je nešteto, nekaj si jih lahko ogledate tudi v galeriji.

Fotografije: Pinterest