Kje so že časi, ko smo v šoli izdelovali herbarije in se ob tem jezili nad učiteljico biologije. Takrat so nam travniške rastline, ki smo jih stiskali med časopisni papir in pod utežmi velikega kupa knjig, šle močno na živce, danes pa so prešane rože eden najbolj vročih trendov v modernih domovih. Vtisnjene v steklo in uokvirjene so neprecenljiv dodatek zelenja v vsaki sobi, pa še veliko prednost imajo pred »živimi« rastlinami: ni jih treba zalivati.

Umetnosti prešanja rož

Nabiranje in prešanje cvetja je prijeten hobi, primeren za ustvarjalce vseh generacij. Cvetje naberemo takrat, ko je v polnem cvetenju, nato pa ga po različnih postopkih, opisanih spodaj, sprešamo. Rezultat prešinja je zelo obstojna rastlina, primerna za izdelavo različnih dekoracij (najbolj pa slik), ki jih nato razstavimo in razporedimo po stanovanju.

Kdaj nabrati?

Rože naberemo ob sončnem vremenu in v popoldanskem času, saj takrat rastline niso vlažne. S škarjami odrežemo samo nepoškodovane rastline; cvetove odrežemo tako, da jim ostane še nekaj centimetrov stebla. Rože polagamo v plastično vrečko, ki jo po koncu nabiranja zvežemo.

Kako prešati?

Lahko si izdelamo stiskalnico ali prešo, vendar je to smiselno samo v primeru, če bomo stiskali res velike količine cvetja. Sicer pa enostavno vzamemo večji blok papirjev, med katere polagamo rože približno 2 cm narazen. Skupaj damo rastline enake debeline, na koncu pa vse skupaj obtežimo, na primer z debelo knjigo ali opeko.

Prešamo lahko tudi z likalnikom. V tem primeru damo cvet med dva vpojna papirja in ju pritisnemo z likalnikom za 10 do 15 sekund. Papir ohladimo in postopek še nekajkrat ponovimo.

Kako dolgo?

Pešanje poteka različno dolgo, odvisno od velikosti rastlin. Tanke rastline potrebujejo do 3 tedne sušenja, debelejše več. Postopek bo vsekakor hitrejši, če prešamo v bližini vira toplote.

Fotografije: Pinterest