Spomladansko čiščenje je nuja: ne le, da smo pozimi zanemarili zunanjost našega doma, tudi notranjost je zaradi ogrevanja podvržena večjemu kroženju prahu, manj intenzivno prezračevanje pomeni možen nastanek plesni, in priznajmo si - v kratkih in hladnih zimskih nam preprosto zmanjka časa in energije za globinsko čiščenje. Ob koncu zime je zato nujno, da svoj dom dodobra očistimo in ga pripravimo na novo sezono. Vsega ne boste mogli storiti naenkrat, zato se spomladanskega čiščenja lotite v treh korakih.

1. Pospravimo

Čiščenje ne bo mogoče brez predhodnega pospravljanja: uredimo notranjost vseh omar in predalov. Posebno pozornost namenimo kuhinjski shrambi (zavržemo vsa živila s pretečenim rokom in tista, ki so že dalj časa odprta), garderobni omari (doniramo oblačila, ki jih ne bomo več nosili) in domači pisarni (končno uredimo vse papirje, kable in si uredimo produktivno delovno postajo).

Pospravimo tudi garažo in vrtno lopo.

Ob pospravljanju vedno tudi prebrišemo notranjost omar: najbolje kar z mlačno milnico in krpo iz mikrovlaken. 

2. S krpo in sesalcem do stropa do tal

Da spomladansko čiščenje ne bo prevelik zalogaj, se ga lotimo prostor za prostorom. Oborožimo se le s sesalcem, toplo milnico in krpo iz mikrovlaken – sintetičnim čistilom se poskusimo popolnoma izogniti. Sobo presesamo ali prebrišemo od tal do stropa – ne pozabimo na svetila, filtre prezračevalnih in klimatskih naprav, podboje vrat, vratna krila, kljuke, stikala, okna, okenske police in senčila … Stene ometemo in saniramo prve znake plesni. Umazane stene poskusite osvežiti s čudežno gobico, ki s stene brez težave odstrani celo otroške risbe. 

Obrišemo tudi vse pohištvo, posesamo njegove oblazinjene dele, morebitne madeže tretiramo s čistili za tkanine; posesamo in prebrišemo tla.

Za zahtevnejše prostore, kot sta kuhinja in kopalnica, si vzamemo več časa. Prebrišemo vse stenske in talne obloge, očistimo fuge, če je potrebno, vzamemo si tudi čas za madeže vodnega kamna in maščobo. V kuhinji očistimo tudi filter nape in pečico. Za ta dva prostora se splača razmisliti tudi o profesionalni pomoči – čistilni servis bo nalogo opravil s profesionalnimi čistilnimi sredstvi in v pol manj časa, vi pa se medtem raje podajte na sproščujoč sprehod.

3. Zunanje čiščenje

Tudi balkon oziroma okolico hiše najprej pospravimo in očistimo od zgoraj navzdol: ometemo pajčevine, prebrišemo senčnico in zunanje pohištvo, očistimo tlakovce in leseno teraso. Pri čiščenju zunanjih površin nam bo prav prišel visokotlačni vodni čistilec (sploh za večje tlakovane površine); ali pa sirkova metla in krtača.

Ko je enkrat očiščen grajeni del našega doma, pa se začne za marsikoga tisti najlepši del spomladanskega prebujanja – skrb za vrt. Trato pograbimo in prezračimo, začnemo z urejanjem gredic ali postavimo visoke grede, obrežemo grmovnice, trajnice in sadno drevje, presadimo rastline v loncih … in uživajmo v prvih znakih pomladi.

Fotografije: Pinterest